Odtegljaj od plače

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

tema odprta - 21. jan 2009 19:32 | ogledi: 2.145 | odgovori: 6

Tema ni kulinarična, je pa za današnji čas zelo zanimiva, in mislim, da je nekaj članic doma na tem področju.

Ali se lahko pri sporazumni odpovedi, zaradi skrajšanja odpovednega roka iz v pogodbi določeni, na krajši čas, odtegne pri plači odškodnina. V pogodbi ni konkurenčne klavzule.

Zaenkrat si sama ne belim glave s tem, me je pa malo zaskrbelo.

Hvala in lep pozdrav,

anitram1

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

21. jan 2009 19:48

Sama pri sporazumni odpovedi s skrajšanjem odpovednega roka nisem imela nikakršnih odtegljajev.

tulka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. jan 2009 20:13

Bi rekla, da na to vprašanje (je rahlo nerazumljivo, ker sta dve vprašanji skomprimirani v enem?) tudi jurist brez vpogleda v tvojo pogodbo o zaposlitvi, težko odogovori. Vendelina jr.

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

21. jan 2009 20:18

recimo, da imam v pogodbi zapisan 60dnevni odpovedni rok, sam pa želiš sporazumno prekinitev v 30tih dneh. Ali za tistih 30 dni lahko plačaš odškodnino. anitram1

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. jan 2009 20:55

Odškodnina se ne more brez soglasja delavca odtegniti od plače. Od plače se lahko odtegne samo nekaj, za kar daš izrecno soglasje, ali pa je prisilno - rubeži na plačo.

Iz izkušenj pa vem, da so delodajalci pripravljeni vzet kar celo plačo ( ostati mora najmanj minimalna plača), če se jim zdi, da mora delavec kak denar vrniti.

Če pa delavec in delodajalec sprejmeta sporazum z ugotovitvijo dolga delavca, pa mora v tem primeru delavec izrecno navesti, da dovoli, da se odtegne od plače.

Praktično: treba je najprej ugotoviti, če so nastali pogoji za odškodnino, koliko znaša odškodnina in tak sklep mora biti izvršljiv. Za  tak sklep mora biti tudi možnost sodnega varstva.

Tudi plačilni nalog policije ima svojo pot in pravila, da poseže v vašo plačo.

 

F r i n a

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

22. jan 2009 19:11

Naj še enkrat vprašam glede odškodnine, pa naj ponazorim na primeru. Recimo, da dobim drugo službo, odpovedni rok imam pa 60 dni, ki bi ga rada skrajšala sporazumno z obeh strani na 30 dni. (nimam pa nobenih drugih obveznosti-pufov v podjetju) Ali lahko za ta del, ker bi šla prej vstran,pa čeprav sporazumno z obeh strani, plačam bivšemu podjetju kakašno odškodnino.(z IV. ali V. stopnjo izobrazbe - prodajalka) anitram1

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

22. jan 2009 19:48

Če delavec DA odpoved pogodbe o zaposlitvi, potem delodajalec upošteva (v tvojem primeru 60 dnevni) odpovedni rok, določen v Zakonu o delovnem razmerju (osnova); podjetje lahko deluje po kateri od kolektivnih pogodb, lahko ima svojo podjetniško pogodbo, lahko ima delavec v pogodbi o zaposlitvi napisan svoj odpovedni rok. Če delavec delodajalca PROSI za sporazumno prekinitev pogodbe, potem ta SPORAZUM o prenehanju pogodbe o zaposlitvi pa podpišeta obe strani (delavec in delodajalec) na pobudo ene od strank (običajno je to delavec, ki je našel drugo zaposlitev, delodajalec pa se z njegovim predlogom (in tudi rokom prekinitve) strinja!!!) v katerem zapišeta s katerim dnem preneha veljati pogodba (v tvojem primeru po 30-ih dneh). Odškodnina ni običajna (kolikor je meni poznano), je pa seveda mogoče, da se stranki o njej sporazumeta (v tem istem sporazumu); to pomeni, da če se tebi hudo mudi v drugo službo, delodajelec pa želi zaradi skrajšanja sicer zate predvidenega odpovednega roka odškodnino, se, kot že napisano, o višini le-te dogovorita. Tu ni prisile, ali se obe stranki strinjata ali pa ne (in če se ti ne strinjaš, potem pač moraš počakati na potek odpovednega roka v celoti - odvisno sicer od delodajalca, toda po mojem mnenju bi v tem primeru morala dati v prvem odstavku opisano odpoved). Na kratko: - v prvem primeru DAŠ odpoved (delodajalec na to ne more vplivati), v drugem PROSIŠ za sporazumno odpoved (delodajalec se strinja ali ne). No, v bistvu je zelo odvisno od tega, kako vsebino odpovedi daš. - ne ponujaj odškodnine na "prvo žogo", počakaj na odgovor delodajalca, morda ne bodo želeli odškodnine. Ti ponudi denarno odškodnino le v primeru, če te ne želijo "izpustiti" pred odpovednim rokom. Upam, da sem napisala razumljivo. LP Lipa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti