Recepti - ponavljanje - kvaliteta

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

21. avg 2012 22:18

"Slovenija" seveda ni mišljena konkretno, pač pa kot prispodoba: razpadajoča država, kjer nihče ne prevzame odgovornosti za nič, za vsakršno slabo stanje so krivi predhodniki in/ali nekdo drug, vsi imajo "samo najboljše namene" in denar pada z neba, samo pravično ga moramo razdeliti in "pregnati slabe misli", pa bomo srečni vsi do konca svojih dni.

Malo morgen. Račun brez krčmarja in bliža se čas, ko bo potrebno glavo potegniti iz peska.

 

Če si prepisal diplomo/magisterij/doktorat, priznaj. Če si podpisal pogodbo, zaradi katere bo državni proračun ob nekaj sto milijonov, priznaj. Najprej seveda sebi, potem pa še vsem drugim. Dobri zgledi vlečejo, slabi pa tudi - toda navzdol. Tja, kamor trenutno gre "naša" civilizacija.

"Najboljše" je relativen pojem. Tudi iz absolutno slabega se da vedno potegniti relativno najboljše, je pa meni osebno vprašljiva moralna vrlina nekoga, ki to stori brez nadaljnjega - ne da bi se trudil nekaj absolutno slabega popraviti. Kajti, če bomo najboljše potegnili iz absolutno dobrega, bomo še na boljšem, mar ne?

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. avg 2012 22:32

Ja no, z ežojem sva že večkrat sem pripopala bandiero rosso ...

 

Pankrti, legende!

 

mamamia

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

21. avg 2012 22:46

666 jaz trenutno definitivno potegnem najboljše od najboljšega: sočne zrele paradižnike vseh barv in oblik, pa paprike in feferone, bučke, rukolo, čebulo, česen, svež krompir, zelišča so ravno v tej vročini razvila prave arome, med smo iztočili, slive so zrele, marmelade skuhane, kompoti vloženi, paradižnikova mezga se hladi.  Vse direktno iz vrta v ponev. Ena prijateljica mi je iz dopusta prineska kolut bovškega sira, druga dalmatinsko oljčno olje in melono. Jaz se nič ne pritožujem. Če pa je tema o politiki, potem je pa zadeva rahlo drugačna. Ampak sem mislila, da se pogovarjamo o receptih. 

Mamamia hvala za sonček, tega ni nikoli preveč. 

magnolija

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

21. avg 2012 22:49

Mene kar gane, ko vidim, kako mlad študent slovenskega jezika strumno in odločno veljakom na čelu naše razpadajoče države dopoveduje, da bo treba glavo iz peska potegniti...težava je najbrž le v tem, da oni tega portala ne berejo. 

Kar se receptov tiče, je pa Jernej že večkrat povedal, da imajo tu možnost objave vsi, portal je namenjen amaterjem, tako začetnikom, kot takšnim z nekaj prakse in tudi tistim, ki mislijo, da so ekstra mojstri.

Ognjič

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

22. avg 2012 0:06

magnolija je napisal/a:
Če pa je tema o politiki, potem je pa zadeva rahlo drugačna. Ampak sem mislila, da se pogovarjamo o receptih.

Priznam, da sem malo zlorabil tvoj prvotni prispevek. Vem, da nisi govorila o politiki, ampak si mi pa dala dobro izhodišče  

Ognjič- je napisal/a:

Mene kar gane, ko vidim, kako mlad študent slovenskega jezika strumno in odločno veljakom na čelu naše razpadajoče države dopoveduje, da bo treba glavo iz peska potegniti...težava je najbrž le v tem, da oni tega portala ne berejo.

Sicer sem študent primerjalnega slovanskega jezikoslovja, poljskega jezika in književnosti ter gozdarstva, ampak v končni fazi ni važno, kdo pove, ampak kaj pove. In komu: nisem govoril politikom. Govoril sem nam.

 

 

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

22. avg 2012 6:17

Lepo je napisala Rimljanka, da jed kuhana po popolnoma enakem receptu, pa kuhana pri več kuharjih ni popolnoma enaka in res je tako. Mene pa zabavajo fotografije pri receptih - ko različni ljudje slikajo svoje kuharske umetnine narejene po dotičnem receptu in dve sliki nista enaki, tudi pri še tako enostavnih receptih. Sama niti ne objavljam receptov, pa tudi kuham in večinima pečem take bolj enostavne sladice, pa kruh bolj kot ne po občutku in trenutnem navdihu - toda to lahko deleš samo, če imaš kar nekaj kilometrine in občutka kako naj bi jed izgledala, pa tudi poznati moraš neka razmerja - npr za kruh rabiš od oka 1 kg moke pa od 5-7 dcl vode, ali mleka ali obojega, pa malo olja, pa kocko kvasa... vendar moraš vedeti kako naj testo izgleda, da bo kruh pravi. Pa se vseeno včasih kaj sfiži - ne glede na to ali se držimo recepta ali delamo po občutku, ker enostavno dan ni pravi, ker niso vsi pogoji popolnoma enaki, ker nismo pri pravi volji..... Kuhanje ni vedno stvar tehnike in tehtnice ampak tudi srca, ljubezni do dela ki ga delamo, misli na naše drage, ki bodo vse to zaužili.... Če ob kuhavnici ni tudi srca jed nima tistega pravega okusa. Se pa strinjam z Vanjo, da je za prvič dobro poznati tične sestavine in količine.

Glede podvajanja receptov pa to - sama včasih to opazim, drugič ne. Tudi ko iščem kakšen recept se pogosto znajdem pred dilemo katerega izbrati, ker se za isto jed najde več ne bom rekla enakih pač pa podobnih receptov. Potem se pa kot za vse stvari v življenju pač moram odločiti, kateri od teh receptov bi bil mogoče najboljši  (tu pride do izraza kilometrina), če pa prvič ne uspe najbolje pač drugič zamenjam recept ali prvega popravim pač po svoje. Moja sodelavka je večkrat relka, da so odločitve v življenju ko pranje solate - enkrat se moraš odločiti kdaj je čista ali je to po 2. ali po 10. pranju - pravila ni. Načeloma me podvajanje niti ne moti tako zelo, da bi se pritoževala v forumih, ker se s tem pokaže, tudi ob minimalni spremembi recepta, ravno tisto bogastvo različnosti, ki je bilo ustvarjeno skozi dolga leta kuhanja istih jedi na različnih štedilnikih ali če hočete na različnih koncih Slovenije. Samo pomislite kako bi bilo, če bi kuhali po točno določenih receptih in se jih držali kot pijanec plota - saj tako tudi kuhajo, toda ne gospodinje, tako se kuhajo jedi za konzerve - teh pa, glede na živahnost naše strani - tukaj prisotni najbrž ne cenimo ravno najbolj,ker sicer ne bi tako spretno vihteli kuhavnic in o tem še debatirali.

In pa še to - prvič ne kuham jedi takrat, ko jo mislim postreči gostom na kosilu ali večerji ampak takrat, ko kuham za svojo družino. Če rečejo, da je jed sicer dobra, da pa je ni treba več ponavljati pa točno vem, da jim ta jed ni bila ravno najbolj všeč in jo je treba ali prilagodili našemu okusu ali pa res ne več skuhati. Pa ne mislite da mi vedno uspe - včasih (sicer zelo zelo redko) kakšna stvar roma tudi stran.

Lep dan in uspešno izbiro ter kuhanje vam želim

tedyka

darcy1  

član od: 30.3.2011

sporočila: 70

22. avg 2012 8:41

Tudi meni je hecno, kakšne slikice dajejo gor, kot da ne gre za isti recept. Dosti receptov tort ima priložene slike  od drugih tort.

Vas pa kar VSE POHVALIM, kako PRELEPO POSODO IMATE in kako lepo uredite jed, ko jo slikate. Zares so mi všeč slike.

Ali je že kdo skuhal AŽNKFČ (po mojem skromnem navodilu)?

Ali je že kdo skuhal AŽNKFČ?

darcy1

darcy1  

član od: 30.3.2011

sporočila: 70

22. avg 2012 8:46

Oprostite za 2x vprašanje, sem malo smotana danes...

darcy1

Mygrace

sporočila: 6506

22. avg 2012 8:50

Čak mal, Darcy1, sem se komi izgovort naučila, hehe....

 

                                                    

Mygrace

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti