Malica za na šolski izlet

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2008 9:55

Karkoli boš pripravila, zgodilo se bo naslednje.... Ko bodo otroci v avtobusu in ko bo šofer prižgal motor, bodo vsi začeli vleči iz torbe svoje sendviče. Pojedli bodo pol sendviča, preostanek pa spravili nazaj. Čez cel izlet se tiste hrane ne bodo več dotaknili - oziroma, samo po pomoti - pač pa bodo ves denar, ki so ga dobili in ki ni za kakšne vstopnine, namenili za gazirane pijače, sladoled, kakšno pico....Na sendvič bodo seveda pozabili. Tudi na plastneko vode, ki jo imajo prav tako v nahbrtniku. Pod večer bodo prišli utrujeni domov, vrgli torbico nekam v kot in zjutraj bodo mame iz torbic vlekle rahlo zmečkane sendviče in od drobtin umazana oblačila.... Tako je bilo, ko smo bili sami otroci in tako je še vedno. Ene stvari se nikoli ne spremenijo. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. maj 2008 10:38

In jaz se podpišem pod to pošto.

Jaz sem otrokom napakirala s seboj čipse, čokolade, gumi bonbone in žvečilnije, kar so pač hoteli, piksne koka kole ali plastenko vode (hči pač pije smao vodo). Ker če mu tega ne daš s sabo, si tako ali tako kupi.

 

In če en dan preživi tako, ne bo otrku riti raztrgalo. Mamamia

mamamia

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

27. maj 2008 10:51

tejka77

Natassa  

član od: 29.1.2003

sporočila: 97

27. maj 2008 11:35

Tudi z nutello namazana žemlja je dobra. Naša ima icer najraje sendvič s sirom in solato in/ali paradižnikom. Kako pa to zdrži na vročini... Pohančki v kruhi so tudi OK, če ima otrok to tudi sicer rad.

s.marinka4  

član od: 12.12.2007

sporočila: 121

27. maj 2008 12:09

Vendelina, nikar ne posplošuj, če je pri vas tako ,prav, pri nas pa je drugače in je to stvar vzgoje in okolja v katerem otroci živijo. Sigurno grem 1-2 mesečno s hčero na izlet- planinski krožek,šolske dejavnosti in niti slučajno se ne zgodi, da bi otroci že v avtobusu odpirali nahrbtnike in jedli. Tisti časi so mimo, ko smo (govorim iz svojih izkušenj že na avtobusu odpirali nahrbtnike). Sedaj učiteljica, voznik avtobusa ali vodič opozorijo otroke, da se v avtobusu ne je in tega se otroci tudi dosledno držijo ter se tako izognejo slabosti in zraven še odpadkom, ki tako radi padejo iz nahrbtnikov in prav je tako. Velikokrat imam možnost opazovati otroke, kaj imajo s seboj v nahrbtniku in kaj otroci kupijo v kočah in najbolj pogost posladek so: lizika, sladoled , voda ali ledeni čaj ter sem ter tja kak čips(paprika) Svoji hčeri vedno kamor koli gre pripravim ; štručko, žemljo, če je kaj mesnatega je to vedno le pršut, (ostale salame, siri, namazi, kumarice.....dobijo vonj, še posebno ob vročini), energetsko tablico (Corny, Cini mini, Frutabela....), pijačo (Isostar, Oazo, Zalo ali čaj), kake oreške in kekse, da jih lahko ponudi še ostalim.Tako je na šolskih izletih,v hribih.... Z gaziranimi pijačami pa je tako, če so jih otroci navajeni piti doma, jih bodo tudi na izletih. Pri nas doma jih ne prakticiramo in hčera tudi nima želje po njih na izletih in tudi velika večina drugih otrok ne. Primer: V soboto sem bila z avtobusom otrok v eni od planinskih koč in edina stvar, ki so si jo otroci kupili v koči je bil sladoled, vsa ostala hrana pa je bila iz nahrbtnika. Sicer pa kaj dati otroku za malico, če mu bomo dali polno sladkarij, bo logično pojedel najprej te nato pa bo že tako sit, da mu drugega ne bo pasalo.Starši naj imajo pamet in otroku naj s seboj dajo vsake stvari pomalo in toliko, kolikor otrok sploh poje, denarja pa tudi toliko, da ima za kako pijačo. Sicer pa lep dan vsem s.marinka4

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

27. maj 2008 12:23

Moram dodat eno anekdoto na račun izletov in sendvičev: Pred časom se je en gospod (na sveže v upokojen) odločil, da opravi izpit za turističnega vodnika. Gospod je po naravi zelo natančen in urejen. Prva stvar katero je povedal potnikom na avtobusu (izpitni komisiji) je bila ta, da sendvičev nikakor ne smejo jesti na avtobusu, ker bo celi avtobus vonjal po senvičih pa še avtobus bodo umazali. Epilog tega: gospod je na izpitu padel. K

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2008 12:46

No, kolikor vidim po tem, kakšna ordunga je v šoli v naši ulici - zdaj se ravno čas izletov začenja in vidimo otroke zjutraj na busu - naši otroci lahko jedo v vozilu. Hm, če bi meni kdo zabičal, da ne smem jesti - pa nisem posebej ješč človek, daleč od tega - potem bi verjetno iz inata nemudoma začela..... Se mi zdi, da bi mi celo ljubljanska salama zapasala (beri: ljubljanska salama je zame koda za bljak).... Sicer pa, kakšen šolski izlet je pa to, če na izletu ni nobenemu slabo? Dolgčas. Tako dolgočasno kot šolska proslava, na kateri se ni nihče zmotil..... Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. maj 2008 13:05

Meni je pomembno, da se imajo otroci na izletu fino. In če je doma sendvič samo s pršutom, bo takega dobil še za na izlet. Pa naj smrdi, če že. Saj otroci tega ne opazijo, smrdi nam, odraslim. Ker otroci se zabavjao. In ker moji nasploh ne marajo sendvičev, lačen pa ne more biti, pa naj je čips, gumi bonbone in čokolado, saj ger navsezadnje za izlet, ne pa za treniranje discipline. Če se sicer zdravo hrani, mu en dan odklopa tudi ne bo škodil. Če pa otrok tudi na izletu rad je tisto, kar običajno je doma, toliko bolje. meni je pomembno, da je njemu lepo, ne meni.

Na naši šoli je še vedno praksa, da otroci smejo jesti v avtobusu in ker še noben prevoznik ni odklonil šole pri rezevraciji busa, sklepam, da vzamejo v zakup, da za 35 otročaji ostane tudi nekaj smeti in drobtin, pa še kak malo pokozlan sedež. In kaj potem? saj sodi čiščenje v ceno najema. Sicer si pa poglejte, kaj za seboj puščajo potniki business classa na avionih...štalo.

 

Raje imam malo vonja po posebni klobasi na avtobusu, lepljive roke od čokolade in po majici polito vodo ali sok in ob tem srečne, vesele in razposajene otroke, kot pa četico zdresiranih otrok z velikimi očmi, ki kot lepo zdresirana četica čakajo na znak, da zdaj pa smejo seči po hrani in pijači.

 

Ali pa je naša šola, ki še dovoljuje papanje že kar na busu oziroma takrat, ko to otroku tekne in ne, ko dovili spremljevalec, malo za časom?

Se kar bojim, kaj bo nastalo iz njih. Čreda nevzgojenih ali kaj?

 

Kaj je že vprašala ariella?

 

Mamamia

 

 

mamamia

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

27. maj 2008 13:06

Je razlika, če greš na planinski izlet ali pa na šolsko ekskurzijo. To vidim že po sebi, ko grem v hribe, precej bolj zdravo jem kot pa, ko grem kar tako na izlet. Takrat mi zadošča kar kak vegi sendvič iz Paninoteke, ki ga kupim vnaprej, za v hribe si pa vse sama doma pripravim. Plus še kaj od zelenjave posebej v kaki neprodušni posodi... Loni Makaroni [rozica]

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2008 13:38

Ariella je v osnovi vprašala, kakšno malico naj pripravi....Ariella, izogibaj se salamam, majonezi in čokoladi - to se na vročem slabo obnaša. Ostalo pa lahko uporabiš. Verjetno boš dobila večino hrane nazaj, ampak vsaj madeži ne bodo tako strašni.... Aja, pa javi, če otroci lahko jedo v avtobusu. Do sedaj evidentno to dovolijo v naši bežigrajski osnovki in v mariborski tudi.... V naših pionirskih časih je imel vsak kolikor toliko nabrit razred vsaj enega v skupini, ki je bil v kritičnih trenutkih malo bolan....Mi smo imeli Bernardo in Dušana. Ob ustreznih trenutkih - kadar bi morali na šolskem izletu kam daleč pešačiti ali pa poslušati kakšno dolgo razlago....je enemu od njuju vedno "postalo slabo" in je bila stvar rešena. Obadva sta vedno čudežno ozdravela, čim se je avtobus začel približevati kakšnemu bazenu.... Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti