Slana pita (Salty pie)
| hedonist je napisal/a: |
| Mam občutek, da se boste tolk časa hecale, da bo eno odneslo v zrak. Imam nekaj semestrov anorganske, organske pa še kakšne kemije in vem , da lahko narediš celega hudiča iz povsem nedolžnih sestavin. Zaradi ene žajfe ne vem kako tvegati ne vem če je vredno. lp hedonist |
Proxi, kaj, ko bi se midve spet enkrat Skrivnostnega otoka lotili, tam je marsikaj uporabnega.....morda tudi NaOH (hm, jaz ga sicer lahko kar s police vzamem, v mikro količinah, seveda....).
Namesto mila je zame, ko je sezona, kar
uporabna. Od tu.
rimljanka
v vodi raztopi sodo in gaseno apno, odfitriraj usedlino in v vodi imas NaOH ![]()
pa se nic ni treba prazit.....
ampak ker ne bo hoferja in merkurja bo treba najt se nacin za to dvoje :-D
Tole zgoraj sem jaz posadil na vrtu, pa se ni bog ve kako razrastlo.
Glede natrijevog in kalijevog luga: ni ga problem dobit v " specializiranih " trgovinah, v naši vasi je to Mavibo, na trgu. Pri kemikalijah za hišno porabo, so problem pakunge. Običajena, najmanjša pakunga je plasični žaklj 25 kg, tekoče kemikalije so rad pakirane po kartonih 12 ali 20 l, za nekatere je najmanjša pakunga 50 kg, trgovina ne bo prodajala na manj.
Jaz nisem kemik, vendar ne vem kaj rata iz luga ( ali navadne sode ) ki je natrijev karbonat, lug pa je hidroksid ( učeno bi rekli, lug je močna baza, soda je sol močne baze in šibke kisline ), dvomim pa da bi se dobilo klasično milo ( ki je sol oleinske ( palmitinske, stearinske...... ) kisline in natrijevega luga ) Matr, ne črhnem nobene več......... razen: explozij se ni treba bati, dokler nimate koncentritane soliterne kisline ( HNO3 ). izjema je peroxid in aceton, vendar peroxid mora bit koncentriran.
ežojMatr, si pa zakomplicirala haha!!!
A ne bi blo bl enostavno delat žajfo tko kot včasih? Iz porednih otrok?![]()
Ne, resno, lepo si razložila. In tudi tvoj album je lep.
japajaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Slana pita (Salty pie)

Ameriška jabolčna pita (American apple pie )