Kulinarika.net - zdravje: Oljčno olje za zdravo srce

Oljčno olje za zdravo srce

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Strokovnjaki že dolgo hvalijo prednosti sredozemske prehrane. Sredozemska hrana, ki temelji na olivnem olju, namreč vsebuje maščobe, ki so koristne za srce.

Bogat z vitaminom E, odličen za srce

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorbcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), ki jih vsebuje oljčno olje in uravnotežene maščobno kislinske sestave.

Oljčno olje je stisnjen sok iz plodu oljke (olive).

Poleg visoke vsebnosti biofenolov, so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju, kot v človeškem organizmu.

olivno_olje.jpg

Za zdravo srce redno uporabljajte oljčno olje.

Strokovnjaki že desetletja vedo, da imajo ljudje, ki zaužijejo veliko oljčnega olja, malo srčnih bolezni. Pred kratkim so španski raziskovalci poročali, da se je ljudem, ki so bili leto dni na sredozemski dieti, bogati z olivnim oljem, občutno znižal krvni tlak. Malo se je znižal tudi pri ljudeh, ki so sredozemsko dieto obogatili z oreščki, medtem ko se pri tretji skupini, torej ljudeh, ki so bili na dieti z malo maščobami, krvni tlak ni spremenil. V skupini, ki je dobivala olivno olje, so opazili tudi večje znižanje C-reaktivnega proteina (pokazatelj vnetja, ki ga povezujemo s srčnim vnetjem) v primerjavi s preostalima skupinama. Najbolj zanimivo je bilo to, da je olivno olje spremenilo strukturo rdečih krvničk, zaradi česar sta se po mnenju raziskovalcev znižala holesterol in krvni tlak.

Oljčno olje pomaga pri alergijah, astmi, bolečih menstruacijah, bolečih stopalih, bolečinah v hrbtu, čiščenju kože, ekcemih, krepitvi srca, krhkih nohtih, krvavitvah iz nosu, luskavici, naglavnih ušeh, razpokanih ustnicah, visokemu holesterolu, visokemu krvnemu tlaku in zmanjšuje tveganje za raka.

Kaj je pravilno – oljčno ali olivno olje?

Dandanes slišimo obe različici. Nekateri uporabljajo izraz olivno, spet drugi oljčno olje. Na pobudo strokovnjakov s področja oljkarstva, da se za plod uporablja ime oljka, je jezikovno razsodišče odločilo, da se za plod lahko uporabljata imeni oliva ali oljka ter za olje olivno olje ali oljčno olje.

Kako izbrati najboljše olje?

Poznamo deviško oljčno olje, rafinirano oljčno olje, mešanico rafiniranega in deviškega oljčnega olja in olje iz oljčnih tropin.

Najboljše olje je hladno stisnjeno ekstra deviško oljčno olje.

Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno iz sadeža – oljke, izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljeno olje – oljčni sok je deviški, ker ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov (aditivov). Na osnovi senzoričnega ocenjevanja in kemijske analize se razvršča v tri kakovostne kategorije (ekstra deviško, deviško in lampante oljčno olje).

Deviško olje se deli na

  • Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
  • Deviško oljčno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki
  • Lampante oljčno olje (svetilno olje): oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične namene, za uporabo v prehrambne namene ga je potrebno predelati, rafinirati).

Da ohranjamo kar najboljšo kvaliteto olja, ga hranimo v temnem prostoru, pri temperaturi 12 – 15 stopinj. Prav tako ga je priporočljivo hraniti v temnih steklenicah.


Število ogledov strani: 5017

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »