Fiksni zobni aparat

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

12. jan 2013 14:35

Jaz v nobenem primeru nisem smela dat splint ven. Je bil lepo dobra 2 tedna trdno vpet med gumice in sem jedla samo po inekcijski slamici. (paradižnikova juha, redek zdrob na mleku, frutek, redek pire na 1001 način, ..) Zobe sem si umivala z vodo in injekcijsko slamico, ki sem jo napolnila z malčno vodo in ob straneh močno brizgnila vodo, da se je umazanija od hrane izprala. Na koncu sem pa brizgnila malo jodove raztopine v usta (dobi se v lekarni) in malo povaljala po ustni votlini. Ta pomaga bolše celjenje ran. Čisto na koncu pa še Na Cl malo pogrgrala in je bilo notranje čiščenje opravljeno. Potem sem pa vzela eno majhno gazico, jo zmočila z mlačno vodo in nežno drgnila lica, nos, brado, ustnice. S tem sem pomagala boljše prekrvaviti kožo in občutek za otip se je res vrnil dokaj hitro. Ko sem dobila ven splint sem pa ustnice masirala z električno zobno krtačko, da se mi je povrnila gibljivost mišice v spodnji ustnici in se daj je že skoraj bp. Na koncu še lepo namaži z roza bepanten kremo, ki je dovolj mastna. Redno hodi na zrak, da se nadihaš svežega zraka in ne zanemari rekreacije...

LP, Saša

p.s. Me veseli, da je dobro uspelo!

Mir in dobro!

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

12. jan 2013 14:45

Punce, 

jaz vas občudujem, vse po vrsti, kako to prenašate z dobro voljo in humorjem. Meni v življenju ni bilo nikoli nič, razen enega napada ledvičnih kamnov pred skoraj 15 leti, in tega mi je bilo povsem zadosti, četudi do konca življenja ne vidim več zdravnika, bo OK. Vsaka vam čast. Čimprej se pozdravite in še naprej ostanite take, kot ste!

Sonja

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

12. jan 2013 16:12

Bravo, Gozdna jagoda, vidiš, da je šlo!

Ampak vseeno-počasi naprej, ne prehitevaj, vsaka stvar zahteva svoj čas. Se boš že še naklepetala po telefonu, z žlico jedla do konca življenja... Piši zaenkrat pač SMS-je.  Počakaj z jemanjem splinta iz ust, če ti niso izrecno dovolili tega. Če so rekli, da lahko ob čiščenju, to pomeni, da ga lahko snameš 2x na dan za 5 minut in je to vse. Do naslednje kontrole pri kirurgu, ko boš dobila nova navodila. Če boš prepogosto dajala splint iz ust, se ti zna zgoditi, da ga naenkrat ne boš mogla več vstaviti, ker te bodo mišice potegnile v stari položaj, potem ti ga bodo pa v bolnici na novo nameščali in jih boš poslušala...

Saj bo hitro minilo, boš videla!

In če si že zdaj lepa, kaj šele bo! Ker oteklina je zagotovo še, čeprav se ti ne zdi (poslikaj se vsak dan od spredaj in od strani, pa čez nekaj mesecev poglej razliko!)

Pa veliko veselja s čopom in širokim !

čoko

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

12. jan 2013 18:43

Jaz sem se slikala vsak dan z mobijem in se je razlika po mesecu dni res poznala...

LP, Saša

Mir in dobro!

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

16. jan 2013 17:41

Hvala za nasvet Čoko. Še dobro da sem te prebrala in se zresnila. Sedaj je splint trdno nameščen in ga dajem dol zelo poredko, ob umivanju in nujnih zadevah- kmalu je kontrola in nova navodila tako, da se že bojim kaj bodo rekli. Upam, da ni šlo kaj narobe.

Lep pozdrav,

Gozdna Jagoda

Gozdnajagoda

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

16. jan 2013 19:47

Če splint sedi in nimaš težav, ni šlo nič narobe, kmalu boš brez splinta in bo vse lažje. Samo zdaj moraš pa res vztrajat in se dosledno držat navodil, da ne bo ves trud zaman...

Javi kaj, kako bo!

čoko

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

20. jan 2013 16:26

Pozdravljene,

kontrola je mimo, doktor pravi, da splint nosim še 7. dni non stop nato pa še 14. dni samo ponoči. Šivi so pobrani, tudi na zgornji ustnici, bolelo je zelo a sedaj ne boli nič več. Splint zaenkrat sedi tako, da sem imela srečo in ni šlo nič narobe. Hvala bogu. Imam pa grozne mravljince v predeli celotne brade (na sredini pa najbolj). Mravljinci so tako močni da pravzaprav boli vse skupaj. azmišljam- mogoče znate povedat- bo to ponehalo in približno kdaj je vas prenehalo boleti oz. mravljinčiti. Trenutno jem na žličko, dr. Kansk...(VENTURINI:)- odgovor) pravi, da lahko, in da lahko med jedjo umaknem splint. Vendar sem ponavadi našla hrano vsepovsod, ker ne čutim brade in si zato včasih predse postavim ogledalo. Imate tudi ve takšne izkušnje, morda še zdaj te težave???

 

Venturini tako da ja, odgovor je zgoraj!:)

Drugače pa je vse o.k. amo malo me je strah. Mislite da je možno, da se čez čas progenij ponovi??? Da bi spet udarila ven spodnja čeljust?

L.P.

Gozdna Jagoda:)

 

Gozdnajagoda

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

20. jan 2013 16:29

Joj, koliko črk manjka. Nisem se prebrala še enkrat.:( Bom naslednjič bolj pridna!:) Hvala Čoko! Za vse.:)

 

Gozdnajagoda

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

20. jan 2013 19:21

Tudi jaz sem sedela pred ogledalom in jedla...seveda vsakič pomazala eno majico, kot majhen dojenček, dokler nisem uporabila kakšne stare cunje in si jo zataknila za vrat. Brado, ustnice in mravljinčasti del pridno masiraj z kakšno gazico pomočeno v mlačno vodo, to je meni res pomagalo. Bodi potrpežljiva. Najbolje, da to delaš , ko si umivaš zobe in nameniš še dodatnih 15 min za masiranje. 

Meni so pobrali samo 2 šiva pri nosu in 2 šiva pod brado, tam kjer so šli instrumenti za lomljenje čeljusti. Na notranji strani ob sp. in zg. zobeh so pa šivi sami odpadli, ko so se razkrojili.

Mene je nehalo boleti po treh tednih, moram pa omenit, da ko so me poslali domov sem morala splint imeti trdno vpet in nič ven dajat skoraj 3 tedne. So pa predpisali Amoksiklav, ki se ne stopi. Še dobro, da je teta zdravnica in mi je recept popravila.

LP, Saša

Mir in dobro!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

23. jan 2013 19:12

No sedaj gre pa zares. Moj dan D pride 13. marca, takrat pa res snamem zobni aparat, juuhuuu.

LP, Saša

Mir in dobro!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti