Praznične lončnice

zdravje: moj vrt, avtor: Semenarna Ljubljana

Lončnice so prijeten okras vsakega doma. V decembru, ko prihaja čas praznikov, pa so nekatere še posebej priljubljene, saj nam poleg zelenja nudijo tudi čudovite barve svojih cvetov in plodov.

Najbolj popularna je gotovo božična zvezda in o njej je bilo res že veliko napisanega. Zato pa so ostale morda kar nekoliko zapostavljene, čeprav mnoge med njimi s svojo lepoto prav tako ustvarjajo prijetno praznično razpoloženje.

Božični kaktus

Zanimiv je zaradi nenavadno oblikovanih cvetov v številnih odtenkih rdeče, vijoličaste, roza in bele barve. Kaktus bo obilo cvetja razvil na zelo svetlem prostoru, rastel pa bo tudi v senci. Po cvetenju ga obrežemo, s čimer vzpodbudimo bolj razvejano rast. Del vsakega stebelca odščipnemo ali odrežemo z ostrim nožem, odrezane dele pa potaknemo v vlažen vermikulit ali rahlo prst in si tako vzgojimo nove rastline.Amarilis

Videz te rože je res veličasten, ko na steblu poženejo eden ali več velikih cvetov različnih barv, od bele, roza, rdeče ali oranžne, pa tudi večbarvni.

Lonček, v katerega bomo posadili čebulo amarilisa, ne sme biti prevelik. Najbolje je, če bo med čebulico in robom lončka ostalo le kakšna dva centimetra prostora. Čebulico posadimo tako, da je bo polovica do tretjina gledala ven, nato pa lonček postavimo v temo in občasno zalivamo. Ko cvetno steblo požene okoli 8 cm v višino, lonček postopoma prestavimo na svetlejše mesto.

Ardisia

Imenujemo jo tudi jagodno drevce, saj so njen najlepši okras bleščeče rdeči, kot grahovo zrno veliki plodovi. Plodovi ostanejo na rastlini zelo dolgo, včasih tudi celo leto.

Ardisia raste v obliki grmička z redko krošnjo, liste ima usnjate, z valovitim vozlastim robom. V teh vozličkih živijo pomembne simbiozne bakterije. Cveti neizrazito, z majhnimi, belimi ali nekoliko rožnatimi cvetovi. Najlepše bo rasla v svetlem in toplem prostoru z visoko zračno vlago, poleti pa jo lahko prestavimo na prosto.

Domača sreča (Soleirolia soleirolii)

Ta ljubka rastlina z grmičkom drobnih lističev je lep okras doma celo leto, če pa jo postavimo v rdeč ali zlat lonček, ki ga še nekoliko okrasimo, bo s svojim zelenjem ravno toliko nevsiljiva, da bo ustvarila res lep prazničen namizni aranžma. Domača sreča ima rada svetle prostore z dovolj visoko zračno vlago, sicer nežni lističi hitro ovenejo. Tudi prostor ne sme biti prevroč. Zalivamo jo zmerno, vedno le v podstavek ali okrasno posodo.

Orhideja

S svojo nebeško lepoto ustvari v vsakem prostoru posebno vzdušje, pa naj bodo to prazniki ali le navaden dan. Najlepše bo rasla v svetlem, deloma senčnem prostoru, na vzhodni ali severni okenski polici. Orhideje zalivamo zmerno, pred vsakim zalivanjem pa se mora prst v posodi nekoliko posušiti. Vsakih 14 dni jim dodamo posebno gnojilo za orhideje.

 

Vir: Semenarna Ljubljana, d.d.
Več informacij na www.semenarna.si, www.kalia.si


Število ogledov strani: 5151

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtMiriBon
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
malo za hecbabka1951
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »