Boleč vrat - klima ali prepih

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2012 20:53

Klima, ki pelje k zdravniku - več je verjetnosti, da zaradi tistega, kar gre iz klima naprave, če ni dobro vzdrževana (mali prašni delci) kot pa zaradi vetriča.

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. avg 2012 21:40

Nismo vsi enaki in ne vem, zakaj ne bi mogel nekdo imeti težav zaradi (premočne) klime, če jih nekdo drug nima.

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. avg 2012 4:50

Jaz pa mislim, da ima Vendy prav. ne pooznam živega Američana, ki bi se pritoževal nad bolečinami v križu ali vratu zaradi prepiha. Pri nas piha 24/7 kamorkoli greš.

Isto velja za ledenomrzle pijače. :) 

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. avg 2012 9:11

Se popolnoma strinjam, ker zdaj že dobro poznam njihove navade. Nam tukaj so pa tuje. Sem se pa sama že malo strenirala. Vse je v glavi. Od malega poslušaš ta prepih, pa obuj copate, pa pazi, da se ne prehladiš, pa da se ne boš umazal, pa...Polno prepovedi.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. avg 2012 10:32

Veliko je odvisno tudi od klima naprave same, kako deljuje in kam je usmerjena. Meni tiste pol ure v avtu na poti v službo in domov klima prav nič ne škodi, v laboratoriju pa že imam probleme, če moram biti tam dalj časa. Par dni v centralno klimatiziranih prostorih me običajno spravi v posteljo - ne zaradi vratu in križa, pač pa zaradi sinusov. Vem za ljudi, ki so zaradi tega tudi zamenjali službo. Nihče me ne bo prepričal, da človek brez posledic leta in leta prenaša mrzel piš v vrat ali v ramo, če mu ta piha vsak dan osem ali še več ur na dan in se mu nima kam skriti. Tako da naj pač uživa tisti, ki nima težav, kdor jih ima, si pa tako ali tako mora pomagati kakor ve in zna. 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. avg 2012 13:42

Limnol, če me zaštiha v vratu, grem h kirotU, da mi ga poravna. Ne da bi mi pihalo s stropnega fena direkt na posteljo, si spanje kar teżko predstavljam.

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. avg 2012 13:49

Ja, Limnol, s tem se pa tudi strinjam, da znajo biti klime zelo neugodne. Menim, da zato, ker jih ne naštimajo prav. Pred leti sem bila na operaciji v Valdoltri in to v času, ko je bilo vroče tako kot sedaj, v sobi pa klima nastavljena kot v ledenici. Dan dva sem to prenašala z ostalimi sotrpoinkami, potem sem se pa šla potožit glavni sestri. Najprej sem jo vprašala, zakaj imamo tak mraz, pa je rekla, da zato, da se rane ne zagnojijo. Ko sem se pogajala za kakšno stopinjo manj mraza, se ni strinjala. Šele ko sem rekla, da nismo pingvini, se je komaj zadržala smeha in rekla, naj bo. Torej, klima se da tudi nastaviti in treba je biti uporen. Eni sicer trdijo, da ne, no potem je res bolje spokati in iti. Razlika  med zunaj in znotraj ne sme biti več kot osem stopinj sem zadnjič slišala nasvet strokovnjaka.

 

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. avg 2012 14:17

Vanja, 

se 100% strinjam s tabo glede kiropraktika in prisegam na njihove prijeme,  odkar me je pred mnogimi leti prvi ljubljanski po dveh tednih ležanja z enim pritiskom v hrbtenico pod križem v hipu spremenil iz nepremičnine v običajno poskočni subjekt. In kadar me useka heksenšus, tudi ne krivim klime. Je vedno dovolj drugih razlogov. 

Iz lastnih izkušenj tudi vem, da so noči pri +36oC in 98% vlažnosti "hot" v več kot enem smislu - vendar ljubljansko podnebje takih noči zanekrat k sreči še ne producira (zahvaljujoč žaluzijam - naslov dobavitelja po zasebnih sporočilih - pri meni doma v stanovanju še ni bilo več kot 30oC, nisem pa prepričana, da naslednji teden ne bo). Torej: vem, da so kraji, kjer se brez klime sicer da živeti, ne pa kaj prida ustvarjalno razmišljati in delati. Vem pa tudi, da vsakomur neskončno pihljanje, pred katerim se imaš kam skriti tudi takrat, ko te do skrajnosti spravi ob živce, ni optimalno delovno in bivalno okolje. Tako pač vsi iščemo tisto sredino, ki naj bi bla sprejemljiva za vse - ampak pač ni, ker ne more biti, ker poprečni Zemljan preprosto ne obstaja. 

Sonja

Tomorrow  

član od: 25.9.2011

sporočila: 53

31. maj 2013 19:45

Jaz sem prišla iz mrzle Gorenjske v Ljubljano. Resnično ne razumem razvajenih Ljubljančanov, kako se bojijo prepiha. In kako so bili jeseni že samo ob napovedi poslabšanja vreme že v nogavicah. Pozimi šala ne nosijo zaradi mode ampak zaradi mraza.... In potem za vsak drek na bolniško. Celo zimo so bili prehlajani oni ali otroci, angine, gripe, ni da ni...... Trenutno pa bijemo bitko ali v tej mrzli pomladi lahko odpiramo okna ali ne, ali ni mogoče premraz? 

Dejstvo pa je, da so neodporni in njihov organizem ne prenese temperaturnih sprememb. Saj jih tudi ne more, ko pa  so celo leto na toplem in organizmu niti ne dovolijo, da bi bil kdaj izpostavljen čemu drugemu kot ugodju. In zato njihov organizem tako burno odreagira na prepih. Smešno mi je tudi, ko si ne privoščijo mrzle pijače, tega se tudi zelo izogibajo. 

In najbrž je res kar sem brala v zg. postu, da če je pretoplo se bolezen ne more pozdravit. 

 

 

 

 

 

 

Sporočilo je spremenil(a) Tomorrow dne 31. 2013 19:53

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti