Šivalni stroj

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

tema odprta - 18. jul 2008 12:09 | ogledi: 11.136 | odgovori: 38

Drage moje, spet rabim vašo pomoč!

Ker vem, da niste samo dobre kuharice, ampak tudi šivilje, rabim vašo šiviljsko pomoč.

Včeraj se je pri meni, ob listanju Burde, zopet rodila moja starodavna želja po šivanju (če vam povem, da sem pri 6 letih šivala nahrbtnike (z žepi!) iz belih servetov od stare mame,...vam je lahko vse jasno, kakašna želja je to. No, da so iz tistih nahrbtnikov ven jabolka padala, niti ni tako pomemebno ). Ker bom imela kmalu rojstni dan, sem to željo izrazila mojemu. Ognjič bi rekla, da se je "pajek ujel v mrežo", zato sedaj gledam, kakšno mašinco bi si kupila. Moje znanje šivanje je bolj osnovno, rada bi si šivala kakšna krila, bolj enostavne hlače, majice,...plašča se zagotovo ne bom lotila šivat. Odločujem se med Singerjem in Elno. Pomembno mi je, da se lepo dajo zašiti raztegljivi materiali in da lahko blago lepo robim, da se ne bo paralo, da lahko zašijem tudi kaj tršega,...

Singerja sem gledala tega:http://www.neckermann.si/article.aspx?articleid=261641

Elno pa ne poznam, me pa mika, ker dobiš še tečaj šivanja zraven in jih grem v kratkem tudi gledat.

Rada bi kupila nekaj bolj kvalitetnega.

Hvala za vaše predloge in odgovore.

Jelenckova

JaninaC  

član od: 17.7.2008

sporočila: 19

18. jul 2008 12:14

Oh, Jelenčkova, tudi mene že nekaj časa grabi želja po šivanju doma. Predvsem odkar tamali v pesku vse hlače naluknja:) Oprosti, ker sem se kar zraven prištulila, me res zanima, kaj ti bodo povedali. Sicer pa mislim, da predvsem Veri šiva. LP,Janina. JaninaC

as76  

član od: 15.10.2006

sporočila: 45

18. jul 2008 12:31

Jelenčkova lahko ti povem, daje šivalni stroj Elna zelo v redu. Imaš zadnja dva modela 2600 in 2800. Jaz sem lani ob tem času kupila 2800 in sem z njim zelo zadovoljna. Tečaj šivanja pa lahko opraviš v Ljubljani. Punce so zelo prijazne. as76

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

18. jul 2008 13:01

Singerja ne poznam. Nad Elno pa sem navdušena! Pri raztegljivih materialih sicer vedno vzdihujem in sanjam o overlocku, sicer pa nimam pripomb. Tudi jeans lepo šiva, če le uporabiš pravo iglo (se kupijo take, namenjene prav šivanju jeansa). Iz lastnih izkušenj ugotavljam, da mi velik nabor različnih šivov ne služi prav dosti in jih ne bi pogrešala, če jih ne bi bilo. Če bi kupovala ponovno, bi najbrž vzela kakšen osnovni model Elne, ker jo pač poznam in sem z njo zadovoljna. Na tečaju sama nisem bila, sem pa slišala, da ga zelo pohvalijo. (Govorim za Mb.) sara

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jul 2008 13:54

O šivalnih strojih je bilo precej govora v poglavju Gospodnijske teme, pobrskaj nazaj. Precej je napisanega v tej temi : http://kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=9694 .

Na kratko: začetnkim in tistim, ki niste preveč zahtevni in ne boste veliko šivali, svetujem nakup starega Bagatovega stroja ( Slavica, Danica, Višnja), razren Ruže, od nekoga, ki ni dosti šival. V oglasih je tega precej in to za majhen denar. Nato ga je treba predati serviserju, V firmi Lango bodo povedali, kdo servisra Bagatove stroje.

Druga pesem so overloki ( opletilniki), ki imajo različen cenovni razpon in tudi različne funkcije. Meni je žal, da nisem kupila takega, ki ima pokrivni šiv, ki je primeren za robljenje jersya.

Kupujem nov stroj od Elne, takega, ki ima možnost izdelave več gumbnic in nastavek za vezenje. Čakam na celjski sejem. Po 35 letih ljubiteljske šivanja si tudi zaslužim stroj po želji.

Za raztegljive materiale so posebni stroji, prav tako debel rob od jeansa težko prenese običajni stroj.

Trenutno imam Bagat Danica in overlok Elna PRO5, ki ni več v proizvodnji, ima pa tudi verižni šiv, ki je najbolj elastičen in dva transporterja.

F r i n a

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

18. jul 2008 14:05

Torej, če prav razumeme bimorala imeti 2 stroja, enega navadnega in enega overlock za robe delat in za raztegljivo blago. Kaj pa če bi kupila enega, navadni imajo overlock šiv? Oziroma, če lahko šivam samo z overlock strojem. Kar se tega tiče, sem čisto nevedna. Jelenckova

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

18. jul 2008 14:19

Ravno sem brala, samo overlocka ne moreš imet, torej bi bil zame navaden stroj z overlock šivom pravi. Sedaj rabim samo znamko in model, drugi teden romamo v Elno. Jelenckova

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jul 2008 14:53

Da se razumemo, kaj si predstvaljaš pod overlok šiv. Obstaja cikcak šiv, s katerim se zaključijo izdelki tako, da se rob obšije s strojem, ki se postavi v cik cak položaj. Praviloma imajo vsi stroji tako možnost.

Overlok ( opletlinik), pa rob odreže in obplete. Tako delajo izdelke industrijsko.

Sama ne poznam, da bi imela Elna varianto z ravnim šivom in opletanjem, ki ima tudi nož, da obreže. Možno je, da ima kaka druga firma, vendar je poznam.

Overlok, ki ga imam jaz, ima 5 niti. Hkrati lahko delam ravni, verižni šiv ( zgleda kot veriga) in hkrati reže in opleta, vendar to pomeni, da združi oba roba, ki se potem ne data razlikat.

Verižnega šiva v 10 letih nisem uporabila več kot dvakrat. Več uporabljam varnostni šiv, to je šiv, ki ga izdela overlok in po tistem cikacakanju na sredini šiva še en šiv.

Ti pa svetujem, da počakaj do septemebra, ko bodo sejemski popusti pri Elni in Singerju. Jaz sem lani bila na obeh štantih. Popust pa se je kar pozna.

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jul 2008 21:14

Sem pogledala in je verjeti, da ima overlok. PA tudi triko omenja. Je pa zanimiva cena .

Če ti jo uspe dobiti ( pri nas  Elnine stroje prodaja Lango), bom vesela sporočila, kako se bo obnesla.

F r i n a

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

18. jul 2008 21:35

Frina, misliš, da je vredu ta mašina? Cena je pa res zanimiva ja, moj se je takoj strnjal z njo:) Jelenckova

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti