Zakaj juha prekipi?

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

8. dec 2008 10:22

ežoj je napisal/a:

..... Z dodajanjem pomokanih testenin se doda precej zraka, ki se na povišani temperaturi zazširi ).... ežoj

Jaz stavim na tole. LP, R.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

8. dec 2008 11:04

Majdina je napisal/a:
Ah no,ko zakuham rezance v juho,prav gotovo ne razmisljam o fiziki.Traparija. Pa tudi prekipi mi ne,premesam,zmanjsam pravi cas temperaturo,pa je stvar opravljena.Majdina

 

No, meni se pa zdi traparija, da ne bi razmišljala o naravnih pojavih, ki se dogajajo v življenju okoli mene, pa čeprav pri kuhanju. Zakaj mleko prekipi, voda pa ne? Zakaj olja in vode ne moremo zmešati v homogeno vmes? Zakaj sploh dodamo detergent pri pomivanju in kako le-ta deluje? Pa debata o nenewtonskih tekočinah pred kakim tednom, pa zakaj se krompir v kislem ne skuha (priznam, nisem še preizkusila), kar smo debatirali pred kakim mesecem ... meni so to blazno zanimive reči. In odgovor "Ah, tako pač je in o tem ne bom razmišljala" pri meni ne pali. Poklicna deformacija? Mogoče.

Atina

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. dec 2008 14:17

Atina je napisal/a:

... meni so to blazno zanimive reči....Atina

 

Meni tudi 

Saj kuhinja je konec koncev samo en velik "laboratorij", in vsaka taka debata lahko prinese kako izboljšavo naših običajnih postopkov...

Nasja

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

8. dec 2008 14:44

http://naravoslovci.org/clanki/vrela-voda-juha.html Atina tudi fižol se v vodi s citronsko kislino ne bo skuhal kar tako. Kako vem? V soboto je boljša polovica v grelnik vode vsipala citronko in vodo prevrela, da se očisti vodni kamen. Moja malenkost pa je s taisto vodo kuhala fižolovo juho in kuhala in kuhala...pa še malo kuhala.... Na koncu smo jedli "vegetino" juho. lp Vlado

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. dec 2008 14:58

Vlado, zelo zanimivo. Sedaj že bolje razumem penjenje juhe.

Kar se kisa tiče pa kar poskusite v golažu, ki ste mu dodali vino ali kis, skuhati koščke krompirja. Če se normalno skuhajo v 10 minutah, bodo v tem primeru po pol ure če vedno čvrsti, ne pa več surovi.

Drugi primer je kuhanje bučkinega kompota. Bučka v kropu se v par minutah spremeni v kašo, bučka v vinu je po polurnem kuhanju še vedno čvrsta. Preverjeno praktično na osuplost prič, ki niso verjele, da iz bučk ne bo nastal poc.

Cila

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. dec 2008 15:01

Zdaj vem, zakaj v nekaterih receptih piše, da je treba paradižnikovo mezgo dodati šele potem, ko je krompir že kuhan, enako sem zasledila v zvezi z rižem. Mamamia

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. dec 2008 18:06

sheembass je napisal/a:
.........................................................................

......................................................................................................

..........pa kolk se nam mudi, pa če ni mogoče preveč ljudi v kuhinji(spet teorija kaosa).......................................................sheembass

Ne vem kolk je znanstveno, potrjeno pri tabornikih: Če bi radi nekaj skuhali ( juho, čaj ) na hitro, pa je okoli piskra cela ( premražena ) družba, ki čaka kdaj bo voda zavrela, voda pa nikakor, pomaga če se družba začne spraševat: kdo bo sploh pil čaj, jaz ne bom, tudi drugi reče: jaz ne bom, tretji zavpije dej to vodo stran, saj vidiš da noben noče, voda čudežno v hipu zavrije.

ežoj

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. dec 2008 19:35

Vsi tisti, ki se stavili na to,da se juha segreje nad vrelišče , ste imeli prav - v to smer so bili tudi odgovori na fizikalnem forumu .  Če jo kuhamo v loncih, ki bolje in dalj časa zadržujejo topoloto(npr.AMC) to še bolj pride do izraza. In jaz sedaj vem, kako postopati, da jo bom ukrotila.

 

Cila

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

8. dec 2008 22:17

Vau, bravo jaz!

Ežoj, to bi mi morali preizkusiti letos, ko smo v mrazu kuhali jabolčnik, ki ni in ni hotel zavreti.

Atina

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

9. dec 2008 10:47

Cila je napisal/a:

Vsi tisti, ki se stavili na to,da se juha segreje nad vrelišče , ste imeli prav - v to smer so bili tudi odgovori na fizikalnem forumu .  Če jo kuhamo v loncih, ki bolje in dalj časa zadržujejo topoloto(npr.AMC) to še bolj pride do izraza. In jaz sedaj vem, kako postopati, da jo bom ukrotila.

 

Cila
Ok. Razumem da ima juha lahko visje vrelisce kot navadna voda. Ne razumem pa najboljse, kako se lahko juha pregreje - glede na to, da se v njej nahaja meso, zelenjava, kosti, zacimbe,... Vsi ti dodatki delujejo namrec kot motnja (v MV je situacija popolnoma drugacna!!!), podobno kot tisti stekleni ploscek, ki ga damo v mleko, da ne prekipi. LP, R.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti