Kje kupiti meso za "prave rumpsteak-e"???

donCORLEONE  

član od: 23.9.2008

sporočila: 2

tema odprta - 23. sep 2008 23:52 | ogledi: 16.665 | odgovori: 31

Pozdrav!

Pred kratkim sem se preselil v Slovenijo iz nekoliko daljšega bivanja v Nemčiji in imam strašen problem :) Sem velik ljubitelj steakov, a pri mesarjih v Mariboru in velikih supermarketih ne najdem mesa, ki sem ga kupoval pri mesarjih v Nemčiji. Meso zgleda drugače že v hladilniku, kot da bi meso rezali na čisto drug način. V Nemčiji je rump zgledal bolj kot nekoliko bolj dolga riba, s katere je nato mesar odrezal pravi 3-4 cenimeterski steak :) Ah, kar sline se mi cedijo.

Tudi v ceni opažam razliko. Sicer vem, da je pri nas meso veliko ceneje, a vseeno je zgoraj cena bila okoli 19 eur za kg. Pri nas pa 5 eur??!!

A obstaja kdo, ki me bo zdaj odrešil muk in mi povedal, kje dobim to, kar iščem? :) Po možnosti v MB ali bližini...

Hvala, LP!

donCORLEONE

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

24. sep 2008 7:12

To je zrezek iz govejega hrbta. Najbolje, da greš v kakšno zasebno mesarijo in se zmeniš z mesarjem. Seveda mora biti meso uležano.

Lijana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2008 9:27

Meni so doslej v leclercu narezali vse, kakor sem hotela, tudi pravi rumpsteak.

Tisto meso za pet evrov pa ni bilo niti blizu tega, cena se giblje od 20 evrov naprej, pljučna pečenka pa je okoli 26 evrov za kilogram.

Mesarju povej, kaj iščeš, vse se da zmenit. Če slučajno nima pravega kosa tisti trenutek, se pa zmeniš za naslednji dan. Pri vseh gre tako, sploh zasebnikih. Mamamia

mamamia

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

24. sep 2008 9:27

Don Corleone, že pri osnovnem razrezu živali obstajata 2 različna standardizirana načina razreza. Zato ti že pri mesarju meso zgleda drugače, ker mislim, da žival Nemci razkosajo po drugačnem principu kot mi. Za čisto natančne podatke o razkosanju bi morala pokukati v knjigo. Ko greš k mesarju (če si iz MB ti bo mamamia priporočila dobrega in ta bo sigurno res dober) povej, da želiš 3-4 cm debel zrezek iz hrbta, eventuelno je lahko tudi iz rože. Uležiš pa ga sam, če ni že predhodno dovolj uležan. če pa se kdaj giblješ v Lj, pa piši na zasebno pošto, ker obstaja mesar, kjer dobiš super uležane različne kose, vse od T-bone do rumpsteaka. fresh

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2008 9:29

A sva usklajeni, tri sekunde razlike...Mamamia

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

24. sep 2008 11:42

DonCorleone, dobrodošel v klubu mesojedcev. Sem vedno vesel, ko najdem somišljenika, kar se tiče mesa. Vsekakor pošči ramsteke pri kakšnem zasebnem mesarju. Ti zadevo obvladajo v nulo imajo pa ponavadi tudi neprimerno bolj kvalitetno meso kot nakupovalna središča. Verjemi da je tako.Če kje imam pri mesu izkušnje. Ramsteki se režejo iz govejega hrbta ledveni del,ki je najbolj mehak. Če boš rekel "od križa" bo vsak mesar vedel kaj misliš. Da pa meso zgleda drugače kot v Nemčiji je delno kriv osnovni rez- pri nas je v uporabi Francoski delno pa kvaliteta mesa. Tudi tukaj si na boljšem,saj je meso slovenskih krav sigurno boljše kot nemških. Že reja je tu povsem druga, bolj naravna in tudi pašniki kjer se pasejo niso tako zasvinjani z kemijo kto v Evropi. LP hedonist

donCORLEONE  

član od: 23.9.2008

sporočila: 2

24. sep 2008 13:42

Očitno še nisem "obrnil" dovolj privatnih mesarjev, ker do zdaj sem bil razočaran tako pri dveh zasebnikih, kot tudi v leclercu - čeprav je tukaj bilo še najboljše. Pa vseeno ni tistega lepega kosa z malo maščobe na robu, ki bi ga zarecal pred kratko peko... Ok, ne bom se predal :) Iskal in poizkupal bom dalje. Samo še nekaj: kaj pravzaprav pomeni uležati steak? Hvala za odgovore! dober tek ;) donCORLEONE

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. sep 2008 13:54

uležati meso pomeni da je v olju nekaj dni, lahko tudi teden ali dva. Vendar mora biti povsem prekrito z oljem in v zaprti posodi, da ne pride zrak zraven.

 

Niso vsi zasebniki enaki.

 

Pa ne da si doslej jedel neuležane steake? No, saj bi šlo, a razlika je precejšnja.

Mamamia

mamamia

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

24. sep 2008 14:11

Veliko je že bilo napisano na teh forumih o uležavanju mesa. Kljub temu se vedno najde kdo, ki bi rad o tem izvedel več, kot na primer donCorleone. Enkrat sem v nekem antikvarijatu naletel na knjigo Franca Bučarja: "Meso - poznavanje in priprava" in jo za nekaj evrov kupil. Kakorkoli, če koga zanima meso kot živilo, naj si nabavi to knjigo (imajo jo tudi v knjižnicah). Notri boste našli veliko informacij o različnih vrstah mesa, od načina razreza, do različnih postopkov priprave ter organoleptičnih lastnostih mesa pripravljenega na različne načine. Med ostalim je opisan tudi proces uležavanja mesa.

Miroslav Vulović

skrzolin  

član od: 15.7.2008

sporočila: 89

24. sep 2008 14:34

Ja, Franca Bučarja pa sem poznala, dober človek in priljubljen univerzitetni profesor, ki je tudi s študenti delil nemalo modrosti okrog mesa. Jaz imam knjigo v rinfuzi (posamezna predavanja) in jo res priporočam. skrzolin

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

24. sep 2008 17:40

Tako za na hitro so najboljši steaki v Interasparu (če izvzamemo privat mesarje). Cena 5 eur ne bo prava, okoli 20 eur pa že! T-bone steak ima meso z obeh strani kosti v obliki črke T. Mesarji po navadi iz ene strani meso odstranijo (pljučna oz. biftek), na drugi strani T kosti pa meso ostane. In to je rampsteak, po domače goveji kotlet. Jaz sem pekla že tudi neuležane (no, zgleda, da so "ležali v mesnici"), pa so bili super! Če jih daš pa še za ene par dni v olje, pa še toliko boljše!

Mercatorjevi so tako-tako, Tuševi neužitni. Skratka, probaj v Intersparu.

Letos sem spekla kar nekaj steakov, mož in mlajša hči jih obožujeta, midve s tavečjo pa sva bolj zelenjavarki

jasna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti