Odpoved delovnega razmerja

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

tema odprta - 19. dec 2008 17:09 | ogledi: 5.108 | odgovori: 27

No danes je tudi mene doletala ta nesreča.Dobila sem knjigo,res je nisem pričakovala.Tako si sedaj ližem svoj ranjen ponos,ampak življenje mora naprej.Me pa zanima ,če lahko dobiš odpoved,tudi, če si v bolniški.Namreč že lani sem imela poškodbo pri delu,sedaj pa sem morala na ponovno operacijo zaradi te poškodbe.Takrat me namreč niso dober poštimal.Sedaj sem v staležu in s knjigo,kaj naj naredim.Se lahko pritožim?Ali naj pustim zadevo pri miru?Ima mogoče kdo kakšne izkušnje glede tega?

kriznana

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

19. dec 2008 18:04

Kriznana,

kolikor je meni znano, ne moreš dobiti odpovedi ZARADI tega, ker si na bolniški, lahko pa se zgodi, da si ravno takrat na bolniško, ko jo dobiš iz, na primer, poslovnih razlogov. Nisem pa na tem področju doma, gotovo se bo oglasil kdo, ki je na tem področju bolj podkovan.

Želim ti veliko moči in upam, da boš kmalu našla rešitev. Srečno!

tulka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. dec 2008 18:09

Bolniška odsotnost ne more biti navedena kot razlog za odpoved pogodbe.

Če je pogodba prenehala zaradi njene časovne omejenosti, bolniška ne vpliva na datum prenehanja delovnega razmerja. Mimogrede, tudi kot prejemnik nadomestila na zavodu imaš pravico in dolžnost ( da ti ne ponujajo drugega dela ), da se ugotavlja tvoja začasna nesposobnost za delo.

Zberi vse dokumente, pojdi na zavod, jih obvesti, da si nesposobna za delo.

Poškodba na delu je samo osnova za 100% nadomestilo in zaradi tega delodajalec nima nobenih drugih obveznosti.

Pravica do morebitne odškodnine, če je do poškodbe prišlo po krivdi delodajalca, pa je stvar odškodninskega postopka, ki je ločen od samega delovenag razmerja.

Pri delovnem razmerju za nedoločen čas pa so stvari malce drugačne. Postopek je bolj zapleten, obstaja odpovedni rok, ki je odvisen od delovne dobe ter odpravnina, ki je tudi odvisna od delovne dobe pri delodajalcu.

Žal moram povedati, da ob sedanji zakonodajo lahko delodajalec nekaznovano odpusti delavca. Sodišče se ne ukvarjajo kaj dosti z razlogi, to je poslovnimi razlogi, saj je recesija vstopnica za vse neumne predstave delodajalcev.

Čeprav je postopek nezakonit in to ugotovi tudi sodišče, delavca ni potrebno vzeti nazaj na delo, če ne obstajajo pogoji in se mu določi datum, ki je najkasneje do zaključka postopka na prvi stopnji. To je 118. člen ZDR-1, ki ga obs sprejemanju sindikat sploh ni omenjal, jokal pa se je nad osebnimi razlogi ( disciplinska, nesposbnost za delo, odvzeta licenca), ki je razlog za odpoved že vsa leta.

 

F r i n a

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

19. dec 2008 18:41

Na kakšen način si dobila knjižico, po pošti ali osebno, ali si kaj podpisala? anitram1

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

19. dec 2008 19:12

Ja naj povem ,da sem podpisala ,je pa tudires,da se mi je iztekla pogodba.Vendar mislim,da to ni toliko pomembno,ker je glede na naročila dela dovolj.Je pa bilo trenutno v takem položaju kar nekaj delavcev.Skoraj sami taki ,ki so bili v tekočem letu bolniško odsotni.Frina zahvaljujem se za res izčrpen odgovor,saj določenih stvari nisem vedela .Danes je hudo ampak jutri je nov dan in nov začetek . kriznana

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

19. dec 2008 19:19

Ampak vseeno mi ni jasno- kaj si sploh podpisala če se ti je pogodba iztekla?! anitram1

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. dec 2008 19:54

Delodajalac delavcu proti podpisu preda delovno knjižico, ki je prihodnje leto ne bo več.

Delodajalec tudi pisno obvesti delavca, da se mora javiti na zavodu v 30 dneh po prenehanju delovnega razmerja, sicer izgubi pravice iz naslova brezposelnosti.

 

Podjetja so se odločila, da bodo prekinila podaljševanje pogodb za določen čas in obdržale zaposlitve za nedoločen čas, kar je na nek način tudi razumljivo. Bilo bi najmanj čudno, da bi odpovedali pogodbo za nedoločen čas, na drugi strani pa podaljšali pogodbe za določen čas. Čeprav zdaj zgleda, da je odvečno samo delo, ki so ga opravljali delavci, zaposleni za nedoloćen čas.

Je pa ta čas prekrasen za umazane igre.

Ko so lani podjetja razglašala uspešnost poslovanja, od tega delavci in država ( razen zmanjšanega davka na dobičke), niso imeli ničesar. Ko je letos isto podjetje v krizi, država s SVOJIM denarjem rešuje kapital, saj je jasno, da delavci ne bodo dobili nič večje plače, dobiček pa bo ves ostal lastnikom. Država plačuje denar za ohranjanje delovnih mest, ob tem pa je jasno, da so si še pred temi ukrepi menežerji uredili plače ( in jih zdaj kao znižali) ter odpuščajo delavce za določen čas. Tudi ta delovna mesta so izgubljena...

F r i n a

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

19. dec 2008 20:23

Podpisala sem ,da se mi odpove delovno razmerje zaradi prenehanja pogodbe za določen čas.Neka izjava tako ,da si seznanjen s tem kot,da ni že to jasno ,ko dobiš v roke knjigo.In pa da sem dobila v roke delovno knjižico kriznana

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

19. dec 2008 23:11

Čaki, ali tvoj podpis pomeni, kot da si ti sama dala odpoved? Ali pa si podpisala le, da sprejmeš knjižnico? Lp, Asja

neznan uporabnik

20. dec 2008 7:02

Kot jaz razumem je Krizani izteklo delo po pogodbi za določen čas. Pogodbe ji niso podaljašli in so ji izročili v podpis izjavo, da je seznanjena da ji je pogodba potekla in da ji pogodbe ne bodo podaljšali ter da se "mora" v 30 dneh javiti na zavodu za zaposlovanje, da ji le tako lahko pripadajo vse pravice po zakonu kot brezposelni osebi. Jaz to situacijo razumem v grobem tako. l.p. tedi

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

20. dec 2008 10:22

Saj je frina lepo napisala in tako tudi je. Ko se izteče delo po pogodbi za določen čas, dobi delavec obvestilo o tem in to obvestilo mora imeti s seboj, ko se gre prijavit na Zavod za zaposlovanje. Tam dobi tudi en obrazec, v katerega delodajalec vpiše plačo zadnjih 12 mesecev, da imajo osnovo za odmero nadomestila. Podpiše se pa tudi prevzem delovne knjižice. Bolniška s potekom pogodbe o zaposlitvi za določen čas nima nobene veze. 

Ne bi pa mogla prenehati pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga, če bi bil delavec na bolniški.

kriznana, kljub temu ti želim veliko optimizma in čimprej kakšno drugo službo.

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti