Grafiti s sovržano vsebino širijo nestrpnost
Zmeraj občudujem Vandelino jr. ko tako lepo po" kmečko" razloži kako in kaj. Da ni vse tako enostavno in, da so viri informacij še kje drugje...ne samo na kulinariki.
Bravo, lp Saša
Mir in dobro!Kljub vsemu, da sem glede načina zbiranja mnenj malce skeptična, bom vendar napisala svoje mnenje.
Vprašanje se nanaša na grafite s sovražno vsebino in ne samo na grafite. Dokler niso grafiti na moji fasadi, se zdijo zanimiv pridelek bolj ali manj domiselnih avtorjev. Nekateri grafiti so postali tako legenda, kar pa za grafite s sovržno vsebino ni mogoče reči.
Grafiti s sovražno vsebino so sporočilo, ki ga verjetno ne bi objavil noben javni, verjetno pa tudi ne zasebni medij. Če nosi sporočilo s tematiko, s katero žali določen del populacije, ali vsebuje izraze, ki žalijo javno moralo, so taka sporočila kjerkoli prepovedana in kazniva. Lahko celo kot kaznivo dejanje.
Vprašam se, kaj je avtor hotel: sporočiti svoje drugačno mnenje, ali pa je skušal mobilizirati ostale, ki še nimajo oblikovanega stališča, ali pa ga še niso izrazili. V zadnjem času so taka sporočila naprejena proti drugim nacionalnostim, običjano iz bivših Yu republik, proti marginalnim skupinam ( Romi, homoseksualci), tudi proti predstavnikom oblasti ( policija, sodstvo,vlada). Včasih taka javna sporočila, ki čakajo na čistilce, prepričujejo ljudi, da je tako žaljenje dopustno, da je avtor pogumen, da si upa povedati nekaj, kar sicer mislimo tudi mi, pa nimamo priložnosti napisati. Mislim, da bi morali avtorej takih grafitov sodno preganjati, ker ni demokracija stanje, v katerem lahko žališ koga drugega, saj se tvoja pravica konča pri pravici drugega.
Sovražni grafiti se pojavijo ob posebnih dogodkih : npr, osamsosvojitev, balkanske vojne, parada ponosa ipd.. V Celju sem videla grafite, ki so bili zelo žaljivi za politika Zimška in so že nekaj let tam ( ob tržnici.)
Sem pa opazila, da so grafiti s spolno tematiko, ki se je spomnim iz otroštva ti. sončeca, popolnoma izginili.
Sem pa poznala avtorja, ki je na neko pusto betonsko ograjo v času dogajanja v Starem trgu na Kosovem, napisal 8. horizont in tega ni nihče izbrisal do leta 2006 ( ker najbrž niso razumeli pomena). Lansko leto sem videla zelo velik napis, ki je bil naperjen proti goljufivemu sodstvu, ki je bliskovito izginil. Ne glede na vse, se vselej nasmejim grafitu, mimo katerega obasno hodim že leta. Na nekem bloku piše : K--- te gleda. Za vogalom. Najbrž ni sovražne vsebine, se pa čudim, da ga niso izbrisali kot napis Janezi smo najboljši. Tudi napis Od vseh štrukjev imam najraje sirov burek ni brez politične primesi.
Če bi puste sive betonske stene poslikali mladi avtorji, bi mnoga mesta zgledala dosti bolje. Tako pa velike sivine očitno vabijo pogumne uničevalce družbene in zasebne imovine. Naj povem, da so se grafiti včasih risali s šolsko kredo in s travo, zdaj so pa že bolj specializirani. V naši hiši imamo tudi posebno čistilo, s katero se odstrani večina grafitov.
F r i n aA ti v praksi preizkušaš, če drži trditev iz naslova, pomarandza? Samo, da si grafit zamenjala s pamfletom.
O kakšnem lajanju in nabiranju postov pa govoriš? Preidi na bolj prijazen način komunikacije, no. Ker pač nihče ne laja, veš.
Ne očitaj drugim, če sama ne znaš uporabljati kulturnega nivoja komunikacije.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Enostavna zelena juha

Moje štručke