Tjanca, sporoči mi kako je bilo z mojo dieto. Sicer pa, moja dieta ni dieta, ampak je stil življenja. Telo se izoblikuje na stil življenja nosilca. Zdravo, lepo telo, zdrav stil življenja ali zdrav duh v zdravem telesu. Večkrat pa mi pride na misel misel nemškega naravoslovca in politika Wilhelma von Humboldta (1767-1835), ki je zapisal:Prišel bo čas, ko bo bolezen veljala za sramoto, kajti človek bo spoznal, da nastaja kot posledica delovanja zlih misli.
V to kar si napisala, ti verjamem. Ce ne pretiravaš, si prijetna na pogled. Moti me pa le tvoje ne kaj preveč drsanje stegna ob stegno. Ko boš to rešila boš res čudovita. Seveda pa se lepo telo ne naredi samo ob hrani. Hrana je potreben, ni pa zadosten pogoj. Še veliko drugim pogojem je treba zadostiti. Za začetek vsaj tistim, ki sem ti jih navedel. Seveda pa me zanima tvoja masa in višina. Lažje bova debatirala.
Se ti morda ne zdi, da želiš izgubiti nekaj kilogramov malo prehitro. Priporočam ti, da svojo namero uresničiš vsaj v dveh do treh mesecih. V tednu se ne da ničesar doseči. Sama tudi iz prakse to veš. Telo začne izločati odvečne snovi iz telesa šele po treh tednih. Za to pa potrebuje več vode kot pa hrane. Ko to veš, ti je nato jasno zakaj tedenske diete niso uspešne in tudi zdravljenje oz. hujšanje v toplicah ni uspešno. Telo se ravno pripravi na izločanje, pa pacient preide na star režim življenja. V zelo kratkem času nadoknadi "izgubljeno" in še nekaj pridobi. Pridobi tudi zato, ker je telo žejno, tega čuta sodoben človek običajno nima in namesto, da pije seveda je. Med obroki ne poteče dovolj časa, ter ima preveč obrokov in masa je vedno po taki dieti še večja.
Pri izgubi mase po mojih priporočilih le malo pretiravaš. Nikakor ne bi po mojih navodilih v enem tednu izgubila 18-22 kg. Po Breussovi proti rakovi kuri, ki traja šest tednov, se izgubi 10-15 kg. Telo se takrat v glavnem očisti, spočije in pozdravi. Kura pa poleg zdravilnih čajev, še obsega njegov sok v količini 1/8 l (dovolj za dnevno dozo) in kot maksimum 1/2 l ter vodo. Včasih pa še čisto čebulno juho. Kaj več pa si lahko ogledaš v njegovi knjigi: Zdravljenje raka in levkemije ter drugih navidezno neozdravljivih bolezni. V tej knjigi boš našla zanimivo ugotovitev o osebah z velikim apetitom. Zasledil pa sem, da je 99,5 ljudi predebelih zaradi njihovega velikega apetita in le ostalih 0,5% je pogojeno nasledstveno. Pa še to ne bi nastopilo, če ne bi bilo danih pogojev. Pomemben pa je pri njegovi kuri zaključek in zelo počasen prehod na nov način življenja. Ali kot je dejal anglež B. Shaw: Postit se zna vsak bedak, zaključit s postom pa malokdo.
Tudi gurmani imajo dober apetit. Ti tudi pri pitju ne zaostajajo. In v Starem testamentu pise: ne druži se s pivci in jedci. Zanimivo opozorilo glede zdravja. Za grehe pa pravi: in otroci bodo plačali za grehe svojih staršev tja do tretjega, četrtega kolena.
Z leti se začne masa povečevati, tako kot nam po medijih in ordinacijah sugerirajo zdravniki. Naravno pa je ravno obratno. Splošno znano je, da z leti se zmanjšuje mišična masa, kar pomeni, da se mora zmanjševati tudi masa celotnega telesa. Ta zdravniška sugestija pa ima samo en cilj, to pa je isti cilj kot so njihovi štrajki... Zato je nekdo izjavil, da je obisk pri zdravniku lahko nevaren. Moje mnenje je, če se preveč zapustiš, te znajo rešiti, ne pa odrešiti. Meni je mladi študent medicine sugeriral, da imam premalo maščobe za svoja leta. Dejal je, da jo imam le za 22 letnega mladeniča. Ko sem mu poskušal ugovarjati in mu dokazati, da le nima popolnoma prav, je kar odšel in me ni želel poslušati. Zelo veliko maščobe in velik trebuh se da dobiti s pretežno (pre)kuhano hrano. To pa je zlata jama za zdravnike. Iz literature mi je znano, da na zapadu nekaj dni pred smrtjo bolniki bankrotirajo... Komur je dano razumeti, naj razume. Ko bo razumel, se bo krepko zamislil.
Znan mi je primer srednjeveškega beneškega plemiča iz šestnajstega stoletja, po imenu Luigi Cornaro. Živel je svojemu stanu primerno. Nikjer ga ni manjkalo. Nobene zabave in požrtije ni izpustil. Ko pa je imel štirideset let, so zdravniki dvignili roke od njega in mu priporočili le še župnika. Ni jih poslušal. Iskal je. Slučajno je srečal nekega zdravnika, ki mu je svetoval, kako se reši svojih težav in kako lahko doseže visoko starost. Njegov nasvet je upošteval, po enem letu je bil zdrav in tako dočakal okrog 100 let. Pri 86em je napisal prvo razpravo o čistem življenju nato pa do 90ega še tri. Očitno je bil zadovoljen s takšno kakovostjo življenja po štiridesetem.
Nikola Tesla (Born on July 9/10, 1856 in Smiljan, Lika Austria-Hungary)
Died on January 7, 1943 in New York City, New York (USA)) je imel 2m in 64kg.
Za zaključek: Človek je to v kar verjame.
Tjanca, ne jemlji mojega pisanja preveč resno, je pa dobro, če si kaj le zapomniš. Ko boš kaj rabila, boš verjetno lažje našla in ne boš tavala v temi kot marsikdo.
Sicer pa, veselimo se poletja.
spp Drago