hei, a kdo slučajno ve za recept za pierogi? to je polska jed, na nek način podobna pici. če ima kdo recept naj mi ga prosim pošlje
natasyka
hei, a kdo slučajno ve za recept za pierogi? to je polska jed, na nek način podobna pici. če ima kdo recept naj mi ga prosim pošlje
natasyka
Verjetno misliš piroške. Poglej še recepte pod piroški. http://kulinarika.net/recept.asp?ID=5402
lp
natasyka,
a si isklala ta recept, ki je na linku, ki ti ga je dala lijana, ali pa morda iščeš recept za piroge ( piroške ), ki se delajo ponekod na poljskem iz navadnega testa ( ne kvašenega ), s filom iz skute ( sira ) in krompirja ( zadeva sicer ni podobna pici )?
ežojMoja dobra znanka Poljakinja jih dela vsako leto. Že nekaj časa imam obljubljene instrukcije. Če me spomin ne vara, je osnova iz testa za rezance, nadev pa različen.
Bom poizvedela, da bo informacija pravilna..
F r i n aanen,
pozdravljena, tudi jaz imam poljske korenine in smo to večkrat jedli in imeli rad. Tudi mojim otrokom je všeč, prav pred kratkim mi je sin omenil, da bi jih lahko enkrat pripravil. Recepta ni v bazi, pa sem mislil, da bi ga morda jaz pripravil.
lep pozdrav
ežojTole je recept, ki mi ga je dala kolegica. Ruska verzija, ne vem, če je poljska kaj drugačna.
Pirožki: testo: - v 1/2 litra mleka zamešaš kvas (en zavitek) z malo soli, sladkorja in mehke moke (žlička). Pustiš naj vzhaja. - v moko (več kot 1/2kg) zamešaš celo jajce, tri skodelice olja, dve žličke soli in tisto mleko s kvasom, ko si prej naredila. Zamesiš testo, razvaljaj, z kozarcem naredi blazinice in jih nafilaj z nadevom.
nadev - mesni: - 1/2 kg mletega mesa prepražiš s sesekljano čebulo. Dodaš malo kuhanega riža, sesekljana kuhana jajčka, sol po okusu, poper, peteršilj
nadev - krompirjev: - na čebuli prepražen kormpir (posoljen, začinjen) - v bistvu navaden pražen krompir
Nadevi so lahko tudi sladki - načeloma vse, kar daš v potico, lahko daš tudi v pirožki. ------------------------------------------------- Ko jih položiš v pekač, jih premažeš še s stepeno jajčko. Pečeš na 180 stopinj, dobre pol ure (oz. ko se zgoraj naredi taka lepa skorjica).
ja pierogi so zelo ukusni bom prosila kolege iz Poljske za njihov domači recept, ker sem jedla tudi že doma pripravljene in ti so nekoliko večji po moji izkušnji. Nikakor pa niso podobni pici v nobenem pogledu.
Amazone
Po mojih izkušnjah s Poljaki in Poljsko so pierogi imenitna stvar - testo je zelo podobno "našemu" za rezance, polnilo je pa lahko kakršno koli - sladko, slano, kislo...... polnijo jih s krompirjem, kislim zeljem, mesom, gobami, skuto, sadjem, pravzaprav lahko porabiš čisto vse, kar ti v kuhinji pride pod roke. Ponavadi so blazinice polkrožne oblike, lahko pa tudi štirioglate ali trikotne, enkrat so postavili pred nas tudi srčaste (pa se na okusu ni prav nič poznalo); skratka, če malo nategnemo in malo zamižimo, poljska varianta raviolov ali žlikrofov, z vso ustvarjalno svobodo pri polnilu in omakah (ali brez omak).
Lep pozdrav,
SonjaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| malo za hec | sijasaja |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Kremni rezanci s tartufi

Dušene školjke s pivom na sredozemski način