Kako zaspati, če ste ves čas utrujeni

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Dober spanec je eden izmed gradnikov trdnega zdravja.

Vpliva lahko na naš imunski sistem, presnovo, spomin, sposobnost učenja, motoriko in sposobnost za telesno aktivnost. Če imate težave s spanjem ali pa se zjutraj zbudite nenaspani, potem je čas, da razmislite o svojih spalnih navadah. Ali le – te pozitivno ali negativno vplivajo na kvaliteto vašega spanca? Pomagajte si z naslednjimi nasveti.

Hodite spat približno vedno ob istem času

Doslednost je ključ do uspeha, saj boste s tem uravnovesili svojo notranjo uro. To je seveda lažje pri tistih, ki imajo predvidljiv urnik in nimajo izmenskega dela. Če pa nimate nobenih nujnih zadev in je vaš urnik dokaj predvidljiv, si ustvarite dosleden urnik odhoda v posteljo in spanja ter ga seveda prelomite občasno, ko vam bo spanec kratila na primer nora zabava s prijatelji. Z rednim in predvidljivim urnikom spanja boste namreč lahko zaspali hitreje in globlje ter se zjutraj zbudili naspani in spočiti.

Izogibajte se močnih luči z belo svetlobo pred spanjem

Tukaj so mišljeni predvsem pametni telefoni, zasloni računalnikov in televizij. Raziskave so pokazale, da stalna izpostavljenost močnim lučem ponoči znižuje nivo melatonina, na katerega se naše telo opira, da določi, v katerem delu dneva se nahaja. Če torej želite ponoči ostati budni, jih pustite prižgane, če pa želite dobro spati, jih ponoči ugasnite, saj motijo vaš bioritem.

spanje.jpg

Svojo posteljo začnite povezovati s spanjem

Svoje telo navadite na to, da začne posteljo povezovati s spanjem. Če ne morete zaspati po 20 minutah, vstanite in pojdite brat v sosednjo sobo, naredite nekaj sproščujočih telesnih vaj in poskusite znova zaspati. Isto velja tudi, če se zbujate sredi noči. Ko se telo navadi posteljo povezovati s spanjem, boste lahko hitreje zaspali.

Omislite si napredno budilko

Omislite si budilko, ki omogoča več kot le zvonjenje ob določeni uri. Če imate pametni telefon, si lahko omislite katero od aplikacij, ki upoštevajo cikel vašega spanja. Kako delujejo? Ponoči spremljajo vaše gibanje med spanjem in vaše vzorce spanja. Na ta način vas lahko zbudijo, ko ste v fazi bolj rahlega spanja in vas ne iztrgajo iz globokega spanja, ki ga naše telo tako zelo potrebuje.

Začnite uporabljati čepke za ušesa

Če imate rahlo spanje in se zbudite ob najmanjšem šumu, si omislite čepke za ušesa. Če vas zbujajo glasni sosedje ali smrčanje vašega partnerja, so čepki lahko dobra rešitev vaših težav.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »