Vzdrzevanje grobov-druzinski ali osebni strosek

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 29. okt 2007 13:43 | ogledi: 2.922 | odgovori: 16

pravkar se je poslovila prijateljica,ki je prisla na kavo tudi z namenom da se malo potozi.Gre za tole:

- ko se je porocila, je " podedovala " tudi 4 grobove,- od mozevih starsev in dveh(neporocenih ) bratov. Sorodniki-teh je kar nekaj, pridejo vsako leto na pokopalisce, prizgejo kaksno sveco, se ustavijo na kofetu, vendar

nobenemu od njih ni nikoli prislo na misel, da bi jo vprasal, ce lahko kaj prispeva za celoletno -moram reci vzorno- vzdrzevanje le-teh.Nekako se jim zdi samoumevno, da to dela ona, ker zivi pac v istem kraju in je pri roki. Toda roze,cvetlicne gobe,benzin in se druge malenkosti stanejo. V nekaj letih odkar skrbi za te pokojne, bi se verjetno nabralo kaj denarja...pa nic,le kaksna kritika, da bi bile dobre tudi plasticne roze,ker je po smrti itak vseeno .

Moram reci, da sem ostala brez besed. Bila sem malo nepripravljena na tako temo, ker se mi zdi samoumevno, da za starse in brate- tudi po s smrti skrbijo vsi otroci, ne samo tisti,ki je najblizje pokopaliscu.Kaksno pa je vase mnenje o tej-moram reci- malo nenavadni temi? Sam sem mnenja, da bi morala prej ali slej naceti tudi ta problem, samo bojim se da je predolgo cakala- pac v dobri veri, da se bo morda kdo pa le spomnil!

lucka52

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

29. okt 2007 13:55

O vseh takih stvareh se da dogovoriti, le pogovor je potreben. Nekaterim se zdi kar samoumevno, da bo grobove obdeloval tisti, ki je najbližje tam. Če prav razumem, so to grobovi njenih sorodnikov po ognjišču (ne po krvi). Mislim ,da v tem primeru nima obveznosti in naje se kar lepo dogovori s preostalim sorodstvom. Sweetie

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

29. okt 2007 13:58

V naši družini je osebni; zaenkrat za njih (finančno) skrbi mama, pričakujem in predvidevam, da bom po njeni smrti oziroma, ko bo starejša, naslednica! Zaenkrat mama skrbi za 2 groba, naslednje leto predvidevamo združitev. Morda naj tudi ona razmišlj o preselitvi žar v skupni grob, če ni mogoče, naj vsaj na spmenik da napisati imena. Vsekakor naj o tem obvesti ostale sorodnike. Če bodo nasprotovali, pa ima lepo priložnost, da jim predoči stroške oziroma da jim preda odgovornost. veverica

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

29. okt 2007 13:59

Najbolj verjetno je, da od ostalih sorodnikov na to zadevo nihče tud pomislil ni. (Predvidevam, ker jaz ne bi, sploh, ker sama nimam na skrbi nobenega groba, hvalabogu).

Tako da, če so v kolikor toliko dobrih odnosih, mogoče ne bi bilo napačno, če jih ona sama na to opozori - seveda prijazno (pač razloži, da je to zanjo kar velik strošek in prosi, če bi ji lahko kdo pomagal) - če to stori res na prijazen način, potem se bo sigurno kdo odločil in ji pomagal pri stroških, saj vsi radi pomagamo, ane?

Drugače pa ne vem kako je v navadi s skrbjo za grobove... Čeprav (mogoče je to moja nevednost) ampak meni se to ne zdi ne vem kakšen strošek. Posadiš pač kakšno zelenje, ki ne zahteva tolike skrbi (saj ni treba, da so vedno cvetoče rože gor in prižgane sveče) in greš recimo 1x na teden ali na 14 dni pogledat (ti ali mož).

lp 

Scorpy

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

29. okt 2007 14:04

Scorpy je napisal/a:
Čeprav (mogoče je to moja nevednost) ampak meni se to ne zdi ne vem kakšen strošek. Posadiš pač kakšno zelenje, ki ne zahteva tolike skrbi (saj ni treba, da so vedno cvetoče rože gor in prižgane sveče) in greš recimo 1x na teden ali na 14 dni pogledat (ti ali mož). Scorpy
Če vsi ti grobovi niso na istem pokopališču ti gre kar nekaj časa, prav tako goriva. Pri nas plačujemo tudi najemnino za grob, kar niti ni tako malo. Potem ga je treba še občasno očistit, sploh če je starejši in iz manj kvalitetnega marmorja. Po možnosti imaš še beli pesek na grobu, ki ga je tudi potrebno zamenjat. Potem je tu še obnova črk na nekaj let, ipd. Stroški varirajo od groba do groba, je pa lepo da potomci enakovredno skrbijo, ker s tem pokažejo tudi da jim ni vseeno.

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

29. okt 2007 14:06

Scorpy, pri štirih zagotovo nanese... najemnina za 4 (bognedaj, da so veliki) + trajnice ali enoletnice + cvetje za vazo + zemlja + pesek + sveče , vse x 4. Če pa želiš drugače (da je recimo plošča v celem, da nimaš rož ali peska), moraš pa preuredit spomenik, kar spet stane... veverica

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

29. okt 2007 14:07

mhm, galyka, nisem vedela, da je tok dela. Si nisem niti predstavljala, ker s tem nimam opravka. Če je tako, pa verjetno res malo več nanese.

No, kot sem že napisala, po moje bi prijazna prošnja zalegla (bolj kot kakšen napad in obtožba, da je vse delo na nas).

lp 

Scorpy

smrkolina  

član od: 19.9.2002

sporočila: 378

29. okt 2007 14:19

Mogoče se bo to grdo slisalo, ampak hvala Bogu kot pravijo, sem edinka in skrb za grob je samo moja. Stroškov nimam veliko, ker je po predpisu komunalnega podjetja žarni grob - nič posajenih rož razen v lonček. Glede na to, da je na sončni strani, v vazi uspevajo rože samo dan, dva - kar predstavlja velik strošek za nabavo svežih rož (doma jih nimam), zato dam tja vedno umetne. Pa eno svečo na teden , in elektronsko v svetilko. glede na to kaj imajo nekje zaradi tega, sem v tem primeru kar vesela, da sem edina za skrb za grob. Tako vem, da kar bom jaz naredila to bo. Soseda mi večkrat potoži (je "tamlada"), kakšne probleme ima. Kupi rože za posadit in v vazo, pride na grob, pa moževa sestra ali brat že vse naredita, drugič ne nese, ji očitajo, da za grob ne skrbi, da naj pove, bojo oni, sedaj za 1. november čaka do zadnjega, kupi ikebano, prej samo pardon izrazu, gobce otrešajo kako bodo zraven dali, ko je treba, nihče nič ne ve o tem... Vse se da zmenit , če so ljudje za to. Jaz sem pristaš tega, da za grob ali grobove skrbi eden, stroške pa naj si razdelijo, tako bodo grobovi urejeni kot je treba. LP smrkolina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. okt 2007 14:33

Naša družina skrbi za dva grobova, očetove prednike in mamine prednike. Drugi otroci ne prispevajo nič, to pomeni nič k najemnini, nič za oskrbo ( zaseditev, vzdrževanje,zalivanje).

Na enem grobu smo tudi edini, ki ob dnevu mrtvih prižgemo svečo in prinesemo cvetje. Me pa oserči predvsem to, da teh sorodnikov nimamo na grbi, na začetku so se namreč povabili na kosilo, ne samo kavo, potem pa jih je namesto predvidenih 5 prišlo 12. Da so odslužili 2 skromna cvetka in dva mali svečki, jih je prišlo dvanajst, ki so si potem še zmišljevali, kaj bodo jedli, kaj bodo pili, skoraj kot v hotelu. Zdaj  že deset let niso groba niti obiskali.

Na drugi strani imamo še en grob, ki je precej daleč. V istem kraju živi še mamina sestra, ki kdaj prižge kako svečo, tudi ob dnevu mrtvih. Še za grob moževih staršev ima malo časa. Mami sem objubila, da bom v primeru njene smrti skrbela tudi za ta grob.

Na vseh grobovih smo plačali tudi spomenike, kar ni tako majhen strošek. 

Zanesljivo vsi vedo, da stroški z urejanjem in najemom grobnega mesta so, vendar se dobrosrčno pogovru o tem izognejo.

Če so bili klasični pogrebi, grobov ni mogoče združevati. Štirje grobovi so kar velik zalogaj, zato bi vsaj jaz ob prvi priložnosti predlagala, da si skrb razdelimo. Razen, če je to del dogovora o dedovanju, kar pa močno dvomim.

Edina sreča, ki me navada ob občasni jezi, ker edini skrbimo za grob, je dejstvo, da je urejen točno tako kot sem si zamislila. Do zadnje sveče. Tudi komandira me nihče ne.

F r i n a

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

29. okt 2007 14:34

pri nas je tako da ima oče grob svojih staršev v skrbništvu s svojimi tremi sestrami. in pri njih ta varianta ne deluje ker se vsi zgovarjajo da bo že drugi naredil. ena je v penziji in nima časa, druga nima avta pa ne more tretja nima denarja pa ne gre,.... in sedaj se je oče odločil da bo on prevzel grob in da bomo ga sedaj mi urejali. spomladi ga moremo proihtat, nasipat zemljo, posadit travo na novo. najprej ga bomo uredili in potem skrbeli za njega. in oče je rekel sestram da ni treba nobenega denarja dajat, samo naj prinesejo svečo na grob in je to to. najbolje se je o tej stvari pogovoriti in se dogovoriti. tudi mi smo imeli še en grob, 10 km proč od nas in je bil zato bolj kot ne zanemarjen, tudi zaradi zgoraj navedenih vzrokov) pa so sedaj uredili, da se je naredil napis na ta grob ki ga imamo tukaj in so sedaj pokojni tukaj v registru, v prešnjem pa so jih izbrisali. nektarina

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

29. okt 2007 14:46

Nas je več otrok, vendar za grob staršev skrbi najstarejša sestra. Ona je tudi prvezela skrb za starše, ko sta ostarela, saj je stanovala najbližje. Dobila je hišo, zato pa je prevzela vso skrb in stroške za starše, pa tudi stroške pogreba in vzdrževanje groba je prevzela. Seveda je bilo to tudi vse zapisano. Jaz občasno prinesem rože, ker jih imam doma. Tudi za praznik se dogovorimo in včasih jaz pripravim šopek za na grob. Vendar prej vprašam, če bo kdo kaj prinesel, da se ne bi potem pojavilo na grobu pet ikeban. Mislim, da je vse stvar dogovora. Moji starši so bili toliko pametni, da so vse uredili, ko so bili še živi in ni prišlo do problemov po njihovi smrti. Zato se tudi zdaj znamo pogovarjati . zvezdica55

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti