Prometna nesreča - odškodnina

šnorca  

član od: 10.11.2007

sporočila: 142

tema odprta - 15. jun 2008 16:01 | ogledi: 11.486 | odgovori: 24

Pred časom sem imela prometno nesrečo kot kolesarka (trk z avtomobilom), kjer sem utrpela lažje telesne poškodbe. Terapije bo kmalu konec in zanima me, če ima katera izkušnje, kam se bolj splača iti po odškodnino - direktno na zavarovalnico ali h kateri od odškodninskih hiš (kateri?).

Hvala vam za odgovore.

šnorca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jun 2008 16:51

Povprašaj pri obeh. Zavarovalnica sicer skuša dati čim manj, kar je običajno, odškodninske hiše pa ti obljubljajo nebesa, na koncu pa se izkaže, da ni tako zelo idealno. Vprašaj torej, kaj lahko kje pričakuješ, pa boš videla. Z zavarovalnico gre tudi brez sodišča, saj imajo  ustrezne službe za reševanje škodnih primerov, in če ti ponujena vsota ne ustreza, se pač pogajate. Nimaš dodatnih stroškov za odvetnika ali psorednika, odšodninski družbi pa moraš nekaj plačati, saj nebes ne obljubljajo zastonj. Torej naj ti takoj na začetku povedo, koliko si vzamejo od končne vsote, ki bi jo v tvojem primeru iztržili od zavarovalnice.

 

Sama sem pred leti reševala lastno zadevo, zadeva je bila dokaj "čista" in sem po pritožbi na prvo ponujeno vsoto uspela s svojim predlogom. Mamamia

mamamia

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

15. jun 2008 17:26

Meni je pomagala odvetnica, ki se ukvarja s tem, in mi je tudi svetovala, kdaj se ne splača več oporekati.

sladkajmo se

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

24. jun 2008 16:47

Če bi bila še enkrat v takem položaju bi vsekakor sama vložila zahtevek na zavarovalnico in nikakor preko Poravnave ali podobne firme. Ko jih vprašaš kakšen je njihov strošek ti povedo, da je 10 % od tega kar za tebe iztržijo. Na koncu pa se pojavi še strošek advokata. In potem še ti izipadeš neumen, da nisi dobro poslušal. Za orientacijo: Bil je nalet kamiona od zadaj, imela sem močne bolečine v vratu, rtg ni pokazal nič posebnega (zdravnica je pri pregledu slik govorila po mobitelu), zaradi močnih vrtoglavic me je dala osebna zdravnica na fizioterapijo. Ker se mi jeob določenih gibih zavrtelo, sem delala vaje sede. Vrtoglavice mi je odpravil zdravnik alternativne medicine, drugače bi jih imela še sedaj. Dobila sem 1.500 eur (odštetih je 10 % in stroški advokata), kar se mi zdi odločno premalo. Še vedno pa me zagrabi panika, ko zagledam v vzratno ogledalo kamion, avtobus skratka kaj večjega, kako se mi približuje. lili A.

Kate  

član od: 29.7.2003

sporočila: 63

24. jun 2008 20:24

Najbolje izplačuje Zavarovalnica Triglav in zraven odvetnik Visočnik (nisem sigurne kje v Lj. ima zdaj pisarno), ki največ iztrži, pa njemu tudi zavarovalnica posebej plača. V glavnem ima tak renome, da mu ne oporekajo, treba mu je samo predložiti vse možne papirje, pa izpad dohodka v času bolniške, itd.. Pa še denar je nakazan v nekaj tednih! LP Kate

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

24. jun 2008 20:55

Tole je sila nehvaležen odgovor, ki ga lahko napišem s treh, različnih izhodišč, saj sem se s tem ukvarjala na različne načine.

V Sloveniji obstajajo merila, ki jih poznajo odvetniki in sodišča, v okviru katerih se določajo odškodnine. Ker naš sistem odškodnin temelji na sovjetskem, kjer je bilo nemoralno " steleson služiti denar", so bile na našem območju odškodnine vedno neka postraska, skoraj zanemerljiva zadeva. V primerjavi z ZDA pa sploh.

Niti dva primera nista enaka, čeprav zgleda tako. Zato je primerjavnje različnih odškonin tudi različno.

Če se z odškodnino ukvarja odvetnik, je potrebno njegovo delo plačati. Če se z določanjem odškodnine ukvarja sodišče, to traja ( obresti pa ne tečejo med samim postopkom), pa tudi odvetnika je treba plačati vnaprej.

Odvetnik praviloma postavi večji zahtevek in ga utemelji včasih s takimi neumnostmi, da je jasno, da zavarovalnica in sodnik  zahtevku ne bosta ustregla. Potem je od prepričljivosti odvetnika, od samega sodnika odvisno, kolikšna je dosojena odškodnina. Tudi odvetnikov, ki zastopajo zavarvalnico in so SPECILAISTI za odškodnine ni zanemariti.

V vsej zgodbi, ki gre preko sodišča, nastanejo stroški takoj in na denar je treba počakati.

Zelo dobro zaslužijo odvetniki, ki računov ne tarifirajo, ki jim je bilo doslej dobro, če je bilo več obravnav. Vsakič so dobili plačano. Če so zastavili večjo odškkodnino ( in so jo), sodišče ni priznalo tako visokih stroškov zastopanja in razlika je šla v breme oškodvanca in si zato ne domišljajte, da dobite vse nazaj.

Pri podjetjih, ki se ukvarjajo z odškodninami pa je drugače: pravniki pošljejo odškodninski zahtevek. Če se zavarovalnica strinja in oškodvanec tudi, pride zelo HITRO do izplačila. Previden je treba biti pri podpisovanju pogodbe s takim podjetjem, če je določen večji znesek nagrade kot po tarifi. Zanesljivo ne bodo delali zastonj. Je pa s poravnavanjem odškoninskih zahtevkov veliko manj dela za pravnike in je to  gosposko delo, ker ni treba pisati nobenih pritožb. Če se oškovanec ne strinja, potem se gre v pravdo na sodišče. Traja, strošek pa je enak ( glej pogodbo).  Če pa iz odškodnine sploh ni nič, pa tudi tako podjetje ne dobi denarja.

Podjetja, ki se ukvarjajo z  odškodninami, imajo veliko strank in velike dobičke. O tem sem prepričana, in vedno več jih je.

Oškodovancev, ki pristanejo na poravnavo, pa je očitno tudi dovolj.

Odškodnine so odvisne od izkušenj in sposobnosti odvetnika, ki terja odškodnino. To je tudi edino, v kar sem prepričana.

Opozorilo: pogodbo si v miru preberite in spremljajte, kar za vas naredi odvetnik. Do minute.

F r i n a

drHause  

član od: 7.6.2011

sporočila: 1

10. jun 2011 11:43

jaz poznam podjetje iag iz mb. Sedež majo nekje na partizanski(se mi zdi)no jaz sem bil v pisarni(nasproti zavarovalnice mb).Meni so pomagali s financiranjem sodnega postopka...zakompliciralo se je z mojo dediščino...nisem bil ravno v nekih finančnih zmožnostih-ni blo denarja za tožbo...pa je to blo več kot dobrodošlo. Praktično nisem plačal ničesar,oni pa so financirali odvetnika, ki je vložil tožbo.

drHause

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

10. jun 2011 12:57

Letos sem imela PN.

Sem pri Triglavu,v mesecu dni sem dobila odškodnino,tako,da sem zadovoljna.Tam imajo svoje odvetnike,ki do pičice pregledajo kako in kaj

Naj ti povem,da za avto,bil je kasko,2 leti star in totalka uničen,sem dobila kot,da bi bil nov.(Imam zavarovan tudi računalnik-za monitor sem dobila toliko,kolikor sem zanj dala-denar so mi zelo kmalu izplačali)Tako,da prisegam na Triglav.

andreja m

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

10. jun 2011 14:06

 

Oh, tako rada sem včasih vozila..S tem razlogom sem postala tudi trgovski potnik..Vse do trenutka, ko sem v dežju doživela trk in posledično udarec v vrat..Vse dobro, odvetnica je izterjala še enkrat višjo vrednost kot je ponujala zavarovalnica, ampak moje težave so ostale. Ob obremenitvah me vrat še danes neznansko boli.

Saj ti denar nekaj pomeni, ampak strahu in bolečin te ne reši.

Seveda se mi je še ponovilo, da je kdo trčil vame, poškodb nisem utrpela, toda strah in previdnost sta ostala.

Pred 3 meseci je trčila vame neizkušena voznica. Obema nič, moja materialna škoda na vozilu kar precejšna. In spet me je strah, če nekdo nenadoma zapelje pred mano, iz strani...Pa ne mine. Takrat ko sem z zavarovalnico podpisovala dokumente v zvezi z popravilom niti pomislila nisem, da bom imela psihične posledice.

Kako naj pa to uveljavljam? Naj jo tožim? Čeprav je že minilo nekaj časa?

 

Vsekakor sem mišljenja, da je ob nesreči ,kjer je tuja krivda izterjati maksimalno, kar se da. Naj kar iz svojega žepa povzročitelj plača svojo neprevidnost ali še kaj drugega npr. pijanost. Tisti delež, ki ga vzame odvetnik je ob znesku zanemarljiv.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

11. jun 2011 10:09

Trixi je napisal/a:

 Naj kar iz svojega žepa povzročitelj plača svojo neprevidnost ali še kaj drugega npr. pijanost.

 

Da se le ne znajdeš kdaj na drugi strani - ko boš ti za trenutek prepozna, neprevidna ali raztresena, ali da se ne boš le v nepravem trenutku znašla v neugodnih vremenskih razmerah.

Issi

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

11. jun 2011 10:31

Ja, se zgodi, da si raztresen ali nepreviden. Pridejo take situacije. Alkohol pa nima kaj iskati za volanom. Tukaj pa jaz nimam usmiljenja. Da se pijan ko mavra usedeš za volan in ubiješ nekaj mladih, nedolžnih ljudi npr. Potem se pa iščejo vse mogoče razlage in odvetniki iščejo možnosti, da rešijo povzročitelja. Takih napak ne more nihče več popraviti. Sina ali hčerko obuditi v življenje.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti