Zakaj ne

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 26. jul 2008 11:33 | ogledi: 2.359 | odgovori: 22

Pozdravljeni!

Nekoč mi je en gospod rekel,da naj se ne bi peklo rib(postrvi)kmalu(cca.1 uro)po tem,ko so ulovljene,spucane,...

Ali kdo ve,če to res drži in zakaj?

Že v naprej najlepša hvala

nejcanja

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

26. jul 2008 12:08

J res nobeden ne ve?" nejcanja

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

26. jul 2008 12:13

KOlikor vem, bolj ko je riba sveža, boljša je. Na zavodu za ribištvo ne vejo nič o tem, da se to ne bi smelo. Veri

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

26. jul 2008 12:50

To drži. Sveža riba vsebuje preveč vode, zato jo po navadi zvije. Najboljša je, če sveže ulovljena riba počaka čez noč v hladilniku in jo spečemo šele drugi dan. Tiste ribarniške ribe pa so itak lepo "uležane"...

jasna

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. jul 2008 15:21

Mogoče to drži za sladkovodne in bele morske ribe, za plave, ki so praviloma bolj mastne pa ne.

Škombri, srdele itd. so najboljši tisti moment, ko so ulovljeni, ribiči si jih pripravijo na gradelah, montiranih na rob čolna in tako sveže so res vrhunske.

Plavi ribi pada cena vsako uro, ko je na suhem, če planirate škombre za večerjo, je pametno zaviti v ribarnico šele pozno popoldne, bodo najmanj pol cenejše.

nola

skrzolin  

član od: 15.7.2008

sporočila: 89

26. jul 2008 15:45

Ha, ha eni ste pa za štose! Riba je ja najboljša sveža, o tistih iz večine ribarnic (razen svetlih izjem) pa raje ne bi, so super uležane in mehke - beri gnile in verjamem, da se ne zvijejo. lep dan še naprej skrzolin

jasna1  

26. jul 2008 16:15

skrzolin,

govorim za postrvi, ki preverjeno morajo malo stati! Vprašanje se je nanašalo na postrvi, res pa da v svojem odgovoru tega nisem izrecno napisala.

Ampak to še ni razlog, da bi se norčevala iz mojega odgovora - brez skrbi, v ribarnici znam oceniti, kaj je sveža riba in kaj ne.

Bistvo je samo v tem, da v ribarnici itak ne boš dobila preveč sveže ribe (ulovljeno pred eno uro), tako da vedno stremimo k čimbolj svežim.

Nola,

vidiš, za plave ribe pa nisem vedela! Super podatek.

jasna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

26. jul 2008 19:19

No ja, marsikje, kjer so znani po pečenih postrvih, jih takoj po tem, ko jih vzamejo iz vode, usmrtijo in sčistijo in spečejo. Nikoli nisem dobila na krožnik zvitih. A potem v časih, ko še ni bilo hladilnikov, niso jedli dobrih rib? Recimo po številnih samostanih, kjer so bile, vsaj v postnem času in ob petkih, ribe običajna hrana?

rimljanka - zasebno mnenje

jasna1  

26. jul 2008 22:57

Rimljanka, ne vem.

S postrvmi imam pač takšne izkušnje, pa jih kar velikokrat jemo, ker jih nalovi mož. In očitno nisem edina s tako izkušnjo, vsaj po vprašanju v tej temi sodeč. Nejcanja je dobila odgovor, ki ga je želela, svoje mnenje si pa itak vsak izoblikuje sam. Ne želim nikogar prepričevati.

jasna

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

27. jul 2008 0:35

No, jaz pa za postrvi ne, se mi zdi pa zelo logično, včasih jih kupim v rižanski ribogojnici (saj ne vem, če je ni medtem že neurje odneslo) in jih potem navadno za kakšen dan shranim v zmrzovalniku.

Je to priporočljivo ali ne? Bi bilo boljše, če bi jih čez noč postavila v hladilnik?

Postrvi radi jemo, navadno jih pripravim kot majhne brancine, z maslom in žajbljem ali pa jih skuham v okisani vodi. V lokalni ribarnici jih prodajajo že očiščene, pa sem kar malo skeptična, kaj vem, nerada kupim ribo brez škrg, verjetno je to samo predsodek.

Seveda v nobeni ribarnici ne bomo kupili preveč sveže ribe, ampak pri nas vsaj pozimi še prodajajo s čolna, pa nekateri si sami ulovijo kosilo, tako, da je ta podatek zelo zanimiv, posebno za tiste, ki smo kdaj strmeli v pasare ali podobne ribe in se čudili zakaj se vihajo.

nola

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

27. jul 2008 8:08

Jasna ima že prav. Tudi mi smo enkrat spekli postrvi, ki nam jih je nekdo pripeljal čisto sveže iz ribogojnice (pred njim so jih ulovili) in so se nam na plošči čisto zvile. Sicer nisem vedela, da je to zaradi vode. No falilo jim ni čisto nič, samo smešno (ali pa tudi ne tako zelo;)) se nam je zdelo, kako jih je zvijalo med pečenjem, kot da bi bile še žive. Sicer pa ne recite sedaj, da je eno uro stara riba res STARA... matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti