Kulinarične težave

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

19. feb 2008 21:13

Hvala, katka lopatka, za vzpodbudo. Jaz sem res grozna. Vsak recept grem nekaj poenostavljat. Ja, sem pač ekonomist in moj moto je: racionalno z energijo (mojo, seveda). Sem pa zato tudi že kaj namesto na krožnike lepo pospravila v koš ali školjko. Tako sem do nedavnega imela grdo navado, da nisem merila natančno tekočino za kruh v kruhomatu. Vlijem tako malo manj kot 4 dcl tekočine, vržem, notri dobre pol kg moke in nato dodajam: malo moke, malo tekočine, pa spet malo moke, malo tekočine... in tako nekajkrat, dokler se mi ni nekoč zgodilo, da je bilo vsega preveč in je vse zlezlo čez. Vsekakor je bilo čiščenje kruhomata veliko zamudnejše kot natančno merjenje količin. No, tudi to se mi je že zgodilo, da sem dala v kruhomat zamesiti vlečeno testo. Ker je hitri program najprikladnejši, sem nastavila na le-tega namesto tistega za pripravo testa (predolgi predprogram za moje pojme). Vse bi bilo v redu, če ne bi pozabila kruhomat pravočasno izklopiti. Pa se je vlečeno testo začelo peči. Zato še vedno pritrjujem tistim, ki natančno merijo. lp, župca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. feb 2008 23:09

Simona84 je napisal/a:

No te bom razsvetlila... nisi tupa ne ti, ne jaz (ker čokolado topiva v MWP) in kuhat znaš ti, pa tudi jaz... itak se je že večina navadila, da ima Vendy vedno prav in da ji je vedno treba kimat. Bog ne daj, da misliš drugače (če pa že, pa bolje da si tiho ). Lep dan in veliko se smejte

A tako ti o moji dobri prijateljici Vendi ( pardon, z ipsilonom ) torej Vendy ( ki me sicer obtožuje, da je zalezujem in nadlegujem, ni ji padlo na pamet, da sem morda zaljubljen ). Resnica je pa tudi, da smo se vsi v šoli učili tudi tako zoprne stvari, ki so ji ( pa menda še ) rekli fizika, resnica je tudi da smo vse to pozabili, edino moja dobra prijateljica Vendy ( z ipsilonom ) se še kar neki spomne: tisto o temperaturi in energiji  porabljeni za izhlapevanje.Torej, če damo vodo v posodi na kuhalnik in merimo temperaturo vode, v začetku temperatura narašča dokler ne doseže vrelišča cca 100o C, potem je temperatura konstantna, ne glede na to koliko močno smo nastavili grelec, od nastavljene moči je odvisno edino le v kakšnem času bo voda povrela.

Glede čokolade knjige pravijo tako:

Čokolado topiti na vodni kopelji, s tem da temperatura vode naj ne bo več kot 60o C, čokolada se ne sme segreti na več kot 46o C, drugače se sesiri, čokolada pri topljenju mora doseči 44o C, da se stopijo kristalčki kakavovega masla.

Jaz sem poskusil vse možno, pri meni je problem, da nikoli ne dobin sijajen čokoladni preliv, pa naj počnem karkoli ( zmeraj dobim mat preliv ).

V knjigi je opisan tudi način priprave čokoladnega preliva v MV pečoci, poteka tako kot so druge že opisale.

ežoj

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

20. feb 2008 1:18

Nisem brala vsega  in lahko da si dobila že vse odgovore. Za taljenje čokolade zelo izčrpno od Wendi.

Za soljenje kruha  dam 10g soli na 600g moke.

Aki

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

20. feb 2008 3:57

ežoj je napisal/a:

Simona84 je napisal/a:

No te bom razsvetlila... nisi tupa ne ti, ne jaz (ker čokolado topiva v MWP) in kuhat znaš ti, pa tudi jaz... itak se je že večina navadila, da ima Vendy vedno prav in da ji je vedno treba kimat. Bog ne daj, da misliš drugače (če pa že, pa bolje da si tiho ). Lep dan in veliko se smejte

A tako ti o moji dobri prijateljici Vendi ( pardon, z ipsilonom ) torej Vendy ( ki me sicer obtožuje, da je zalezujem in nadlegujem, ni ji padlo na pamet, da sem morda zaljubljen ). Resnica je pa tudi, da smo se vsi v šoli učili tudi tako zoprne stvari, ki so ji ( pa menda še ) rekli fizika, resnica je tudi da smo vse to pozabili, edino moja dobra prijateljica Vendy ( z ipsilonom ) se še kar neki spomne: tisto o temperaturi in energiji  porabljeni za izhlapevanje.Torej, če damo vodo v posodi na kuhalnik in merimo temperaturo vode, v začetku temperatura narašča dokler ne doseže vrelišča cca 100o C, potem je temperatura konstantna, ne glede na to koliko močno smo nastavili grelec, od nastavljene moči je odvisno edino le v kakšnem času bo voda povrela.

ežoj

Joj ežoj, oprosti ker sem te razočarala Kako se ti lahko oddolžim  Nisem zlobna, tega tudi nimam namena biti- ampak ne pustim pa, da človek zatira človeka veš.

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

20. feb 2008 8:36

Če ne drugače, drage dame, se da čokolado brez nevarnosti sesirjanja topiti tudi med koleni, le traja malo dlje in popacate se lahko. S prstov se čokolada lahko poliže, tam okrog kolen pa ... Naj vam bo v pomoč to, da še tako grudasto in pregreto čokolado ob zadostni količini margarine ali masla in ob vztrajnem mešanju spravite do lepo gladke glazure. Če je masla ali margarine preveč se le ta lahko dvigne pri strjevanju nad glazuro v obliki lis barve masla. To se dogaja le v izjemnih primerih, ko je delež dodanih maščob večji kakor delež čokolade. Zato nikar ne obupujte, če se vam preliv zgrudi, samo malo maščobe (tudi smetana velja) in nekaj minut mešanja z žlico in vse bo tako kot treba. Da ne izpadem preveč ... ne bom priznal, da zadnje čase topim čokolado za prelive v MV. PS Poln luna se bliža in bo treba malo pazit na besede, ob prejšnji luni je bilo kar vroče na kulinariki. ati zlati

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

20. feb 2008 22:15

Uuu, danes ni le polna luna, mrk bo!!! To bo še vroče...

Nasja

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

22. feb 2008 17:34

Mojster Goljat je prav tako dobil grudice, kolikor se spomnim. Potem je pa uporabil eno čudno reč, ki se ji reče CEDILO. Deluje. Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti