Španija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. sep 2013 8:37

Vanjatanjsek, takole,v tvoje dobro, ustavi no svoje konje predsodkov, ker tole, kar pišeš, spada v kategorijo "raje pišem kot mislim".

Ker če se človek odloči, da ne bo šel v noben kraj, kjer se je kdakoli zgodlio kaj surovega, pa v nobeno deželo, ki je v preteklosti bila v kakšni osvajalski vojni, potem mu ni za iti nikamor. In kar je še hujše, niti v domači vasi mu ni za biti, ker  ga ni kraja pod soncem, kjer bi bila sama in večna idila.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. sep 2013 8:43

 O sveta marička vanjatajnšek!

Pred tabo je potem tudi Višnja Gora varna, mislim fizično in v onem drugem smislu. Vsak pač seže, kamor seže. Mene Nova Zelandija najbrž tudi ne bo videla, ampak če se poglobim vase, moram priznati, da ne zato, ker so onemu J.-W. R. zastrupili psa, ampak ker zapravim plačo za druge stvari.

 

Sonja

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

17. okt 2013 10:22

La_Rosa je napisal/a:

S fantom se čez 2 tedna odpravljava v Valencio. Od tam pa tudi za 2 dni malo okrog z rent-a-carjem, proti jugu, do mesta Alicante ... kakšno priporočilo kaj si na tej poti ogledati ?


La_Rosa

 

Kako je bilo? Veseli bomo, če z nami deliš vtise s potovanja.

rdkapica

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

14. avg 2014 11:17

Jezikovno vprašanje.

Kako se reče v španščini španski veterc? V množini je macarrons espanol, kako je v ednini? Macarron espanol ali?

 

 

katti

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. avg 2014 12:39

katti je napisal/a:

Jezikovno vprašanje.

Kako se reče v španščini španski veterc? V množini je macarrons espanol, kako je v ednini? Macarron espanol ali?

 

 



katti

Španskemu vetrcu se v španščini v ednini reče el merengue.



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 14. 2014 12:44

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

15. avg 2014 18:14

Hvala. V google translat-u mi je tako prevedlo.

katti

bela120  

član od: 28.2.2013

sporočila: 103

5. apr 2015 15:09

Mene pa zanima ali je kdo bil z Palmo po programi Španija ole kako ste bili zadovoljni kaj se splača ogledati.Potem me še zanima kakšne kulinarične dobrote se splača nabavti  kakšne so cene ?Malo se razpišite 

bela120

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. apr 2015 16:57

Nak, po agencijskih programih si dežel ne ogledujem in ne morem reči na to temo nič.

Hrana v Španiji: hm, moraš v resnici iskati nekaj, kar ne bi bilo dobro - oziroma, če hočeš dobiti kaj zelo zanič, se postavi v vrsto tja, kjer prodajajo hamburgerje za ameriške in britanske turiste, ostali se tistih grozljivkam izogibamo.

Glede tega, kaj od kulinaričnega se splača kupiti - moraš navesti pokrajino, ker je kulinarika sila raznolika. Dobiš pa povsod tapas (ali kruhke sz nečimi, kar je pač stvar navdiha tistega, ki to dela), fenomenalne sendviče - bocadillo, potem se v Valencii obvezno proba prava paella, potem imaš v Andaluziji gazpacho in ajo blanco (samo po tem pazi na zadah, ker boš s česnom odgnala vse živo). Potem se splača iskati tipične slaščice - čeprav v tem je Katalonija prvakinja. Potem dobiš na severnem delu različne klobasice (chorrizo) in salame. In seveda, vrhunski pršut - imaš dva glavna tipa: jamon iberico in jamon serrano. Jamon iberico je bolj cenjene, ampak tudi jamon serrano ni od muh. Potem imaš v Navarri super sire. Aja, pa super siri so tudi v Castilla La Mancha. Pa na Balearih imaš ensalmade in sobresado (eno je slaščica, eno je pa mesni namaz)....

Drugače ga pa v Španiji ni čez gušst, ki gre takole: prideš v restavracijo, kamor hodijo domačini, se usedeš in rečeš, da si lačna in potem rečejo, ni problema,  in ti začnejo nositi razne prigrizke in se s tabo pogovarjajo in razmišljate, kaj bi jedli, ker ponujajo ogromno, vmes pride naokoli še kuhar, pa kakšno rečete in potem se zmenite, kaj bo kuhar naredil....in potem se začne. In človek kvalitetno je, prijaznost je itak priceless in potem ti dajo še kolač in kavo in "še kaj pridite" in za to se plača po navadi manj, kot se plača v centru Lj.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. apr 2015 13:19

Bodimo realni: tudi v Španiji so zanič oštarije, kjer gostom servirajo zanič hrano. Tako kot povsod, ni jih veliko, ampak če greš kar takole v neznano, po statistiki pač tu in tam naletiš tudi na kaj takega. Tako da - ne, ni bilo vse dobro, kar smo jedli v Španiji. Ampak v glavnem je pa bilo.

Je pa ena druga reč: jamon serrano doma na kavču pred televizorjem ni niti pribložno enako kot isto ob 23.30 v topli španski noči v kakšni bodegi ali nekje bogu za hrbtom v kakšni španski variatni španskega gorskega kmečkega turizma. Tako da jedilni suveniri sicer doživijo dokaj hvaležen sprejem pri tetah in prijateljih, za domačo rabo pa hrane z dopustov in potovanj ne vlačim več, razen mogoče kakih začimb ali tekočih zadev. Saj je tudi paški sir v ubijalsko vročem popoldnevu pod Svetim Ivanom nekaj povsem drugega kot pozimi na smučanju na Rogli.

Moj namig bi bil migas, delavska malica v vseh možnih lokalnih variantah, od Aragonije do Extremadure. V vseh oblikah dober - in doma tako rekoč neponovljiv.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti