Kulinarika.net - zdravje: Božični sejmi

Božični sejmi

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Obisk božičnega sejma je pravi užitek. Sproščeno vzdušje, veselje, lesketajoče se lučke, kuhano vino in veliko drobnih idej ter daril, s katerimi lahko razveselite sebe in svoje najdražje.

Obisk božičnega sejma je balzam za dušo in odličen način sprostitve od vsakodnevnih stresnih situacij. V letošnjem letu si enega le privoščite, saj jih je v naši bližini, kar nekaj.

Dunaj

Božični sejmi imajo v Avstriji dolgo tradicijo, najdaljšo prav na Dunaju, kjer se božični sejmi tradicionalno odvijajo že od 13. stoletja dalje. Sejem Christkindlmarkt poteka od 17.11 do 24.12.2012 in je odprt vsak dan, od 10:00 dalje. Na sejmu se razprostira okrog 150 stojnic, ki se šibijo z izdelki domače avstrijske obrti, medom, pijačami in sladicami, nakitom, novoletnimi okraski, igračami, zimskimi oblačili in ostalimi drobnimi izdelki, ki vam lahko polepšajo predbožični čas ali vas razveseljujejo kar celo leto. Seveda pa čar božičnemu sejmu dajeta kuhano vino in punč ter številne sladke dobrote, kot na primer pečeni mandlji in dobrote iz ingverja. Vsako leto pa v okviru božičnega sejma potekajo tudi božične delavnice za najmlajše, kar v mestni hiši, kjer vsako leto ustvarijo tudi do 3.000 mojstrovin.

boini_sejem.jpg

Salzburg

Zelo znan in priljubljen je tudi božični sejem Christkindelmarkt v Salzburgu, ki se prav tako odpre 17.11. ter se nahaja v starem mestnem jedru. Božični sejem se odpre ob 10:00, ob vikendih pa že uro prej in zapre med 20:30 in 21:00. Na približno 100 stojnicah boste lahko izbirali med božično dekoracijo, oblačili in tekstilnimi izdelki, igračami, sladkimi dobrotami, nepogrešljivim kuhanim vinom in drobnarijami od tu in tam. Tudi božični sejem v Salzburgu ima dolgo in bogato zgodovino, saj se redno odvija že od 17. stoletja dalje

München

Božični sejem v Münchnu se prične zadnji teden v novembru, torej 24.11 in traja vse do 24.12. Stojnice se razprostirajo v samem centru mesta, na trgu Marienplatz, kjer stoji tudi znamenita neogotska mestna hiša. Poleg stojnic (približno 100 jih postavijo vsako leto), daje poseben čar sejmu še petje in izvajanje tradicionalnih alpskih melodij. Z balkona mestne hiše se tako vsak dan, ob 17:30, slišijo čudovite melodije, kar daje sejmu poseben pečat in pričara romantično zimsko-praznično vzdušje. Vsak dan pa sejem obišče tudi božiček. Med 16:00 in 18:00 mu lahko zaupate vaše skrite praznične želje.

Budimpešta

V Budimpešti poteka božični sejem na trgu Vörösmarty. Božični sejem ni med največjimi, sodi pa vsekakor med najlepše. Sejem se odpre 18.11 in zaključi 30.12.2012. Sejem slovi po tem, da boste na stojnicah našli res veliko ročno izdelanih, domačih in tradicionalnih izdelkov, kar daje sejmu poseben duh domačnosti in topline. Posebnost božičnega sejma je v velikem adventnem koledarju, ki stoji na stavbi Gerdeaut in kjer vsak dan ob 17:00 odprejo novo, bogato okrašeno okno. Znamenitost sejma so tudi kürtös kalács – sladko pecivo v obliki valja, pečeno na oglju in posuto s sladkorjem, cimetom ali orehi, ki ga ob obisku božičnega sejma v Budimpešti nikakor ne smete izpustiti.

Praga

Božični sejem v Pragi na ulice starega mestnega jedra privabi nešteto turistov in domačinov, ki skupaj uživajo v čarobnem prazničnem vzdušju. Sejem je odprt od 1. 12.2012 do 6.1.2013 in poteka na slikovitem Staromestnem trgu in Vaclavovem trgu. Sejem ponuja lokalne češke specialitete, veliko drobnih izdelkov, primernih za božično – novoletna darila, slovi pa tudi po čudovitih glasbenih nastopih in živalskem vrtu, v katerem najbolj uživajo prav najmlajši.

Znani in zelo priljubljeni so tudi božični sejmi v drugih prestolnicah. Božični sejem v Grazu, Zürichu, Københavnu, Krakovu, Bruslju, Londonu, Parizu, Rimu in Bruggeu. Izberite tistega, ki si ga že dolgo želite obiskati, se sprostite v božičnem vzdušju in se napolnite z energijo za nove, zahtevne naloge.


Število ogledov strani: 12602

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrteta
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »