Moj vrt

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8732

6. maj 2009 5:57

V koritu so po štiri sadike v dve vrstici, se pravi osem sadik. Sedaj me je pa sram... Kako naj rešim situacijo? Presadim? Pozdravček!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17789

6. maj 2009 5:59

Jasno, v še 2 koriti....... pa nič ne dokupuj.

rimljanka - zasebno mnenje

Tanjika82  

član od: 30.3.2009

sporočila: 90

6. maj 2009 9:25

Kako naj rešim sadike brokolija? Posejala sem jih aprila in pridno skrbela za njih, sedaj, ko bi jih bilo treba presadit pa mi jih nekaj (bolhač??) je. Na par sadikah so ostali samo še štrclji, pa tudi ostale so naluknjane. Sedaj bom morala kupiti sadike, pa ne vem kako naj jih zaščitim, da se ne bo zgodilo enako kot s temi. Kakšno mnenje? Lepa vam hvala za odgovore. LP Tanjika82

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

6. maj 2009 9:35

Kupljene sadike po sajenju pokrij s kopreno. Če pa bo zelo hudo, pa poseži po kemiji- Kalia prodaja škropivo proti bolhaču s karenčno dobo 14 dni, kar naj bi pomenilo, da po preteku 14 dni v rastlinah ni več sledi kemikalije. Jaz se sicer tega ne posložujem, ampak v skrajni sili bi pa mogoče tudi posegla po temu, če res drži to, kar naj bi karenčna doba pomenila. fresh

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

6. maj 2009 9:41

mamaF je napisal/a:

ežoj je napisal/a:

Kot bi rekla proxima, vprašanje za primorke in rimljanke : a je komu znana ( še boljše če se kje dobi seme ali sadike ) rastline ki si ji v hrvaščini reče raštika ( ponekod v bosni tudi raštan : Brassica Olerecea var.acephala )                            )

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%A1tika

http://www.nacional.hr/clanak/12241/rastika-zeleni-k

 

 

ežoj

 

Ežoj, če se ti zdi, da bi tole lahko bila moja dalmatinska "raša", pošlji naslov na Zs. Nekaj semena je še ostalo

Lej jo, zdaj že cveti:

Tole so pa njene "matere" z Lastova:

Mojca

 

Kaj je sploh to raštika in kako se uporablja? Hrvaško ne znam.

katti

tatjana66  

član od: 22.11.2006

sporočila: 95

6. maj 2009 18:56

Jaz sem pa včeraj v Kalii dobila seme muškatne buče, ki sem ga že dolgo iskala. Ta buča mi je najbolj okusna, tudi v bazi je recept za kremo,ki pride zelo dobra.Počaka čez celo zimo. tatjana66

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

22. maj 2009 13:09

Izkušeni vrtičkarji, na pomoč! Nadmorska višina: 600 metrov, lega: hrib, obrnjen na jug, zemlja: je ( rjava, grude se razdrobijo, pH pa ne vem ...), področje je poleti zelo sušno, sicer pa je to na štajerskem. Kaj mislite, kaj bi tam uspevalo? (Poleg trpotca in srbota.) smrketa

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

22. maj 2009 21:45

Smrketa,

strokovno podkovane članice ti bodo svetovale tako, kot je treba; jaz ti bom dala pa samo en praktičen nasvet, ki ni zrasel na mojem zelniku: najbolje je, da se malo ozreš naokrog in pogledaš, kaj uspeva pri sosedu ali v bližini! Če ni zemlje ravno od nekod pripeljal, mora biti približno taka kot tvoja, podnebne razmere imata pa povsem enake. Kar torej krasno uspeva tam, bo verjetno tudi pri tebi.

Če boste sadili/ sejali prvič, se pa tako ali tako splača začeti s preizkušenimi rastlinami, ko so značilno neobčutljive in nezahtevne.

tulka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. maj 2009 9:39

katti je napisal/a:

 

 

Kaj je sploh to raštika in kako se uporablja? Hrvaško ne znam.

katti

Katti, oprosti, šele zdaj sem videla vprašanje. "Raša" ali "raštika" je kapusnica , ki pa ne naredi glav (kot zelje ali ohrovt) oz. "glavic" (kot brstični ohrovt). Je precej trpežna, nezahtevna rastlina, ki jo pogosto vidiš v obmorskih krajih, v dalmaciji recimo, kjer preživi tudi sušna poletja. Kot lahko vidiš na slikah, so spodnji listi že obrani - obiraš torej liste od spodaj navzgor.

Citat iz članka Ruth Podgornik reš o zimski zelenjavi

http://www.druzina.si/ICD/SPLETNASTRAN.NSF/all/1A07

"Premalo poznani listni ohrovt – Sodi med najstarejše zdravilne rastline, saj ga v Sredozemlju gojijo že najmanj 4.000 let. Med vsemi kapusnicami vsebuje največ beljakovin, veliko mineralov, predvsem železa, kalija, kalcija in fosforja, vse življenjsko pomembne aminokisline, vitamine A, B, C ter celo U. Liste obiramo vso zimo, poznavalci vemo, da so z vsakim mrzlim dnem slajši! "

Samo opozorilo: rastlina lahko zraste precej visoka (tudi več kot meter) in zavzame na vrtu precej prostora, zato je treba paziti, da je ne sadimo pregosto.

Uporaba je podobna kot pri ohrovtu. Veliki zeleni listi so sicer malce trši in čvrstejši. Sama jo najpogosteje pripravljam "po dalmatinsko" - s krompirjem, kot prilogo k ribjim jedem. Krompir zrežem na lističe ali manjše kocke, liste "raše" na trakce , zalijem z malo slane vode in pokrito dušim, dokler se oboje ne zmehča. Na koncu ovečno vodo odlijem, zabelim z oljčnim oljem in obilo strtega česna ter po potrebi vse skupaj še malo zmečkam z vilicami ali "mečkalcem" za pire.

Lahko pa to zelenjavo samo delno pokuhaš, da ostane še čvrsta, narežeš na manjše kose in uporabiš v poljubni solati (s koruzo, paradižnikom .... - po želji).

Seveda pa je raša zelo primerna za razne jesenske mineštre (poglej recept za "ohrovtovo mineštro").

Če boš rabila seme, me spomni še enkrat konec poletja, ko bo zrelo - ti bom poslala!

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 23. 2009 09:47

vitra  

član od: 24.4.2009

sporočila: 2

24. maj 2009 10:06

Tudi jaz rabim pomoč, namreč, v mojo čebulo se je naselila čebulna muha.Vso sem populila ter zažgala, me pa zanima, po vaših izkušnjah, kaj lahko sedaj sadim na tem mestu, če sploh kaj? Prosim za vaše nasvete. Lep dan še naprej! vitra

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti