Kulinarične težave

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

19. feb 2008 10:55

Vsem najlepša hvala za nasvete!! saš

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

19. feb 2008 10:55

Meni se zdi, da je veliko odvisno od čokolade, včasih sem topila kako čisto brezvezno pa je postala gladka zadeva. Vendelina kokosovo maslo imajo tudi v trgovinah z zdravo prehrano, saj pri nas v MB je tako. Začetnica

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

19. feb 2008 10:57

Čokolade naj se ne bi pregrelo tam nekje nad 40 stopinj, sicer se sesiri, postane čudna, ko se strdi siva... Sicer pa pazljivo pri izbiri čokolad za oblivanje, kake divje zadeve iz nekih poceni znamk znajo vsebovati way too much maščobe. In je kiks takoj tu...

lidka

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

19. feb 2008 11:00

Največji problem je tudi meni predstavljajo topljenje čokoladnih prelivov, vedno sem namreč malce prehitro hotela narediti zadevo do konca, temperatura je bila jasno previsoka, zato se mi je zadeva sesirila. Po x poskusim mi je uspelo, tudi z belo čokolado. Delam pa tudi jst tako nekako, kot je opisala Vendelina jr., v stekleni skledi nad vrelo vodo: tudi jst začnem segrevati hkrati:čokolado in skledo. Je pa tudi pri meni romalo kr nekaj čokolade v koš, ker je bila totalno neuporabna S kruhom, oz.kvašenim testom imam pa še vedno težave: saj načeloma vse bolj ali manj uspe, ne pa vedno. Kruh mi je vredu uspel (prvič) prejšnji teden , ko sem končno "pogruntala" količino soli na 1 kg moke....približno 4-5 majhnih (ne čajnih) žličk. LP Sashika

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

19. feb 2008 11:07

Delovna temperatura čokolade je za TEMNO ČOKOLADO 31°C, za MLEČNO 30°C in BELO 29°C Nad to temperaturo ni OK. Sama topim v MV skupaj z maslom, ker mi je najlažje, vsega skupaj 2 minuti, vmes dvakrat zmešam in ni sploh nobene panike. Če nimate MV ali pa vam je z vodno kopeljo zamudno, lahko čokolado stopite tudi na najnižji temperaturi v pečici. Postopek je isti kot v MV. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

19. feb 2008 11:33

Ja Vendy, pa še kuhalne plošče ven vržmo in začnimo kuhat na drva, baje hrana precej boljša.

Lijana

pouhek  

član od: 24.8.2005

sporočila: 273

19. feb 2008 11:34

Pri peki kruha pozabi na trije ščepci, itd. Sol se tehta: 15 - 20g soli na kg moke(ledvični bol. 5g ali). Namig, poravnana jedilna žlica (moja) soli tehta 15g.

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

19. feb 2008 11:53

katka lopatka je napisal/a:
Delovna temperatura čokolade je za TEMNO ČOKOLADO 31°C, za MLEČNO 30°C in BELO 29°C Nad to temperaturo ni OK. Sama topim v MV skupaj z maslom, ker mi je najlažje, vsega skupaj 2 minuti, vmes dvakrat zmešam in ni sploh nobene panike. Če nimate MV ali pa vam je z vodno kopeljo zamudno, lahko čokolado stopite tudi na najnižji temperaturi v pečici. Postopek je isti kot v MV. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/
Katka kako hudiča ti to rata? Jaz sicer vedno delam na paro, sem bila pa enkrat pri tašči, pa je rekla kar v mikrovalovno daj, pa sem že mela pomisleke, ampak ker se tašče ne jezi, sem tako naredila pa se mi je vse zažgalo kot je opisala mamamia. Začetnica

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

19. feb 2008 11:58

Takole naredim, bom podrobneje opisala V posodo nalomim čokolado in dodam maslo približno za tretjino količine čokolade. MV nastavim na 30 sec. Po 30 sec vzamem ven. Premešam (čeprav je še skoraj trdo). Spet za 30 sec noter. Spet ven, mešat (je že malo mehka). Potem pa še za kake pol minute notri. Če še ni, pa še za recimo 15 sec. To je vsa umetnost. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/ Sporočilo je spremenil(a) katka lopatka dne 19. feb 2008 12:00:54

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

19. feb 2008 12:01

mojster kako se naredi polentasto čokolado oz. sesirjeno je katka lopatka ter lisička-sem ju od daleč opazovala,kako se pa to stvar potem reši je pa mojster Goljat za to....katka povej kaj več,ker sem te zatožila... kuharca37

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti