Boleč vrat - klima ali prepih

sikamaco  

član od: 22.11.2006

sporočila: 47

10. jul 2008 22:10

Pred kratkim sem tudi sama imela težave z bolečinami v vratu. Bolečine so bile tako močne, da ponoči sploh nisem spala, glavo pa sem si morala podpreti z rokami, da sem lahko vstala. Saj je bilo kar smešno ampak boleče. Zdravnik mi je pojasnil, da je kriv prepih. Pomagala mi je opornica, ki sem jo nosila nekaj dni, najbolj zoprno pa je bilo ljudem pojasnjevati....ne nisem imela prometne nesreče, samo prepih sem fasala.... sikamaco

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

22. jun 2012 14:11

Imam eno vprašanje tipa kura/jajce: namreč v domačem plemenu je vedno vojna o škodljivosti prepiha. Nasprotna skupina panično zavpije PREPIHHH, kadarkoli sta v prostoru 2 luknji hkrati odprti in to 365 dni na leto, ne glede na okoliščine. Sama pa trdim, da prepih recimo v terminu julij/avgust, res vrhunec sezone ne škodi, ker se zrak itak komaj kaj premika in bolj spominja na fen uperjen v človeka ter se brez tega skoraj ne da preživeti.Seveda mi ne dajo niti procent kreditov in se na ta račun veselo tenstamo v stanovanju

Vem da ni črnega ali belega odgovora, ampak vseeno se mi zdi, da prepih februarja na -5 stopinj, pa razno hlajenje premočenih teles od potu in rahla sapica med odprtimi okni avgusta ponoči ni isto.

 

Mnenja/komentarji/ideje? Hvala

Viva Meier

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. jun 2012 16:44

Saj zunaj tudi veter piha? A potem ostanejo doma? Zakaj bi morala biti topla spica v stanovanju škodljiva. Saj ne govoriš o tistem prepihu, ki povzroči, da treskajo vrata? Meni se zgodi, da me ravno v zadunstanem prostoru boli glava.

Sicer pa, jaz sem za ventilacijo. Ko nismo imeli klime, smo imeli odprta okna na nasprotujočih si straneh, da smo imeli prepih, da se je stanovanje zračilo in je bilo nam bolj udobno. Okna, ki so se dala odpreti, so bila na stežaj odprta. Pa žaluzije so bile na tisti strani, v katero je žgalo sonce na pol dol. Nisem opazila, da bi bili zaradi tega kaj bolani.

Zdaj imamo klimo, pa fene, ki visijo s stropa in se (v pravo smer) vrtijo tako rekoč 24/7.

 

Če me pa zaštiha v vratu ali križu je vzrok za to kaj drugega kot samo malo vetrčka.

Vanja

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

22. jun 2012 16:57

Pri meni je za bolečine v vratu in ramenih vzrok okvara vratne hrbtenice, za prepih sem pa vedno v dvomih, ali je ali ni krivec. Zato se prepihu, če se le da, izogibam.

Odkar sem bila zaradi tega 3 tedne na bolniški, zelo pazim, da delam vaje za vratno hrbtenico, pazim, da posteljni vzglavnik podpira samo glavo in vrat, ne pa tudi ramen.

Kadar začutim znano ščemenje v vratu in ramenih, začnem delati vaje, krožim z glavo in rameni in ponavadi preprečim nadaljni razvoj bolečine.

rosie

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

22. jun 2012 17:07

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Saj zunaj tudi veter piha? A potem ostanejo doma? Zakaj bi morala biti topla spica v stanovanju škodljiva. Saj ne govoriš o tistem prepihu, ki povzroči, da treskajo vrata? Meni se zgodi, da me ravno v zadunstanem prostoru boli glava.

 ...

Če me pa zaštiha v vratu ali križu je vzrok za to kaj drugega kot samo malo vetrčka.



Vanja

 

Dopovej ti sveto prepričanim, da je veter zunaj dokaj podoben prepihu...Pa ko 50 letna ženska, ki dela "na nogah" celo življenje, krivi za sleherno bolečo kost & mišico v telesu prepih tudi ne veš ali bi se smejal ali jokal

Viva Meier

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

22. jun 2012 17:34

Jaaa, prepih, stokrat prepih poleti! Vse nastežaj odprto, na vse strani neba, če je možno.

Zrasla sem na prepihu, moja mama ni nikoli delala panike, že v najzgodnejšem obdobju (po prvem mesecu življenja )mi do jeseni, do prvih hladnih sapic, glave ni pokrivala s kapico. Res pa je, da sem rojena na koncu pomladi.

V življenju nisem imela problemov z ušesi, bolečinami v vratu, pretiranim številom prehladov, vrstniki, ki so preživeli otroštvo zavitih glav, pa non stop. Poleg tega je bilo v stanovanju poleti vedno vse nastežaj odprto, v najhujši vročini tudi vhodna vrata. V avtu smo se vozili z vetrom v laseh

Pri Človeku je bilo obratno, zato sva na začetku imela poleti veliko diplomatskih pogovorov, počasi, okno za oknom, se je privajal na prepih, najprej le ob temperaturah nad 30°C, kasneje 24 ur na dan. Zdaj včasih naredi prepih tudi sredi zime, češ, kako pa naj drugače prezračimo

Danes živimo s klimo, smo sredi betonskega naselja in noben prepih ne bi znižal temperatur v stanovanju pod 32, 33°C, ponoči.

Kot si rekla, a fen je pa v redu, hehe?

 

p.s. , bolj malo bolečin v sklepih in kosteh imam, da nisem imela  premalo prepiha?

lp

mzm

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

22. jun 2012 18:47

Tudi pri nas klima. Sicer ne vem kako bi šlo, predvsem kadar je ogromno vlage v zraku.

Jaz sicer, kadar grem mimo kar malo priprem oči. Če s tem kaj preprečim, ne vem. Mi je prišla v navado taka samozaščita.

Viva Maier, vse zapret čez dan in zastret okna. Ko postane pa zunaj znosnejše, pa ni druge kot en durh cug.

Vsaj za toliko časa, da se vse malo premeša in prepiha. Drugače res ne gre.

zeta

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

17. avg 2012 12:47

Leta so kriva, ne prepih

Ko smo bili otroci in mlajši...nas je kaj bolelo? Neeee

 

Leta so tu in naše telo ni več tako trpežno , zmogljivo ..je tako?  Hitreje se utrudimo..prej nas vse boli..

Sem 2 tedna nazaj dedka pogledala - so se mu začeli zobje krhat  - pri 81 letih.

 Hmmm....le kaj nas čaka pri takih letih?

 

Jih bomo dočakali?

vd007

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2012 16:33

Ah, prepih je pač slovenska nacionalna bolezen.

Francozi imajo pa prebavo. V pogovoru s Francozi boste verjetno hitro slišali, če Francoza kaj boli ali ni v formi, da je verjetno kriva prebava, da je zadnjič nekaj pojedel čudnega, da bo moral malo digestiva popiti. In to staro in tudi manj staro prodaja in celo verjame.

Tako kot imajo Francozi prebavo, imamo pri nas prepih. Človeka nekaj ščipa sklepih in teža, nepravilna drža, premalo gibanja, dedne bolezni - to nima nič s tem, ampak prepih pa zanesljivo. Pa koga ščemi v očeh: to da pije premalo tekočine in da telo potrebuje vodo in da oči slabo prenašajo dehidracijo, nak, kje pa, za to je kriv prepih. Pa klima. Pa za glavobole tudi. Pa zadnjič je onega nekaj prepihalo in sedaj ga boli križ (mimogrede, ko ga je prepihalo, je bilo zunaj v senci 33 stopinj, no way, da bi bilo prehladno).

Skratka, kdor verjame v to, da sta  prepih in klima izvora vseh bolezni, boč pa verjel. Pri veri je itak tako, da te tudi empirični dokazi proti ne bodo ustavili.

 

 

 

Vendelina jr.

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

17. avg 2012 19:54

U, klima ti zna pošteno preglavice delat. Pa prepih nekaterim tudi. Jaz osebno nimam nobenih težav s prepihom, klima pa mi zna narediti termin pri zdravniku. Pa še niti nisem dosegla 30 let 

yulchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti