V mladih letih sem tudi sam precej ribaril, zdaj pa sem že ogromno let vegetarijanec in se pravzaprav sramujem tistih let. Ampak, če že pametujete o ribah, bi rad dodal nekaj iz nekdanje prakse, kar bi potrdil vsak izkušeni ribič. Ko ribo ujameš, je še mehka in voljna. Šele po kakšni uri ali dveh otrdi in se zvije tudi sama po sebi, ne da bi jo pekli. Temu bi lahko rekli nekakšen mrtvaški krč, ki popusti po nekaj naslednjih urah, ko je riba spet voljna.
Zato se lahko nekaterim zgodi, da se jim riba zvije pri pečenju, drugim pa ne. Razlika je v nekaj urah od trenutka, ko je bila riba ujeta, vse ribe, o katerih je govora, pa so popolnoma sveže, saj o, na primer, osem ur stari ribi (od jutranjega ulova do kosila) ne bi mogli govoriti kot o stari, krč pa je že popustil in riba se ne zvija več. Dejstvo je tudi, da se nekatere vrste rib zvijajo bolj, druge manj. Dejstvo je tudi, da je treba vse ribe takoj po ulovu shraniti na led (vsaj prenosna hladilna skrinja), sicer lahko zaudarjajo že po pol ure na soncu, sploh neočiščene.
Še nekaj, kar se lahko bere kot anekdota v teh počitniških dneh, polnih novinarskih rac: Navihani dalmatinski ribiči pogosto ne prodajo vsega ulova istega dne, prav gotovo pa jim ostaja zaloga v zmrzovalnih skrinjah iz nesezonskih dni. Zato se lahko zgodi, da se v "kašetah" rib, "pravkar pripeljanih z morja", znajde tudi kakšna iz skrinje ali iz prejšnjega dne. Pa saj je čisto sveža, če gledamo bistrino oči in barvo škrg. Praktično nas ne prinašajo okrog, a si o kupcih najbrž mislijo svoje. Sveže, nekaj ur stare ribe so še zakrčene. Po tem jih spoznamo. Včerajšnje ribe spoznamo po voljnem trupu. Ribe iz zmrzovalnika pa so na otip še vedno prehladne ali pretrde. Precej pridenejo izkušnje. A tudi o tem, da pri dobrem lastniku apartmana vedno dobimo "pravkar ujete" ribe, je dobro razmisliti. Naš gostitelj je dobro spraznil skrinjo.
A mene ni motilo, prenajedel sem se makedonskih lubenic in tamkajšnjih fig po skoraj polovični ceni kot na naših tržnicah. O moralnem pogledu ulova rib pa ne bom rekel nobene, vsak po svoje. A morda bi lahko še kdo pomislil, da so tudi ribe živa bitja, ki jim delamo silo.
Prijazen dan!
Boris
booris