Pozdravljene/i!
Imam 2 kulinarični težavi, ki se jih nikakor ne morem znebit, pa sem poskusila že stokrat in seveda še stokrat in še večkrat bom, dokler enkrat zares ne uspe kot je treba.
Moj prvi problem je soljenje hrane. Vedno sem bila bolj tip, ki ima ta pravi občutek za sladkor (tega mi vedno uspe dat pravo mero), nikakor pa nimam ta pravega filinga za sol. No ko gre za soljenje hrane, ki se jo da med kuhanjem poskusit še nekako gre, ko pa se spravim pečt kruh pa imam težave. V receptih je navadno merica za sol žlička, ali pa ščep soli. "Trije ščepi soli" npr....koliko je to?? Moji ščepi so očitno napačni
Tako se zgodi da je kruh skoraj vedno premalo slan, približno dvakrat v moji (ne predolgi) "kuharski karieri" pa je bil občutno preslan. To je šele grozota! Če naredim preplehkega (se pravi premalo slanega), si vsaj lahko na kruh nadevam 3 centimetrsko plast slane suhe salame in se delam da je kruh odličen
Prišla sem celo tako daleč, da surov kruh ko ga mesim poskusim, da vidim katero stopnjo slanosti dosega. Ampak surovega kvašenega testa se res ne da jesti preveč in ne v nedogled. Se mi zdi da se že domači malo delajo norca iz mene in sem dobila za Dedka mraza knjigo Kruh in kruhki, da se bom ja končno naučila umetnosti pečenja kruha!!
Drugi problem, ki se bo večini zdel banalen, je stopit čokolado za preliv torte. Ker nimam mikrovalovne, ki je za to baje najboljša, delam to navadno nad paro. Ampak potem se navadno zgodi, da je stopnja med lepo stopljeno čokolado in med gosto, sesirjeno celo trdo čokoladno kepo zelo majhna. Nemalokrat se mi zgodi, da potem jezno vse skupaj zabrišem stran in se raje lotim stvari, ki jih obvladam. kaj delam narobe? Stojim zraven, mešam, pazim, trpim in upam, pa mi ne uspe.
No ampak ker sem pogumna punca , sem se odločila, da si bom za rojstni dan spekla čokoladno kokosovo torto z bananami (iz baze) in jo oblila s sijočo stopljeno čokolado. Sicer srčno upam da ne nastane polenta, ampak bom poskusila znova in znova, dokler ne uspe.
Upam da se vam ne zdim trapasta. Sem prepričana da so imeli tudi veliki kuharski mojstri na začetku težave in jim ni šlo vse od rok. Kaj pa vi?
No upam da bo tudi meni enkrat uspelo spečt superdober kruh in napraviti superlep čokoladno obliv!!
lp saš