Ali je že kdo delal jabolčni žele? Poskusila sem dati želatino v jabolčni sirup, pa ne želira. Jabolčni kompot in želirni sladkor bi verjetno šlo, ampak rada bi izrazit okus jabolke.
cebelicamaja
Ali je že kdo delal jabolčni žele? Poskusila sem dati želatino v jabolčni sirup, pa ne želira. Jabolčni kompot in želirni sladkor bi verjetno šlo, ampak rada bi izrazit okus jabolke.
cebelicamaja
sirup je presladek. Za jabolčni žele je najbolje, da vzameš kaka kiselkasta jabolka stare sorte, nič ne škodi, če niso (pre)zrela.
LP
P.s.Jabolčni žele Dozorela, a še zelena jabolka operi, razreži na krhljičke, muho in pecelj odstrani. V dobro pološčeni kozici jih nalij z vodo, da so skoraj pokriti, in počasi kuhaj, da se zmehčajo, a ne razkuhajo. Potem jih precedi na platnenem, na nogah narobe obrnjenega stola privezanem prtiču. Sok naj odteče, ne da bi ga kaj stiskala. Zmeri sok in vzemi za 1 l soka 60dag sladkorja, polij ga s ¼ l vode, nato pa naj vre ter postane bel in gost kakor kaša. Nato odmakni in vlij vanj sok in toliko časa mešaj, da se sladkor nikjer ne drži posode. Ali pa daj sladkor kar v sok; dodaj limoninega soka, potem pa porini kozico na zelo vroč prostor, da hitro vre, medtem pobiraj pene. Vre naj toliko časa, da se kapljica, ki obvisi na kuhalnici, če jo dvigneš, gosto potegne; ali daj kapljico na krožnik in če se medtem, ko se ohladi, strdi, je žele dober. Umij jo, obriši take kozarce, ki so zgoraj in spodaj enako široki, in vlij v ogrete vroč žele. Zaveži kozarce s pergamentnim papirjem ali celofanom in jih shrani na hladnem in suhem prostoru.
cervusKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Gnetemo, pečemo in jih že jemo

Veganski sladoled z navihanci