Kulinarika.net - zdravje: Z aromaterapijo do telesne in duševne vitalnosti

Z aromaterapijo do telesne in duševne vitalnosti

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Aromaterapija upočasnjuje naš hiter tempo življenja z namenom, da se posvetimo sami sebi in da celostno spremljamo svoje telo, duhovnost in čustveno stanje. Že grški znanstvenik in zdravnik Hipokrat je bil prepričan, da »pot do zdravja pelje mimo vsakodnevne dišeče kopeli in aroma masaže«.

V današnjem času smo vsi pravi mali znanstveniki, kar se tiče delovanja našega osebnega računalnika, fotoaparata, avtomobila, da ne pozabimo telefona in podobnih tehnoloških naprav. O njih vemo praktično vse, predvsem pa smo zelo pozorni, da bomo naše ljube naprave zaščitili. Samoumevno se nam zdi, da na računalnik vedno znova nalagamo sodobne protivirusne programe in da avtomobil redno servisiramo. Kaj pa vemo o delovanju našega telesa? Kako so povezani zdravje, duhovnost in naš odnos do življenja? V hitrem ritmu vsakdanjika pogosto pozabljamo na svoje telo in smo na delovanje organov pozorni šele, ko kaj zaboli, ko kje uščipne, ko si kaj zlomimo, izpahnemo ali izvinemo. Vzemite si čas zase z aromaterapijo.

Izboljšajte telesno in duševno vitalnost

Pri aromaterapiji uporabljamo eterična olja za izboljšanje zdravja ter telesne in duhovne vitalnosti in jo izvajamo z inhaliranjem ali nanosi na kožo. Eterično olje izberemo glede na tegobo, ki nas pesti. Eterična olja so produkt rastlinske presnove in jih najdemo v popkih, cvetovih, listih, semenih, koreninah, smoli, skorji, lubju,… Ob besedi olje smo prepričani, da bomo imeli opravka z mastno mešanico, vendar pa je to prepričanje zmotno.

aromaterapija

Kakšno je pravo eterično olje?

Eterična olja so zmesi hitro hlapljivih, biološko aktivnih kemičnih spojin, ki jih iz rastlin pridobimo s stiskanjem ali destilacijo. Dobra in kvalitetna eterična olja boste prepoznali po tem, da so večinoma brezbarvna ali rumenkasta, nekatera pa tudi temna in izrazita (npr. eterično olje nemške kamilice ali navadnega rmana). Na trgu boste našli veliko ponaredkov eteričnih olj. Gre v bistvu za dišeča olja, ki  niso v nikakršni povezavi z eteričnimi olji. Eterično olje breskve, kokosa, jabolka ne obstaja, to so le dišeča olja. Če vam vonj ustreza, ga seveda lahko uporabljate za odišavljenje vašega doma, vendar pa dišeča olja niso primerna za terapevtske namene. Ponarejeno eterično olje ponavadi redčijo z osnovnimi olji, alkoholom ali kemičnimi topili. Naredite preizkus: kapnite nekaj kapljic eteričnega olja na robček, počakajte nekaj trenutkov in poglejte, kaj se bo zgodilo. Če na robčku ostane masten madež, potem imate v roki dišeče olje in ne eteričnega. Prav tako bodite pozorni pri vonju. Če zavohate alkohol, ste lahko prepričani, da eterično olje ni pravo. 

Uporaba eteričnih olj

Eterična olja uporabljamo na dva načina, z inhaliranjem ali kožnim nanosom (masiranjem, vtiranjem). Inhaliranje je učinkovito in zelo enostavno, najbolj primerno je pri okužbi dihal, pri zmanjševanju telesne in umske utrujenosti, pri glavobolu, za zmanjševanje stresa, napetosti in tesnobe, pri sproščanju in preprosto za užitek. Eterična olja lahko inhalirate neposredno, torej prek inhalatorja, kar je izvrstno predvsem pri okužbi dihal, ali posredno, kadar so razpršena po prostoru, kjer bivamo. To lahko naredite z aromasvetilko, kjer svečka segreva vodo, v katero ste kapnili 6-10 kapljic izbranega eteričnega olja. Če pa aromasvetilke nimate, postavite posodo s toplo vodo (voda ne sme vreti!) na radiator in v njo kapnite eterično olje. Učinek bo enak. Lahko se odločite tudi za nakup električnega razpršilca. Kožni nanos eteričnih olj preko masaže, obkladkov, glinenih oblog in kopeli je idealen, saj eterična olja hitro prodirajo skozi kožo in nato v kri. Kožni nanos je primeren pri spodbujanju presnove, sproščanju mišic, izboljšanju krvnega in limfnega obtoka, preprečevanju razvoja bolezni, pri negovanju kože, pri blaženju bolečin in še in še.

Opekline boste najbolje oskrbeli tako, da boste poškodovano mesto najprej ohladili pod zelo mrzlo vodo, nato pa na mesto nanesli nekaj kapljic nerazredčenega sivkinega eteričnega olja. Postopek ponovite večkrat dnevno, verjetnost nastanka mehurja se bo bistveno zmajšala. Tudi pri pikih in manjših vrezninah vam bo sivkino olje zelo koristilo. Sivkino olje je pri kožnih obolenjih in spremembah zelo koristno, saj pospešuje celjenje ran, poleg tega pa ne peče tako kot alkohol. Ko boste imeli naslednjič težave z glavobolom, ne sezite takoj po protibolečinskih tabletah, pač pa povonjajte sivkino olje in olje poprove mete. Enega od omenjenih olj pomešajte z osnovnim oljem in ga vmasirajte v sence, čelo, zatilje in zgornji del trebuha. Pri slabosti in morskih oz. potovalnih boleznih poskusite v predel trebuha vtreti mešanico osnovnega olja in poprove mete ali komarčka. Ko se odpravite na pot, vzemite s seboj razpršilec, v katerem bo destilirana voda in nekaj kapljic poprove mete. Mešanico razpršite po avtu ali/in rokah, si z njimi prekrijte nos in večkrat vdihnite.

aromaterapija_2

Kaj kupiti za začetek?

Če ste začetniki pri uporabi eteričnih olj, svojo domačo lekarno oz. zbirko olj omejite na pet. Za začetek vam priporočamo eterično olje sivke, čajevca, pelargonije, poprove mete in rožmarina, predvsem zaradi njihovih učinkovitih lastnosti in širokega razpona uporabnosti. V osnovno domačo lekarno pa vsekakor sodi vsaj eno od osnovnih olj (npr. sončnično, avokadovo, mandljevo, jojobino,…), hidrolati (sivke, čajevca, nemške kamilice,…), glino, vato, destilirano vodo, stekleničko jabolčnega kisa, stekleničke za pršenje iz temnega stekla ter majhne posodice za kreme.

Osvežite dom in odženite nadležnI mrčes

Z eteričnimi olji lahko prijetno odišavite in razkužite tudi svoj dom. Z eteričnimi olji se boste brez težav borili z nadležnim mrčesom na povsem naraven, a hkrati učinkovit način. Mravlje boste najlažje pregnali, če pripravite razpršilec, ki bo vseboval eterična olja poprove mete, pomaranče in kafre. S pripravljenim razpršilcem poškropite njihovo »progo« ali pa vato prepojite z omenjeno mešanico in jo zataknite na tista mesta, skozi katera mravlje prihajajo v hišo. Vendar ne pozabite, eterična olja hlapijo, zato postopek obvezno ponovite enkrat tedensko. Muhe preženite z vonji, ki jim ne ustrezajo. Na okenske police posadite baziliko in žametnico, saj sta to izrazita vonja, ki jim ne ustrezata. V kuhinji in ostalih prostorih, pa zavese, okenske kljuke in nad vrata, ki so največkrat odprta, kapnite oz. poškropite razpršilec, ki je pripravljen iz cedre, lovora, nageljnove žbice, pomaranče, evkaliptusa, sivke in bazilike. Pred muhami boste imei vsekakor mir. Pa še nasvet za boj proti komarjem. Proti njim najbolje delujejo vonji citronke, poprove mete, limonske trave, evkaliptusa, sivke, cedre, pelargonije in limone.

 

Vir: Slobodanka Poštić, A kot aromaterapija, Založba Meander, 2006


Število ogledov strani: 3896

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtSUZANAZ
malo za hecVrana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »