Zanima me, koliko v prehrani uporabljate žitarice in kaj pripravljate iz njih. Zdi se mi namreč, da so na naših jedilnikih po krivici prezrte. Jaz zaenkrat uporabljam samo pšenico.
maja
Zanima me, koliko v prehrani uporabljate žitarice in kaj pripravljate iz njih. Zdi se mi namreč, da so na naših jedilnikih po krivici prezrte. Jaz zaenkrat uporabljam samo pšenico.
maja
29. maj 2002 7:35
Jaz uporabljam ajdovo in proseno kašo in sicer pripravljeno kot rižoto na vse mogoče načine in za sladice. Nekaj dobrih idej je tudi med Recepti. lp Kajaneznan uporabnik
sporočila: -1
29. maj 2002 8:17
poizkusi tiubine zadeve iz kornfleksov, nekaksne piskotke. ce je recept od koga drugega, se opravicujem, se ne spomnim iz glave. vse je na receptih :) pri nas delamo iz prosene kase zapeceno kaso s slivami (strasno dobra sladka zadeva), iz jecmena rizoto, podobno kot kaja, vse ostale pa kdaj zapecem v torti ali jemo jih zjutraj z jogurti..
29. maj 2002 21:49
Pri nas jemo solato iz pire ali pa rižoto iz pire, mlečno kašo, ajdovo kašo s čebulo, pa ješprenj in seveda žitarice za zajtrk s sadjem, jogurtom ali mlekom. Tudi mafini z žitaricami so okusni. Anča
6. jan 2016 15:57
Ponovno odpiram prastaro temo (da ne odpiram nove):
Pogosto se omenja, da je treba žitarice pred uporabo oprati.
Razumem, da s tem odstranimo morebitno umazanijo (česar v današnjem času ni veliko v žitih).
Ali je še kakšna druga korist od pranja?
rdkapica
6. jan 2016 16:27
Rdkapica imaš v mislih pranje ali namakanje?
Namaka se predvsem zaradi fitinske kisline.
"Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske kisline (organske kisline, v katere je vezan fosfor). Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo absorbcijo. Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem nekaj manj kot sedem ur v topli vodi, nevtraliziramo velik del fitinske kisline." (vir)
Sicer pa moramo pred uporabo z vročo vodo oprati npr. kvinojo, da se izločijo grenki saponini.
http://www.kmetijaklepec.si/pages/o-kmetiji-klepec
7. jan 2016 11:26
Hvala za odgovor in povezavo.
Spraševala sem za pranje: ali je priporočljivo poleg kvinoje pranje še katere žitarice?
Ker je omenjeno namakanje, pa še nekaj vprašanj:
Z namakanjem dosežemo nevtralizacijo, to ne pomeni, da se reči izlužijo v vodo.
Ali je treba vodo, v kateri smo namakali, zavreči?
Ali je enak učinek, če namakamo v mleku (ja, saj vem, da nekateri odsvetujejo pitje mleka)?
Kaj pa če najprej zavremo in nato pustimo ohlajati in namakati čez noč?
rdkapica
7. jan 2016 11:53
rdkapica je napisal/a: |
Z namakanjem dosežemo nevtralizacijo, to ne pomeni, da se reči izlužijo v vodo. |
Kakšno nevtralizacijo, česa?
7. jan 2016 14:10
Klepec je napisal/a: |
..., nevtraliziramo velik del fitinske kisline." (vir) |
rdkapica
7. jan 2016 18:22
V obdobjih, ko redno zajtrkjujem muesli, ga zvecer ali namocim ali zavrem in se do jutra namaka. Ce namakam hladne, dodam zlico jogurta.
8. jan 2016 10:30
S kosmiči postopam enako kot predhodnica: zvečer jih namočim.
Problem pa so žitarice, ki se kuhajo, npr. proseno kašo zvečer skuham in jo pustim stati do jutra – ali je to enakovredno samo namakanju?
rdkapicaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | ![]() |
Kaj danes za zajtrk | ![]() |
malo za hec | ![]() |
MOJ vrt | ![]() |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | ![]() |
Masleni brizgani piškoti
Jaffa torta