Kavna torta (Coffee cake )
TOREK:
Korenčkovo/zdrobova juhica; pire /krompir-grah/, popečeni puranji medaljončki, velika sklepa matovilca:

Pozdravček!
Danes: segedin in domač kruh (je šel včeraj tako v promet, da sem morala danes ponoviti
) in palačinke z nutello/marmelado... po želji
Zdaj pa še ena
, da ne padem dol od zaspanosti![]()
MIŠKA: ver ar ju?
Danes smo imeli popečene ostanke včerajšnje polente, kuhano cvetačo in skledo repinclja.
Tista torta je le "lepo oblečena" polenta z dodatki, kot so popražena čebula z olivami in suhim paradižnikom, ki jih dodamo ob drugi polovici kuhanja polente. Polovico le te vlijem v model, posujem z mladim sirom, mocarelo in parmezanom, vlijem še preostalo polento in počakam, da se strdi. Pred uporabo jo za 15 minut popečem v vroči pečici. Dobra je hladna ali pa drugi dan, narezana in popečena v ponvi. Prve šparglje sem danes opazila v gmajni, naslednjič jih uporabim v polenti.
Cikorija, ki jo kupujem čez zimo, izgleda takole:
(fotografija je z interneta)
Kako se ji pravilno reče, naj pove, kdor ve, prosim. V naravi namreč najdemo "ta pravo" cikorijo, mislim, da se ji reče tudi potrošnik (ali je to spet nekaj tretjega
), ki jo od pomladi do jeseni jem podobno kot regrat.
No, zgoraj videni cikoriji (je morda listnata?) odrežem konec, operem, odrežem bolj zeleni del in najprej v vrelo vodo vržem spodnji, beli del, čez par minut še zelenega, le za minutko, odcedim, dodam sol, poper, vroč krompir, olje, kis. Vode ne zavržem, z njo zalijem zeliščni vrtiček. Uporabljam jo tudi za omako testeninam, ko dobim mlado, jo ne pokuham, le dušim. Res, da malo greni, pa saj mora.
lp
tulka, ustvarjala sem![]()
mzm
Ja, na fotki je cikorija (Cichorium intybus), tudi katalonski radič jo imenujejo. In bližnji sorodnik onega s travnikov, ki mu rečemo potrošnik, ki ima tako nebo modre cvetove, iz korenik pa se je kuhala kava včasih, cikorija, ne.
Od tu. In tvoja cikorija je kar iste vrste, le vrtni različek, bolj listnata.
Pa belgijski radič je tudi ista vrsta, se ve. Ja, daleč od izvornih rastlin pripelje umetna selekcija, ki jo izvaja človek, a ne? Ampak, uporabne (zanj) pa so te različice. Bližnji sorodnik je endivija (Cichorium endivia). Bratranca tako rekoč, dve vrsti istega rodu, botanično korektno.
Pa dober tek, grenčine so tiste, ki so bistvene......
Včeraj: špinača in pire krompir
danes: domača pizza
jutri: sirovi tortelini v smetanovi omaki in solata.
JannaaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Kavna torta (Coffee cake )

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način