Zaščita rastlin z vrtno tkanino

zdravje: moj vrt, avtor: Semenarna Ljubljana

S poznopoletno in jesensko setvijo si želimo zagotoviti svežo zelenjavo tudi za mrzle zimske dni, ko nam vitaminov in mineralov najbolj primanjkuje. Navdušenje nad pridelkom pa nam lahko pokvarijo nepričakovane vremenske razmere, zato je bolje, da se nanje pripravimo dovolj zgodaj in posevkom že jeseni priskrbimo toplo zimsko pokrivalo.

Vsi poznamo najbolj zanesljivo (več ali manj) prekrivanje rastlin s smrekovimi vejami, nič slabša, če ne še boljša, za rastline seveda, pa je uporaba vrtne tkanine, znane tudi pod imenom agrokoprena.

Uporaba vrtne tkanine se je v zadnjih letih med vrtičkarji zelo razširila, saj je na voljo v različnih dimenzijah (15 m2, 21 m2 itn.), lahko pa jo kupimo tudi na metre. Poleg enostavne uporabe je znana tudi po tem, da se pod njo ustvarja optimalna mikroklima, ki ugodno vpliva na rast rastlin tudi v slabših vremenskih razmerah.

Zakaj je vrtna tkanina tako priljubljena?

  • Prepušča svetlobo, zato ni motena fotosinteza.
  • Prepušča vodo, zato sta gnojenje in zalivanje enostavna.
  • Prepušča zrak, zato se tla pod njo ne segrevajo pretirano, kar bi sicer pospeševalo rast plevela. Zračnost je pomembna tudi zato, da se po zalivanju rastline hitreje posušijo ter so tako manj izpostavljene okužbam z različnimi boleznimi.
  • Površina je hladnejša od površine folije, zato ob močnem soncu ni nevarnosti ožigov.
  • Uporabna je več let, saj je sončni žarki ne razgradijo (je UV stabilna) in se ne trga.

Uporaba je enostavna

Z vrtno tkanino zaščitimo posevke pred mrazom in velikimi temperaturnimi nihanji, zato jo uporabljamo spomladi in jeseni, primerna pa je tudi za zaščito rastlin pred različnimi škodljivci (čebulna muha, bolhači ...). Za jesensko-zimsko uporabo lahko izberemo zimsko vrtno tkanino, ki je nekoliko debelejša kot letna, kljub temu pa se ohranijo vse njene značilnosti (prepustnost za vodo, zrak, svetlobo ipd.).

Tkanino položimo zelo ohlapno, da bodo imele rastline dovolj prostora za rast in razvoj. Da je ne odnese veter, jo ob robovih zasujemo z zemljo ali obtežimo s kamenjem.

Po končani uporabi jo očistimo (lahko jo speremo z vodo), posušimo in shranimo v suhem prostoru ter tako uporabljamo več let.

Vrtna tkanina ni uporabna samo v zelenjavnem vrtu, ampak jo uspešno uporabljamo tudi v okrasnem vrtu za prekrivanje jeseni posajenih okrasnih čebulnic, trajnic in na mraz občutljivih grmovnic.

Črno-bela tkanina

Uporabljamo jo za jagode in vrtnine, ki bolje uspevajo na pokritih tleh, saj imajo tako bolj čist in zdrav pridelek (kumare, buče ipd.). Pri polaganju naj bo črna plast obrnjena navzdol. Ob sajenju na tkanino vrežemo zareze, kamor posadimo rastline.

Vir: Semenarna Ljubljana, d.d.
Več informacij na www.semenarna.si, www.kalia.si


Število ogledov strani: 3786

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Nagradna igra

Rezultati prejšnje igre:
Vsi odgovori na nagradno igro so bili pravilni.

Računalnik je izžrebal naslednje nagrajence:
nagrada: Željka Kavčič (3320 Velenje)

O NAGRADAH »

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecCila
Kaj danes za zajtrkVenturini
MOJ vrttedyka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »