Kultura pitja in prehranjevanja

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Način prehranjevanja ni le potešitev lakote, je mnogo več – obred, doživetje, način preživljanja prostega in poslovnega časa, v katerega je vključena tradicija, kultura, vera in zgodovina posameznega naroda.

 

Gastronomska kultura govori o kulturi prehranjevanja, ki pa ne vključuje le hrane, pač pa tudi primeren prostor, ki je ustrezno dekoriran, pogrinjek z vsemi posebnostmi posameznega obroka (npr. zajtrk, kosilo, slavnostna večerja, poročna večerja, ...), dekoracijo mize, dopolnjevanje pijače s hrano in ne nazadnje primerno obnašanje, pravila druženja in pogovarjanja.

Pravila primernega vedenja ob pogrnjeni mizi, uporabo pribora in prtičkov, pravilno sedenje, niso namenjena le posebnim priložnostim, slavnostnim večerjam ali poslovnim kosilom, temveč je pomembno, da se jih držimo tudi pri vsakodnevnih obredih doma, v družini.

Stari rek pravi: »Kadar ješ, jej tako, da slepi ljudje ob tebi, ne vedo, da ješ.

Poslovni obredi

Poslovna kosila so ena od najprimernejših priložnosti za navezovanje stikov med poslovnimi partnerji, za poglabljanje in utrjevanje odnosov med njimi in lažje sporazumevanje, saj se v sproščenem ozračju lažje pogovorimo.kultura_prehranjevanja.jpg

Poslovno kosilo

Poslovnega partnerja povabimo na poslovno kosilo že pred samim sestankom – že pred srečanjem, običajno že ob dogovoru za poslovno srečanje.

Poslovno kosilo lahko poslovnež po pogajanjih ali sestanku zavrne le, če ima opravičljiv razlog, da se poslovnega kosila ali večerje ne more udeležiti. V tem primeru ga lahko druga oseba nadomesti, vendar le, če je bila tudi prisotna na sestanku ali pogajanjih. Najbolj primerno je, da svojo odsotnost pri poslovnem kosilu, skupaj z opravičilom, predamo že pred začetkom sestanka. Za gostitelja poslovnega kosila pa je pomembno, da vedno izbere lokale, ki slovijo po kakovostni hrani in pijači, primerni opremljenosti in strežbi. Če ste gostitelj poslovnega kosila, si nikoli ne dovolite, da bi poslovno kosilo organizirali v restavraciji, ki še ni bila preizku��ena in ki je nihče ne pozna.

Pred poslovnim kosilom se pozanimajte o načinih prehranjevanja poslovnega partnerja – morda je vegeterjanec, ima zdravstvene težave, ne pije alkohola in podobno.

Prav tako je priporočljivo, da že pred kosilom rezervirate mizo v restavraciji in prosite za umirjen kotiček, kjer so mize med seboj dovolj oddaljene, saj bo med vami še tekel poslovni pogovor in ne bi bilo primerno, da bi vas gostje pri sosednjih mizah slišali ali celo motili.

Pa še namig: Osebe, ki je po hierarhični lestvici v podjetju višje, na poslovnem kosilu ne more nadomestiti oseba, ki je po hierarhiji na nižjem nivoju.

Poslovni zajtrk

Poslovni zajtrk ali sestanek ob zajtrku lahko organizirate za sodelavce ali poslovne partnerje, primeren pa je predvsem zato, ker je to odlična priložnost za pogovor o tekočih zadevah in dogovorih v bolj sproščenem okolju.

Poslovni zajtrk se lahko odvija med 8:00 in 10:00 v prirejenem prostoru v podjetju, če je organiziran za sodelavce in v hotelu, kjer bivajo naši poslovni partnerji.

Banketi

Banketni meniji se pripravljajo za posebne priložnosti, tako v poslovnem kot privatnem okolju (na primer za družinske praznike, obletnice, proslave podjetij in družabne prireditve).

Slanikova pojedina

Gre za toplo-hladni bife, kjer so začetne, vmesne in glavne jedi iz rib, školjk, rakov in glavonožcev, obloge in priloge pa iz zelenjave.

Slanikova pojedina se prireja le enkrat letno, in sicer na pepelnično sredo.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrteta
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkArijanna
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »