Kulinarika.net - zdravje: Jesenska dekoracija vašega vrta in doma

Jesenska dekoracija vašega vrta in doma

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Čeprav je jesen tu, to še zdaleč ne pomeni, da je s cvetjem konec in da vaš dom in vrt ne moreta žareti v barvah. Res je, jesen je drugačen letni čas in s tem na cvetličnem vrtu, v koritih okrog hiše in v notranjosti pripravimo drugačne cvetlične aranžmaje in uporabimo rože, ki so za ta letni čas primerne.

Kako jeseni skrbimo za cvetje?

Jeseni je čas, ko z okenskih polic pospravimo poletne cvetlice ter zaščitimo vrtno pohištvo. Ker so balkoni in terase običajno izpostavljeni vetru, dežju in mrazu, je najbolje, da cvetlične aranžmaje naredimo ob steni hiše. Stene namreč obdržijo toploto, tako da slana ne naredi tolikšne škode. Če so jutra za rastline prehladna (do minus 5 stopinj Celzija), jih preprosto zaščitimo tako, da prek njih razprostremo staro rjuho, odejo ali polivinilno folijo. Ko se temperatura čez dan dvigne, zaščito odstranimo.

Jesensko cvetje je redko, eno najbolj cvetočih in barvitih pa so prav vseh vrst krizanteme.

Rastline, ki jih zdaj posadimo v cvetlične lončke in korita, naj bodo take, ki uspevajo do pomladi. Ne smemo jih pozabiti zalivati. Tudi kadar zmrzuje, jih je treba zalivati, saj veter zemljo izsuši. Rastline izgubljajo vlago tudi skozi listje in jo morajo nekako znova dobiti. Vendar moramo biti pri zalivanju pazljivi in ne smemo pretiravati, da rastlini ne bodo zgnile korenine. Dovolj bo eno zmerno zalivanje na teden. Nikoli ne zalivamo po rastlini, ne po cvetju ne po listih.

Lončke zaščitimo proti mrazu tako, da jih postavimo v kupljene lončke iz šote ali kokosovih vlaken. Na pogled bodo učinkovali še prijazneje.

krizanteme.jpg

Katere so najpogostejše jesenske cvetlice?

  • Spomladanska resa (Erica carnea)
  • Jesenska vresa (Calluna vulgaris)
  • Krizanteme (Chrysanthemum)
  • Mačeha (Violaceae)
  • Ciklame (Cyclamen)
  • Marjetica (Bellis perennis)
  • Okrasno zelje (Brassica oleraceae)

Za piko na i pa ne pozabite na okrasne trave, ki v nasadu ali koritu dodajo ustrezno višino. Seveda pa jesenske dekoracije vašega doma ni brez različnih buč, kostanjev, orehov, koruze in drugih sezonskih pridelkov, ki bodo vašemu domu dale dodaten čar.

Ni jeseni brez krizantem

Krizanteme so širok rod enoletnic, trajnic in tudi lončnic, ki jih gojimo zaradi barvitih koškastih socvetij. Pravi čas za cvetenje krizantem je jesen, obstajajo pa tudi sorte, ki se prodajajo v polnem razcvetu čez celo leto. Ime krizantema zajema veliko rastlin v različnih oblikah in barvah cvetov. Najpogosteje srečamo krizanteme s cvetovi, ki imajo tipične jesenske barve.

Če želimo imeti cvetoče krizanteme jeseni, jih moramo posaditi na vrt proti koncu maja.

Ljudje smo se navadili na bogato cvetoče lončne krizanteme, saj nam s svojimi cvetovi prinašajo izrazito barvitost v jesenske dni. Lončne krizanteme so na poseben način gojene krizanteme. Kot ostale lončnice jih vrtnarji gojijo v rastlinjakih pod strogo nadzorovanimi razmerami, da se ob točno določenem času pojavijo na tržišču. Takrat so seveda brezhibne oblike in v polnem cvetju. Kot take so lončne krizanteme v jesenskem času nepogrešljive za okrasitev teras, balkonov, vhodov v hiše, predvsem pa za okrasitev pokopališč.

jesenska_dekoracija_2.jpg

Čas za sajenje čebulnic

Čas je, da začnemo z jesenskim sajenjem čebulnic rož, ki nas bodo prve razveselile spomladi. Možnosti je veliko, zato se le odločite za sajenje, saj se boste prvih spomladanskih cvetov še kako razveselili. Že med tulipani je mogoče izbirati med nešteto barvami, oblikami in velikostmi. Posebej priljubljeni so cesarski tulipani, ki imajo na visokih steblih velika socvetja. Tak tulipan dodajmo v mešanico pomladnih čebulic, saj bo druge čebulnice zavaroval pred voluharjem.

Poleg tulipanov, narcis in zvončkov bodo pomlad v okrasnem vrtu naznanile tudi perunike, jarice, močvirske logarice, krokusi, puškinije, hijacinte, ciklame in druge.


Število ogledov strani: 14608

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecrenata69
MOJ vrtvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »