Svaljki z žajbljem
Matilda, brez skrbi, da ima na takšen način pripravljena riba še vedno okus po ribi, vendar se pač arome nekoliko premešajo. Kanadčani lososa pripravljajo premazanega z javorjevim sirupom ali pa cedrovino namočijo v vodo, potem pa les izdatno premažejo z javorjevim sirupom in na to položijo lososa, ki ga potem počasi pečejo na žaru. Pa ima še vedno okus po lososu. Strinjam se, da preoblije začimb v kakšni omaki lahko rezultira v katastrofi, vendar se pri takšnem načinu priprave tega ni bati. Riba se namreč prej sopari kot peče in zelišča spustijo precej nežno aromo, ki malo odišavi meso in pravzaprav še povdari okus. Sama sicer nisem velik pristaš Jamija, vendar sem na podoben način že pripravljala lososa in rdečo postrv (celo z obilo na rezine narezanih glav česna, janeževimi zvezdami in karameliziranimi limonami), pa je bilo naravnost fantastično.
Prej bi imela velike pomisleke o uporabi časopisnega papirja, saj menim, da tiskarska barva ni najbolj užitna stvar. V tem primeru bi raje uporabila kar pergamentni papir.
freshNo.. malo je bleferja tale dečko, za moje pojme. Verjamem da je ljudem prirastel k srcu s svojo neposrednostjo, velikopoteznostjo, "drugačnim" pogledom na kuhanje. Tudi jaz mu kdaj pa kdaj ukradem kakšno idejo, kaj več pa ne. Ampak pri nas je življenje še vedno, kljub vse večjemu pomanjkanju časa, dovolj spodobno, še kuhamo na štedilniku in v loncih, uporabljamo zelenjavo in začimbe z vrtov, sveže sadje in zelišča, gobe iz gozda....
Zadnje čase pa se mi zdi da vse bolj prodaja dobesedno toplo vodo. Imela sem čast in sem v knjižnici med prvimi dobila njegovo zadnjo knjigo s popotovanja po Italiji in moram priznati, da se mi zdi en velik blef. Praktično v vseh jedeh je majaron in en čili. Mogoče Angleže in Američane lahko učiš kako se skuha paradižnikova omaka za testenine, ampak meni oz. po moje večini Slovencev pa tega ne prodaš kot veliko znanost oz. kaj posebnega. Mediteranska kuhinja je pač preprosta, čistih okusov in osnovnih sestavin, ampak J.O. pri tem nič nima. Ali pa celo David Rocca, ki je še en bleferček iz istega gnezda.
Naj mi oprostijo njegovi zvesti oboževalci ampak malce se je izpel.
Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi TincaSvobodno povzeto po enem izmed nemških forumov:
Jamie je zagrabil eno polno pest svinjskega faširanega mesa in približno enako količino drobno narezanega kitajskega zelja, dal zraven nariban ingver, zelen del mlade čebule (od enega šopka), pol glavice drobno nasekljanega svežega česna, vse je premešal z dvema žlicama sezamovega olja, 4 žlicami sakeja in 3 žlicami sojine omake. To je nadeval v kupljene "gyosa" žepke, navlažil rob in zlepil skupaj.
Na hitro jih je popekel na oljčnem olju, dolil za en prst visoko vode, pokril in tenstal toliko časa, da je zmanjkalo vode.
Zraven je postregel z omako iz sojine omake, kisa (ne vem, če je bil rižev) in čilijevega olja, razmerje pa 3 deli sojine omake, 2 dela kisa in 1 del čilijevega olja.
Je pa zanimivo brati tudi njihov kulinarični forum, kregajo se tako kot se mi. Baje se dobi posebne gyoza liste, tisti za wan ton so nekaj podobnega, potem so se pa že stepli, a so dobri a niso.... No, v glavnem, v bolje založenih trgovinah z azijskimi specialitetami čez mejo se jih dobi, pa še tam ne vedno.
Loni MakaroniKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Svaljki z žajbljem

Bolj enostavno in poceni ne gre