Kulinarika.net - zdravje: Obnovite svojo energijo s solarno jogo

Obnovite svojo energijo s solarno jogo

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Kdo izmed nas si ne želi obnoviti svoje energije, izboljšati svojega zdravja in hkrati doseči še duhovni napredek?

Svoje počutje lahko izboljšamo z vadbo solarne joge, s katero naj bi se po nekaterih predvidevanjih ukvarjalo že okoli deset tisoč Slovencev. S solarno jogo ali zrenjem v sonce se povežemo z naravo in okoljem, v katerem smo, v naše življenje pa lahko znova privabimo zdravje, uravnoteženost in mir.

CELOTNO METODO IZVEDEMO LE ENKRAT V ŽIVLJENJU

Zrenje v sonce (sungazing) ali solarno jogo so poznale že starodavne civilizacije v Indiji, v Egiptu, v Ameriki in tudi v Evropi. To je bil ritual, ki so ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni – na telesni, duševni in čustveni ravni. Mehanizme njenega delovanja je ponovno razložil Hira Ratan Manek, zato se imenuje tudi metoda HRM. To metodo izvedemo le enkrat v življenju, potrebovali pa boste dve leti.

Osnovna ideja solarne joge je, da se lahko tudi ljudje naučimo vsrkavati energijo sonca v svoja telesa ter na ta način ozdraviti različne bolezni ter povečati naše psihofizične sposobnosti. Njena tehnika je preprosta, nezahtevna in ne vzame veliko časa. Lahko se jo naučimo brezplačno. Pri izvajanju pa moramo biti tudi previdni, da si ne bi poškodovali oči, zato moramo zelo natančno upoštevati navodila za izvajanje solarne joge.

VSAK DAN GLEDAMO V SONCE

Solarno jogo izvajamo tako, da vsak dan gledamo v sonce. Pri tem moramo dosledno upoštevati pravilo, da lahko v sonce varno gledamo le v času ene ure po sončnem vzhodu ali ene ure pred sončnim zahodom.

Pred izvajanjem zrenja v sonce moramo preveriti še indeks ultravijoličnega sevanja, ki nikoli ne sme biti višji od 2. Točen čas sončnega vzhoda in zahoda ter indeks ultravijoličnega sevanja lahko preverimo na svetovnem spletu. Po gledanju v sonce zapremo oči in počivamo, dokler še lahko čutimo svetlobo oziroma toploto sonca.

Zavedati se moramo, da je gledanje v sonce izven teh okvirov zelo nevarno in lahko privede do resnih in trajnih poškodb oči. Vsi s kakršnimi koli težavami z očmi naj se pred pričetkom izvajanje solarne joge posvetujejo z zdravnikom.

Vadba solarne joge ni primerna za otroke do petega leta starosti. Otroci in mladostniki do petnajstega leta starosti lahko vadijo pod nadzorom staršev, vendar le polovico časa, ki je predviden za odrasle.

KAKO IZVAJAMO SOLARNO JOGO

Poiščemo si miren kraj, bodisi na zemlji, travi, mivki, kamnu ali lesu. Stojimo bosi in vzravnano. Najbolje je, da si na mobilnem telefonu s pomočjo odštevalnika določimo ustrezen čas in ko nam zvonenje naznani konec gledanja v sonce, spustimo veke ter z zaprtimi očmi podoživljamo odsev sonca in barv. Očala z dioptrijo snamemo, medtem ko kontaktnih leč ni treba odstraniti.

Prvi dan gledamo v sonce deset sekund in nato vsak dan gledanje podaljšamo za deset sekund, dokler ne pridemo do 45 minut. V idealnem primeru in vremenu bi za to potrebovali devet mesecev oziroma 270 dni. Ker pa se dežju in oblačnemu vremenu ne moremo izogniti, potrebujemo malo več časa. Nikoli pa ne podaljšamo časovnega intervala zrenja v sonce za več kot deset sekund na dan.

GLEDAMO LAHKO TUDI ODSEV SONCA V SLADKI VODI

Ko dosežemo mejo 45 minut, lahko v sonce gledamo še največ sedem dni po 45 minut na dan. Nato vsak dan vadbe gledamo eno minuto manj, dokler ne dosežemo 15 minut. Potem lahko v sonce gledamo po 15 minut na dan, kadar se želimo napolniti z energijo.

Če nimamo priložnosti izvajati solarne joge ob priporočenih urah dneva, si v večjo posodo nalijemo navadne pitne vode in gledamo odsev sonca v njeni gladini. Ogledal ali morske vode ne smemo uporabljati, ker si lahko poškodujemo oči. Odsev v zimskem času gledamo ob 12. uri, v poletnem pa ob 13. uri.

HODIMO BOSI BOLJ POGOSTO

Pri zrenju v sonce je pomembno, da na obrazu čutimo toploto. Hkrati pa ni nujno, da gledamo neposredno v sonce, saj lahko pogled premikamo malo levo in desno ter navzgor in navzdol. Po zaključku gledanja v sonce je priporočljivo, da hodimo bosi, kadar le lahko.

S solarno jogo lahko izboljšamo zdravstveno stanje oči, saj lahko zmanjšamo dioptrijo. Dosežemo notranji mir, začnemo razmišljati bolj pozitivno, poveča se naša samozavest in notranja moč. Nekateri so si z njo pomagali celo pri revmatičnih boleznih, rakavih obolenjih, Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni ter osteoporozi. Z njeno pomočjo pa je mogoče tudi shujšati


Število ogledov strani: 4114

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »