Tema ima sicer zelo širok naslov, mene pa je zadnje čase zmotila prisotnost vseh možnih živalic v moki, kosmičih in oreških. Pa naj podrobneje opišem. Še ne toliko časa nazaj sem kupovala Sparovo moko (moke kupim kar nekaj, ker pečem kruh v kruhomatu) saj se je tudi iz najcenejše moke spekel dober kruh. Odprt paket moke dam vedno v plastično posodo, medtem ko zaprte pustim v drugi omari v papirnatih vrečkah. Kmalu sem začela opažati v moki drobne svetlorjave žuželke, najprej v plastični posodi, nato tudi ob odprtju novega paketa. Plastično posodo sem kmalu zamenjala (za staro nisem bila 100%, da tesni, za novo pa sem), saj sem živalce začela opažati praktično povsod - v sladkorju, na policah v omari, ipd. Kmalu je s polic izginila Sparova moka, zato sem začela kupovati dražjo (saj ni bilo izbire), vendar sem pričakovala, da problemov z živalcami ne bo več. In, glej ga zlomka, spet lezejo živalce v posodi. Tokrat imam vsa živila hermetično zaprta in ločena (pomagam si tudi z Ziplock vrečkami), zato točno vidim, katero hrano sem kupila okuženo in katero ne. Zadnje čase sem na tak način zmetala proč že kar precej hrane in ne vem, če sploh še ima smisel kupovati razne polnozrnate kosmiče, moko in oreške, ki niso ravno poceni. Pri oreških sem imela problem tudi z molji. Odprto vrečko sem po uporabi zaprla, ko pa čez 14 dni vrečko spet vzamem v roke, vidim na zgornjem delu vrečke polno črvov in moljev, ki samo čakajo, da se vrečka odpre in si lahko razširijo teritorij. In spet je šla vrečka ne ravno najcenejše hrane v smeti.
Se vam zdi mogoče smiselno shranjevati račune in od trgovine zahtevati povračilo tudi po 2 ali 3 tednih od nakupa? Za te živalce sem namreč prepričana, da so trgovinske in ne domače, saj imam npr. vrečke kosmičev zložene na polici eno zraven druge vsako v svoji Ziplock vrečki, po eni vrečki kar mrgoli (se vidi, ne da bi vrečko odpiral), sosednji kosmiči levo in desno pa so brez malih požeruhov (saj kadar gre za male količine si npr. tudi skuham ovsene kosmiče z dodatnimi proteini ampak surovi muesliji iz teh kosmičev mi pa ne grejo po grlu).
Vesela bom vaših mnenj in izkušenj!
piščanec