Izstopite iz množice in glasno spregovorite

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

»Dober govor je sestavljen iz zanimivega začetka in učinkovitega konca – razmik med začetkom in koncem pa naj bo kolikor se da kratek«, je dejal Winston Churchil.

In to drži kot pribito, udaren začetek in konec nastopanja sta za uspeh še kako pomembna, paziti pa moramo, da osrednje vsebine ne razpotegnemo preveč in da bistvo predstavimo jasno, razumljivo, enostavno, predvsem pa zanimivo.

Ključ do uspešnega javnega nastopanja sta dobra priprava, prvi vtis, ki ga pustimo in vsebina govora.

Vsakdo med nami se je kdaj že srečal z javnim nastopanjem. Pa naj bo to v šoli, v službi, na očetovi okrogli obletnici ali v društvo, ki ga obiskujemo v prostem času. Da v javnem nastopanju postanete uspešni, pa je potrebno vaditi ter si pridobiti ustrezna znanja, spretnosti in veščine javnega nastopanja.

Priprava na nastop

Ključ do uspeha je v dobri pripravi, tako vsebinski kot psihični. Že pred javnim nastopom si pripravimo glavno, oziroma osrednje sporočilo predavanja ali predstavitve, ki smo jo pripravili. Primerno se uredimo (obleka, frizura, make-up), dovolj zgodaj pridemo na prizorišče, da si lahko ogledamo prostor in preverimo, ali vse deluje – projektor, računalnik, vsi potrebni programi, televizija, telefon in podobno. Nekaj minut pred nastopom globoko zadihamo, se umirimo in se spodbujamo »Vem, da znam! Vem, da zmorem!«

Bistvo dobrega komuniciranja temelji na dobrem sprejemanju.

glasno_spregovorite.jpg

Samo enkrat naredimo prvi vtis

Prvi trenutki javnega nastopanja so pomembni zato, ker oblikujejo sodbo o našem nadaljnjem izvajanju. Če je prvi vtis plašen in nezanesljiv, ga bomo kasneje težko popravili. S svojim zadnjim vtisom, torej sklepno mislijo, pa v poslušalcu pustimo sliko, ki jo bo nosil še dolgo po našem javnem nastopu.

Bodimo pozorni tudi na našo obrazno mimiko. Prihod na oder z nasmehom na obrazu in vzpostavljanjem očesnega stika, bo več kot odlično vplival na dober začetek vašega govora. Pazite le, da bodo izrazi na obrazu, torej nasmeh in ostala telesna mimika, pristni in ne zaigrani.

Uvod v javni nastop sestavljajo trije deli:

  • pridobivanje naklonjenosti,
  • ustvarjanje zanimanja in
  • seznanjanje z vsebino.

Pridobivanje naklonjenosti se doseže s primernim naslavljanjem, skromnim predstavljanjem sebe in izrazi spoštovanja do poslušalcev.

Glavna umetnost javnega nastopanja je predvsem v tem, da znamo pritegniti pozornost poslušalcev.

Govorimo s poudarki

Pri podajanju vsebine, ki jo želimo predstaviti, uporabimo glasovne poudarke in premore. Kar je zelo pomembno, poudarimo in ponovimo večkrat, ključne ugotovitve zapišimo na tablo in uporabimo raznoliko telesno mimiko. Poudarkom naj sledi tudi gibanje telesa. Govorica telesa namreč zelo nazorno nakazuje, ali nastopamo samozavestno in suvereno ali nas muči trema.

Nastop brez kančka treme ne more biti učinkovit.

Pozitivna trema je ključ do uspeha

Vsak nastop je povezan s tremo. Tako je tudi prav, saj nas pozitivna trema »sili« k optimalnemu nastopu in odlični pripravljenosti. Tremo čutimo tako, da nam srce hitreje bije, čutimo napetost v prsih ali trebuhu, spremeni se tudi ritem dihanja, roke se tresejo ali potijo in podobno. Tremo vsak posameznik zazna na drugačen način in se različno tudi nanj odzove. Vedno je dobrodošla zmerna trema (in ne pretirana), saj zmerna trema učinkuje kot pozitivni stres, ki nam pomaga, da predstavitev izpeljemo kar najbolje.


Število ogledov strani: 6617

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtvrtnica
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »