Kulinarika.net - zdravje: Dobro zračenje za dobro počutje

Dobro zračenje za dobro počutje

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Za boljše počutje v notranjih prostorih - doma ali v službi lahko poskrbite sami. Za začetek temeljito prezračite prostor.

Ugodno počutje in sposobnost koncentracije za delo v prostoru, pa naj bo to bivalni ali delovni prostor, sta odvisna od vrste dejavnikov, kot so temperatura, osvetljenost, gibanje zraka, hrup in podobno, med njimi pa je eden najpomembnejših dejavnikov kakovost zraka. V zraku mora biti zadosten delež kisika, primerna zračna vlaga, nemoteča količina vonjav in tako majhna količina zdravju škodljivih snovi, da naše zdravje ni ogroženo. Na onesnaženost zraka v notranjih prostorih pa vplivajo tudi čistila, pesticidi, umetne dišave, dim, biološka nesnaga, formaldehid iz preprog in oblazinjenega pohištva, elektronske naprave in tako dalje. Vsem onesnaževalcem se praktično ne moremo izogniti, lahko pa vseeno naredimo veliko, da izboljšamo kakovost zraka.

Za boljši zrak in boljše počutje v notranjih prostorih doma ali delovnih prostorov lahko poskrbimo z nekaj triki, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. Z njihovo pomočjo bomo imeli v notranjih prostorih boljši zrak, naše počutje pa bo bistveno boljše.

zraenje.jpg

Dobro prezračite prostor

Za dobro počutje v prostoru je najpomembnejše pravilno in temeljito prezračevanje. Pri normalno zatesnjeni zgradbi se zaradi netesnosti pri oknih in vratih zrak zamenja enkrat v treh do desetih urah. To sicer popolnoma zadostuje za dihanje, ni pa dovolj za odstranjevanje vonjav in ostalih nečistoč. Strokovnjaki trdijo, da je v prostoru, velikem 25 m2, za dobro počutje dveh oseb potrebno zamenjati zrak enkrat na uro. To velja za dnevne sobe in spalnice; v kopalnicah, straniščih in kuhinjah je potreba po zračenju nekajkrat večja. Tako moramo manjkajočo količino zraka dodati z zračenjem.

Pomembno je, da zračimo tudi po kuhanju in tuširanju, saj tako preprečimo nastajanje plesni v stenah. Na široko odpremo okna tudi med čiščenjem stanovanja, saj škodljive snovi, ki so v čistilih, v zraku ostanejo še dolgo časa.

Prisegajte na naravne barve

V stanovanju uporabite čim več naravnih materialov in število strupenih snovi, ki se dolgo časa izločajo iz raznih barv, zaščitnih lakov, lepil, vezanih plošč (iveric), čistil, itd. poskusite čim bolj zmanjšati. Pogoste so na primer hlapne organske spojine VOC, -formaldehid, pentaclorfenol, benzoli, akrilati, vinilkloridi iz plastičnih materialov, zaviralci gorenja (PBDE) dodani umetnim masam talnih oblog, preprog  in pohištva, katerih koncentracija je v več raziskavah pokazala škodljivo povišano prisotnost v organizmih ljudi, draženje sluznice, itd. Dodatno se škodljive snovi v zrak stanovanj vnašajo s kemičnimi čistili in raznimi aerosoli sprejev.

Čevlje pustite pred vrati

Čevlji so polni umazanije, kemikalij, neprijetnih vonjav, ki jih vdihavamo, če čevlje pustimo v stanovanju. Če imate le možnost, čevlje pustite pred vrati, saj se boste s tem izognili dodatnemu onesnaževanju zraka.

Odstranimo preproge

V preprogah se nabirata umazanija in prah, ki ju je po eni strani težko temeljito odstraniti, po drugi strani pa se prah pogosto dviguje v zrak. Za vaše počutje je na dolgi rok vsekakor bolj priporočljivo, da imate v notranjih prostorih parket, laminat ali drugo oblogo, ki ne vsebuje tkanin.

Brez kajenja in brez domačih živali

Kakovost zraka se bo bistveno izboljšala, če boste prenehali s kajenjem v notranjih prostorih in če boste prostor za pse, mačke, morske prašičke ali ptiče uredili nekje izven bivalnih površin. Večina drugih domačih živali vpliva na kakovost zraka v našem domu. Mnogo ljudi je alergičnih na njihovo slino ali seč, ki se jim prilepi na dlake in preide v zrak.

sobne_roe.jpg

Brez umetnih dišav

Poskusite se popolnoma izogniti umetnim dišavam in umetnim osvežilcem zraka. Raje prostor dobro prezračite in neprijetnih vonjav se boste znebili na človeku prijazen način.

Vnesite življenje v stanovanje

Za boljše počutje in boljši zrak si omislite sobne rastline, ki pomagajo prečistiti zrak v zaprtih prostorih. Za naravne čistilce zraka štejemo predvsem filodendron, gumijevec, dracena, fikus, azijski datljevec.


Število ogledov strani: 7066

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrteta
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »