Joj, kaj vse smo mi dali skoz pri našemu, sedaj že mladeniču tik pred polnoletnostjo in še vedno imamo težave. Mi smo prvič slišali za HK v šestem razredu, ko so nastopile težave. V šoli je postajal moteč, ni več sodeloval, slabe ocene. Nasplošno pa je bil zelo, zelo miren otrok. Ko smo ga peljali k psihiatru in je ugotovil hiperaktivnost, smo začeli prebirati literaturo. Znaki so točno taki, kot so opisani v pripetem članku iz VIVE. Pri njemu se je kazala zelo huda motnja koncentracije, kakšnih 10 min je bil zbran. Potem si pa predstavljajte takega otroka v razredu, ko ni več sledil pouku. Začel je prelagati zvezke, šiliti barvice, klepetati in se vrteti na stolu. In učitelji so ga za kazen presedli v zadnjo klop in se jezili, ker ni sledil pouku. Posledica je bila, da je še manj sledil pouku, ni prepisoval s table, ker je bil tako počasen, ni imel domačih nalog. Poleg tega je bil tudi doma totalno neorganiziran in takšen je še danes. Najbolj pa sem si zapomnila psihiatrove besede, ko je rekel, če boste takega otroka navadili reda, boste ubili človeka v njem. On je tak in to sprejmite.
Žal, v šoli ni bilo nobenega razumevanja. Ko sem prinesla diagnozo in povedala, da je bilo na testih ugotovljeno, da je nadpovprečno intiligenten, samo, da potrebuje svoj čas, da lahko nekaj odgovori ali reši test, so samo skomignili z rameni, da je takih otrok veliko in starši ničesar ne zahtevajo. Ko so se težave nadaljevale, smo v sedmem razredu začeli z Ritalinom, da bi mu povečali pozornost in da bi lahko sledil pouku. Doma je naredil samo tisto, kar smo delali skupaj. Vse to je spremljala tudi legastenija, problem z branjem zaradi zamenjave črk. Z veliko muke in našega sodelovanja je napravil šolo in še sedaj proti koncu srednje šole ga moramo stalno spremljati, da ne zamudi šole, da napravi nalogo, če ima torbo pripravljeno, če ima kakšne obveznosti, da ne pozabi. Kadarkoli smo ga želeli napraviti bolj samostojnega, je bila katastrofa. Pa smo ves čas prosili profesorje za sodelovanje, da potrebuje več časa pri ustnem in pisnem spraševanjem, da mora sedeti spredaj in ga poskušati pritegniti k sodelovanju, ko "zaluta" nekam, da potrebuje veliko spodbude (to jo tako vsak otrok, ampak ti še bolj!).
Dejstvo je, da so ti otroci večinoma nadpovprečno intiligentni, da pa žal tega ne znajo pokazati, zato imajo zelo slabo samopodobo, prav gotovo pa ta šolski sistem sploh ni za njih. Enkrat sem v eni oddaji slišala, da zaradi nerazumevanja in podpore okolice, jih veliko konča med klošarji in celo s samomori.
Še kot zanimivost, v sinovem razredu sta dva jemala Ritalin: enden, ki ni bil pet minut pri miru in je bil mora za sošolce, med poukom in odmori, in sin, ki pa je bil sicer miren, ni pa sledil pouku!

zvezdica55