član od 20069217 sporočil
Jernej iz tebe pa eno idealistično svetobolje govori....
Politiki so samo ljudje. Nič bolj niso ne lepi, ne pametni, ne nič drugega od ostalih državljanov, ki so se odločili, da se ne bodo šli aktivne politike. Ker se v teh elementih ne razlikujejo od ostalih državljanov, je s strani državljana iluzorno pričakovati, da bodo imeli politiki čudežno ekcelentni perfrormans. Ne iti na volitve z iluzornimi pričakovanji, pa bo.
Poleg tega me v resnici zanima, če kdorkoli pozna kogarkoli, ki je v življenju izpolnil vse ampak čisto vse obljube. Je kdo od nas izpolnil čisto vse obljube svojim ljubljenim? Ni. Ergo, zakaj potem od politikov pričakujete, da bodo izpolnili vse obljube?
Sama imam to (ne)srečo, da večino politikov osebno poznam - v smislu, da jih poznam že kar nekaj časa. O nobenem nimam kakšnega posebej bleščečega mnenja, o nobenem pa ne bom rekla, da je idiot, butelj ali da je vobče zanič, dokler me s svojimi dejanji v kaj takega sam ne prepriča. Na primer: da fizično napade varnostnika v parkirni hiši, da klofuta svoje otroke (in to še na javnem kraju), da uporablja sovražni govor......Tiste politike, ki s svojimi izjavami žalijo mojo inteligenco, v smislu, da govorijo neumnosti, da govorijo o stvareh, ki jih ne poznajo ipd..., tiste izklopim. Odkar so izumili daljinski upravljalec, je to zelo enostavno.
Ampak vedno grem na volitve in tudi drugače me zadeva zelo zanima. Ker s tem, ko volim izvoljene predstavnike ljudstva, pa predstavnika, ki suvereno zastopa našo državo, pa predstavnike lokalne samouprave - s tem dajem svoj prispevek k izpolnjevanju institucij sistema. Kakršen pač je, ampak je pa. Naj si jaz karkoli mislim o kateremkoli dejanju kateregakoli poslanca - če jih ne bi imeli, ne bi imeli parlamenta in ne bi na demokratičen način sprejemali zakonov in zakon je osnova za pravni red. In moja varnost, varnost mojega življenja - in konec koncev tudi ena predvidljivost temelji na pravnem redu. Če ga ni, je anarhija, v tem pa nočem živeti. Naj si jaz karkoli mislim o plenjenju preko sejnin in sedenju v nadzornih svetov za frende aktualne oblasti - imam volitve in bom tam pokazala svoje mnenje in morda bo pa kdo drug izvoljen in potem naj pa frendi aktualne oblasti pokažejo še kakšno drugo kvaliteto - in upam, da jo imajo, ker drugače bo treba samo od nagrabljenih sejnin živeti še dolgo časa. Naj si jaz karkoli mislim o smiselnosti določenih privatizacijskih dejanj - več podatkov o zadevah imajo sodišča in ljudi, ki imajo več znanja iz gospodarskega ius-a in delajo po zakonih, ki jih sprejemajo tisti, ki sem jih volila (ali pa tudi nisem, ampak sem si dala vsaj možnost, da koga izberem). Naj si jaz karkoli mislim o socialnih razlikah (in celo v prostem času nekaj volonterskega v tem smislu počnem) - imamo en sistem, po katerem se te razlike umiljujejo in če sistem ni najboljši (ker nikoli ni), imamo spet predpise po katerih se sistem popravlja. In to v zadnji konsekvenci tudi počnejo ljudje, ki smo jih direktno ali indirektno izbrali. Sama sem imela nekajkrat možnost, da bi v to sfero vstopila tudi aktivno in sem, ob tehtanju plusov in minusov rekla hvala, ampak ne, hvala.
Pač pa hodim na volitve. In kritično spremljam dogodke. In, če je potrebno, je veliko civilnodružbenih kanalov, kjern se da kaj sfurati. Če se hoče. In če ne odnehaš ob prvi zavrnitvi.
Je pa silno enostavno biti defetist in se skrivati za formo "malega človeka" in si misliti, da je vse skorumpirano, da je vse zmenjeno in ne vem kaj še vse in čisto nič narediti. Ker potem ni takšen individuum nič kriv, če gre kaj narobe.
In ne pozabite, imamo točno take predstavnike, kot jih zaslužimo. Vsi imajo vedno take predstavnike, kot jih zaslužijo.
Vendelina jr.