Španija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2011 13:00

Španija je super! Pri nas je plan za naslednjih n-let. Razen bikoborb vzamemo vse.

Poleg tistega, kar je povedala nola: Iberia vozi vsak dan )več letov)iz Benetk (najbolje, da štartate iz Benetk v nedeljo - je bolj malo prometa in verjetnost, da bodo Italijani stavkali v nedeljo je majhna, zato tudi ne bo zamudi pri odhodu, za nazaj grede je pa itak vseeno) v Madrid. Ko ste enkrat v Madridu, je čisto okej, če rezervirate hotel, ki nima blazno veliko zvezdic (glavno, da je čisto), ker boste tam samo spali in morebiti imeli zajtrk (pa še zajtrk je v zajtrkovalnicah, ki jih je v Madridu blazno veliko, boljši). Potem si pa lahko ogledujete Madrid, zraven pa delate še super izlete in to tako, da se s hitrim vlakom AVE (v Španiji je druga najbolj gosta mreža hitrih medkrajevnih vlakov na svetu, takoj za Japonsko - recimo hitri izlet do Valencie, kjer si v 1.50 minut je prava stvar) odpeljete na različne konce. Postaja Atocha, kjer štartajo ti vlaki, pa je itak nekaj, kar se splača videti.

 

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

18. sep 2011 16:06

Mene sta v Španiji prevzela Cuenca in Soria, daleč od središč in norišnice velikih mest, kot so Valencia, Bilabao ali Madrid, skrite doline in vasi, kjer ti poleti vročina dobesedno seka v možgane in ti postane jasno, zakaj se je Don Quixote boril z mlini na veter in kaj v resnici pomeni "španska vas".... Narava ti jemlje dih, pa tudi ljudje, ki tam živijo in si ustvarjajo življenje dobesedno iz nič. Pa tudi če se iz Madrida odpraviš v bližnji Sierra de Guadarrama ti ne bo žal (recimo La Pedriza....), granitni masiv tam je fenomenalen in nekaj povsem drugega, kot vidiš v hiribh pri nas. Pa še kolesariti se da tam naokoli super (in v Hoyo de Manzanares prodajajo najboljši sladoled, kar sem jih poskusila v življenju - pa sem jih, naj mi bo odpuščeno, že zelo veliko). Pa nikakor nočem v nič dajati severnega dela - če imaš malo popotniške žilice, odkorakaj kak del po Jakobovi romarski poti (Camino de Santiago de Compostela) ali pa malo povprašaj naokoli, obstajajo agencije, ki organizirajo kolesarjenja od tedna do meseca dni po istih sledovih po Kantabriji. Samo pazi, tam gori lahko veliko dežuje.

O hrani seveda ni vredno izgubljati besed - božansko (čeprav se ti kje  bogu za hrbtom slabo piše, ko ti chorizo enkrat pogleda iz ušes, ampak v tem primeru ti še vedno ostane vino).

Edini problem Španije je ta, da človek nikoli nima dovolj časa, da bi oblezel vse.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. sep 2011 17:06

Za vernike in vernice Španije in tudi za študente (vseh starosti) lepega kastiljskega jezika, pa za prikaz kulinarike, je tule link "Dežele za pojest", v kateri dva igralca (protagonista v kultni seriji Cuentame como paso.....pa zakaj tale tipkovnica ne pobira naglasov) prikazujeta Španijo tako, kot jo doživlja tudi naša limnol

 http://www.rtve.es/television/un-pais-para-comer

Vendelina jr.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

18. sep 2011 19:52

Španija je res zakon. Pred leti sem oblezla severno-vzhodni del in bila "čisto preč" od navdušenja. Potem ste na Kulinariki veliko začeli pisati še o Madridu in koliko da je lepši od Barcelone...itd, pa sem letos pomladi oblezla še Madrid in osrednji in južni del države. Navdušenje je sedaj še večje, problem je, da me nikamor drugam kot v Španijo več ne vleče - šla bi še v severno-zahodni del in povsod drugje še enkrat.  Pa še - tisto kar sem uspela videti, je bilo preveč na hitro. Je kar nekaj krajev, ki bi rabili bolj poglobljeno raziskovanje. Se nič več ne čudim severnjaškim upokojencem, da se preselijo v Španijo.

Lisa

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

18. sep 2011 22:25

Joj raje sploh ne začnem...bila 6 tednov v Sevilli pa bi jih lahko na istem mestu preživela še 6, pa še 6 pa še 6... pa 10 dni v Madridu, da ne govorim kolikokrat bi lahko multiplicirala to, ajd edino Barcelone morda ne bi ponavljala pretirano. Sem namreč oreng leva kar se umetnosti tiče, pa tudi katalonščina mi ne sede, jaz sem za castellano . Seveda, da se razume, tudi Barcelona je hudo lepa in več kot primerna za videti.

 

Skratka, zaljubljena, obsedena, predana španski pokrajini, jeziku, ljudem. To je verjetno edina država kamor me lahko dostaviš od januarja do decembra, kolikokrat hočeš, za koliko časa hočeš, z družbo ali brez, iskreno rečeno raje brez. Moj najljubši način preživljanja časa tam - zavlečem se v eno mesto/vas za večino časa, ko sem tam in potem preklopim na ritem prebivalcev dotičnega kraja. In ob tapasih in Cruzcampu zvem najboljše lokalne pripovedke, priporočila za najsamotnejše plaže in za najbolj dihjemajoča mesteca/lokacije.

 

Ahhh ja, če bo vse posreči bi moral novembra pasti Madrid.... magično bo, pa če bo dež, treskanje, zmrzal ali pa pečene piške padajoče z neba

Viva Meier

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2011 7:26

Viva Meier je napisal/a:

 Sem namreč oreng leva kar se umetnosti tiče,



Viva Meier

 

Ljubica, kdor prizna, se mu pol oprosti, drugo polovico pa le nadoknadi z učenjem.... Bo tudi užitek v Španiji i in v večini držav večji.

Glede ostalega španskega se v celoti strinjam s tabo. Jaz takoj, ko pospravim kovčke, razmišljam, kdaj se gre naslednjič tja.

 

Vendelina jr.

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

19. sep 2011 8:20

Jaz grem čez novo leto, karte doma varno spravljene, tokrat še s posebnim veseljem zaradi obiska Camp Nou...

Začetnica

La_Rosa  

član od: 15.2.2011

sporočila: 79

16. sep 2013 14:45

Pozdravljeni !

Da ne odpiram nove teme, bom kar sem postavila vprašanje

S fantom se čez 2 tedna odpravljava v Valencio. Od tam pa tudi za 2 dni malo okrog z rent-a-carjem, proti jugu, do mesta Alicante ... kakšno priporočilo kaj si na tej poti ogledati ?

In ja, kaj je po mnenju tistih, ki ste v Valencii že bili, še vredno videti oz. doživeti, poleg vseh tistih glavnih znamenitosti ?

Hvala in lp.

La_Rosa

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

17. sep 2013 7:57

"Drugače je pa Španija fantastična država - toplo priporočam!"

http://www.hrtjisvet.org/hs/kruta-usoda-2/

"Lovska sezona v Španiji se začne septembra in traja do konca januarja. V tem času španski hrti služijo lovcem zgolj kot "orodje" za lov. Po končani sezoni lova jih zavržejo ali pokončajo na zelo nehumane načine. Domišljija, kako se znebiti psa, pri Špancih ne pozna meja. Pse pretepejo do smrti, vržejo v vodnjake, zastrupijo, uporabijo za tarče pri lovu ali v pasjih bojih, žive zažgejo,... Španska "tradicija" je, da pse ob koncu sezone obesijo. Pse, ki so bili dobri lovci, obesijo visoko na drevo, da hitro poginejo. Pri slabih lovcih, ki so lastniku prinesli sramoto in razočaranje, pa se poslužujejo tako imenovanega "piano play". Neželene pse obesijo z dreves tako, da se s tačkami komajda dotikajo tal. Nebogljena žival stopica z ene tačke na drugo, v upanju da se bo rešila. Tako se duši ure in ure ali celo dneve. Španske dobrodelne organizacije ocenjujejo, da je vsako leto ob koncu lovske sezone zavrženih okrog 50 tisoč lovskih psov."

Da o bikoborbah ne izgubljam besed.

Vanja

http://zaspancki.si/

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. sep 2013 12:30

La_Rosa je napisal/a:

Pozdravljeni !

Da ne odpiram nove teme, bom kar sem postavila vprašanje

S fantom se čez 2 tedna odpravljava v Valencio. Od tam pa tudi za 2 dni malo okrog z rent-a-carjem, proti jugu, do mesta Alicante ... kakšno priporočilo kaj si na tej poti ogledati ?

In ja, kaj je po mnenju tistih, ki ste v Valencii že bili, še vredno videti oz. doživeti, poleg vseh tistih glavnih znamenitosti ?

Hvala in lp.



La_Rosa

Za Valencio sta si gotovo že pripravila program, ne vem, koliko časa bosta tam in koliko časa vama bo poleg ogledov kompleksa in vseh zanimivosti Ciutat de les Arts i les Ciencies še ostalo. Vsekakor je vreden obiska interier borze svile (La Lonja de la Seda) in artdecojevske centalne tržnice (Mercat Central). Tam nekje okoli se osvežita z orcxato (horchato), osvežilno pijačo iz stisnjenih mandljev.

Verjetno bosta v Alicante potovala v eno smer po obalni cesti, v drugo pa po celini.

Na obalni poti proti Alicanteju se bosta gotovo ustavila ob Albuferi, največji španski sladkovodni laguni. Če se da, jo obiščita sredi tedna, za vikende jo preplavijo izletniki iz bližnje Valencie. Za kosilo pa seveda all i pebre, jed tipa brodet iz jegulj.

Še južneje je Cullera, mestece, ki ga obvladuje srednjeveški grad na griču s katerega se odpira sijajen razgled na vse štiri strani neba.

Gandija, še malo naprej, je turistično središče okrog plaž, če drugega ne, si lahko tam ali na Platji de Piles po kopanju privoščita fideua, različico razglašene paelle, kjer namesto riža nastopa pašta.

Še južneje od Gandije  je mestece Oliva (staro mestno jedro je umaknjeno od peščene obale, pozidane s hoteli). Če bosta tam od 1. do 4. oktobra, se lahko udeležita procesij in proslav v slavo Frančiška Asiškega, še bolj pomemben praznik pa bo 9. oktobra, na dan, ko je leta 1238  kralj Juan I Aragonski zavzel Valencio in pregnal Maure. Na ta dan praznujejo tudi dan sv.Dioniza, zavetnika ljubezni in si podarjajo sladice iz marcipana, zavezane v robček.

Calpe je izhodišče za izlet v jame (ekskurzije trajajo pol dneva) in na polotok Cabo de la Nao in Peno d'Ifach.

Če bosta pa že v Alicanteju, se zapeljita še v Elche, ki je kakšnih 20 km stran in se ponaša z edino oazo palm v Evropi. Pa seveda s čevlji Pikolinos, privošči si jih kakšen par, v tovarniških trgovinah so cene vsaj polovične.

 



nola



Sporočilo je spremenil(a) nola dne 17. 2013 13:06

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 17. 2013 14:39

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti