Kaj s smetano z mleka

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

tema odprta - 1. dec 2008 9:22 | ogledi: 4.804 | odgovori: 7

Imam kar nekaj smetane, ki jo pobiramo iz mleka. Kako bi jo lahko porabila? Se da speči kakšne piškote ali kaj podobnega, brez da bi dodala maslo ali margarino? Res nimam več idej. Že vnaprej hvala za kakšen pameten odgovor.

mojcca

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17789

1. dec 2008 9:27

kajmak. Ali pa uporabiš za zavitke,...povsod, kjer se uporablja smetana.

rimljanka - zasebno mnenje

alenka  

član od: 1.4.2004

sporočila: 30

1. dec 2008 9:36

Jaz jo svežo ali iz zamrzovalnika uporabljam pri zavitkih,štrukljih, potici (v posodi jo malo pogrejem, dodam jajce in sladkor ter jo uporabim), naredim pa tudi "puter" (maslo), ki ga mažemo na kruh ali pa ga porabim za piškote. alenka

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

1. dec 2008 9:53

Smetano zbiraš, dajaš jo lonček, lonček v zmrzovalnik, ko se nabere večji lonček, dodaš k skuti in narediš štrudelj iz listnatega ali vlečenega testa, pito kot z jabolki, le namesto jabolk dodaš skuto z dodatki(smetana, ščep soli, žličko sladkorja, jajca (odvisno od zaloge najmanj enega, če jih je potrebno porabiti pa tudi več, ali pa če ostane od druge peke beljak ali samo rumenjak tega tu porabimo), potica s pehtranom in skuto, .......ali pa štruklje ali pa potepača, pri izdelavi kruha se del kruha pusti, tega razvaljaš na okroglo kot za pizzo, potem namažeš s (skuto manj kislo, smetano, jajce, ščep soli) robove zavihaš malo na vzgor, da dobiš rob. Spečeš in postrežeš na pol ohalajeno ali hladno. Ta potepača je preprosta, a zgine med prvimi stvarmi, ker je sočna. Je pa tako, da lahko lonec s mlekom in smetano, postaviš v vročo pečico, čim bolj zgoraj in nekaj minut pečeš, da smetana porjavi, pa ne preveč, potem iz ohlajenega mleka pobereš in postaviš v hladilnik, hladno smetano namažeš na domač kruh, potreseš s sladkorjem......tako smo delali v otroštvu pri babici, zraven pa belo kavo --- to je kalorično, a enkrat na vsake toliko časa paše. Tako rjavo smetano enako porabimo v zgoraj navedenih sladicah.

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

1. dec 2008 11:35

Kajmak, če je imaš zadosti....

Lahko pa jo tudi precvreš in uporabiš tudi za posebno zabelo - ni ravno zdrava, saj gre za živalske maščobe, je pa dobra.

Preprosto zbiraš smetano in ko je je zadosti, vsaj 2-3 dl, jo preložiš v ponev in na majhnem ognju greješ in mešaš, dokler ne "razpade" - zgleda kot drobtinice v olju ali drobni ocvirki. Na Gorenjskem so temu rekli "tropine".

Take tropine potem spet lahko v lončku spraviš v hladilnik in uporabiš kot zabelo - paše na kake sirove štruklje idr. zadeve s skuto, pa tudi na zelenjavi je nam kar všeč.

Pri nas tako porabimo vse ostanke smetane, masla ipd.

 

Nasja

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

1. dec 2008 23:57

Moja babica smetano z mleka zbira v lonček in jo porabi za rogljičke. Vsi jih zelo hvalijo in sprašujejo za recept, pa jih večina nima smetane z mleka in jim ne ratajo takšni kot njej. Če želiš lahko napišem recept. Drugače pa smo kot otroci jedli pri njej palačinke in jih namazali kar s to smetano, in malo posladkali. Se spomnim da je bilo zelo okusno. *Alisha*

Zdenkica  

član od: 12.6.2004

sporočila: 251

2. dec 2008 22:21

Ali pa skuhaš: krompir narežeš na manjše koščke, daš v lonec, zaliješ z mrzlo vodo, dodaš malo soli. Vode mora biti za 1/3 več kot je krompirja. V lonec daš lovorjev list, malo čebulo. Ko je krompir kuhan, dodaš smetano (pri meni je ena velika), pretepeno z 1 žlico ostre moke. Notri lahko daš hrenovke ali piščančja jetrca, ali pa skuhaš brez vsega. Namesto krompirja včasih uporabim fižol. Mi temu pravimo mlejčni krumpli ali mlejčen graj [:) Ali pa vso zbrano smetano daš v posodo in jo tolčeš tako dolgo, da dobiš maslo.

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

3. dec 2008 8:07

Joj, punce, hvala za toliko idej. Alisha, bom zelo vesela, če boš napisala recept za babičine rogljičke. Komaj čakam vikend, da bom "packala", drugače pa sem imela že prejšnji teden oz. nedeljo dan peke - sem se lotila peke piškotov takšnih in drugačnih za teto, ki odhaja ta mesec v penzijo in me je prosila, naj ji nekaj napečem za v službo. Je kar pasalo po dolgem času spet malo kuhinjo nasmetit z moko, cukrom in podobnim. Se mi zdi, da je takrat cela kuhinja:(( mojcca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti