JAJCA NA OKO
Peći u većoj formi (št.40)
Biskvit: 4 jajca, 13 dag sladkorja, 13 dag margarina, 13 dag moke, 1 pecilni prašek
Nadev: 6 dl mleka, 2 pudinga od vanilije, 9 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 kisle smetane + kompot marelica, 3 bezbarvna obliva za tortu "Dr. Oetker"
Zmešati žumanjke, sladkor, margarin, pa dodati naizmence moko prosijano s pecilnim praškom i sneg miksan od bjelanjaka. Peći na 180°C oko 25 minut. Pečen preliti z 1 dl soka iz kompota. Ohladiti.
Marelice ocediti i sačuvati sok.
U vrelom mleku skuhati pudinge sa sladkorjem. Ohladiti. Dodati kiselu smetanu.
Namazati na biskvit. Složiti polovice marelica. Pripremiti prelive po naputku na vrečici i pažljivo sipati (najbolje preko jedne marelice) da se ne "uzburka" nadev. Pustiti da se stisne. Ova količina je potrebna (3 vrečice) da sva tri sloja budu iste debljine:biskvit, nadev i sloj sa marelicama i želeom. Držati na hladnom.
Uf, opravičujem se na ovoj slovenščini, ali teško mi gre pisanje.
Što se Rožate tiče, recept je dobar, samo još par savjeta: ja ne volim limunovu koricu u njoj jer mi ne gre s kremom od jaja, praviti je u manjim porculanskim kalupima (šalicama-dobre su one za bijelu kavu) radije nego u 1 komadu (brže je gotova i ljepša je za posluživanje), ne stavljati puno karamela da kasnije ne curi oko rožate kad se istrese i ne napuniti šalicu skroz do vrha, pustiti 1 cm prazno; u formu u koju se stave šalice usuti vrelu vodu da bude visine do pola šalice, staviti u vruću pećnicu (prvo je zagrijati na 220°pa kad se stavi unutra smanjiti na 180°) i peći točno 45 minuta (ako je u 1 komadu onda mora duže), izvaditi iz vode šalice i ohladiti. Kad se želi izvaditi, oštrim nožem okružiti rožatu unutar šalice (uokolo) i izvrnuti na tanjur (lako će ispasti). Ukrasiti šlagom. Dobar tek.

Anera Longin