član od 20069217 sporočil
Po Lj. že desetletja krožijo zgodbe o eni familiji s kar nekaj akademiki, ki je baje živela blazno akademsko in po principu, da ga ni čez komot in zgodbe o tem, kako pri tisti familiji baje niso nič čistili in niso bili blazno aklih ... so že kultne. Ena od teh zgodbic gre tudi tako, da so imeli namesto prta časopis in ko so časopis dodobra zapacali, so zadevo popravili tako, da so ČEZ položili novo plahto in so jedli in brali novice - tisto, česar kapljice golaža še niso zapacale...
Iz te serije gre tudi zgodbica, po kateri so v tej isti familiji dali v vazo eno češnjevo veljico in potem so bili naslednje leto navdušeni, ko je v tisti vazi češnja delala nove cvetove.....
Sorry, sem prodala točno tako, kot sem kupila.....
Enivej, jaz se z Liso totalno strinjam. Je zelo malo situacij v običajnem življenju, ki zdržijo kriterij "piknika v rovtah" - ko je več kot na mestu, da si "bolj komot" in da ne kompliciraš. Ampak v našem običajnem življenju so to kaki trije pikniki letno in recimo kakšne robinzonske počitnice. Kaj več pa ne.
In moram priznati, da sem bila sama že večkrat malo neprijetno presenečena, ko sem, ne po svoji volji in ne z namenom kdaj padla v situacijo, kjer se je kakšno pleme ravno dobilo pri kosilu in je bila juha v kastroli in nobenega prta na mizi! Spomnim se enkrat ene televizijske osebe (so bili kar pri denarju pri tisti hiši), ki je filmala svoj teden za eno oddajo in tam so imeli ob nedeljah kosilo s prtom, me tednom pa kosilo iz kastrole in to na jedilni mizi, ki je v osnovni stala od 5.000 EUR navzgov v takrat še tolarski protivrednosti in jedilni pribor so tudi imeli kar na mizi (nobenega pogrinjka) in z mize direkt v usta.... BRRRR. Me je za kak teden minil apetit (kar mi ni škodovalo, sem kako kilco zbila)..
Sama pravim takole: če človek v običajnem žviljenju ne zmore svojega dneva organizirati tako, da bi pojedel kot se spodobi - to pa je za mizo s pogrinjkom in lepo servirano - potem evidentno ni lačen ali pa hrane itak ne rabi. Ni nobenega razloga, da bi človek v stoje hrano vase metal ali pa za improvizirano mizo nekaj jedel in vmes lovil drobitne in kapljice.... To prepričanje se mi je utrdilo tudi po tem, ko smo imeli pred desetimi leti v službi (pisarna v centru mesta, na dispoziciji pa kar nekaj lokalov) eno maso Američanov, ki so imeli tisto svojo "let"s order some pizza in the office" - kar smo mi, Evropejci, z gnusom zavračali.
Skratka, če sem v običajni situaciji, potem brez pogrinjka defintivno ne bom jedla. Tudi, ko sem bila še single single sem se držala tega pravila.
Pa tudi, ko si v kakšni družinski kombinaciji je fino, da vsak nekaj doprinese k pripravi mize - to je tudi en ritual, a ne.
Situacije, kjer pleme gleda, kako mama/gospodinja/kuharica VSE prinese k mizi in tudi VSE sama odnese - to pa, upam, se ne dogaja več.... Ali se motim?
Vendelina jr.