Kulinarika.net - zdravje: Zelenjava, ki na vrtu uspeva tudi pozimi

Zelenjava, ki na vrtu uspeva tudi pozimi

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Malo je zelenjavnih sort, ki bodo na vrtu uspevale tudi v mrzlih zimskih mesecih. Nekaj je vendarle svetlih izjem, in to sta predvsem brstični ohrovt in radič.

Brstični ohrovt je prava zimska zvezda, saj je odporen proti zelo nizkim temperaturam in kar je najpomembneje, uživamo ga lahko skozi skoraj celo jesen in zimo. Uživamo ga lahko od septembra do marca, kar je za raznolikost prehranjevanja odlična informacija. Pripravljamo ga na različne načine kot solato, prikuho, v juhi, enolončnici, omaki, ga paniramo in ocvremo ali spečemo ohrovtov narastek.

Brstični ohrovt z drugo besedo imenujemo tudi popčar.

Kdaj brstični ohrovt najbolj uspeva?

Brstični ohrovt najbolje uspeva pri temperaturah 15 do 18°C, zadostni količini vlage in pri nižjih nočnih temperaturah. V topli jeseni dobimo večje in mehkejše brste kot v hladni. Če je vreme hladno in so hladne tudi noči, se razvijejo čvrsti brsti. V toplejših krajih pridelujemo brstični ohrovt na severnih legah ali v bližini vode, kjer je dovolj zračne vlage.

Popčar ima načeloma rad nizke temperature, vendar so v dveh stoletjih in pol izbora nastale zgodnje in izrazito pozne sorte, tako da lahko tudi to vrsto zelenjave gojimo vse leto.

Brstični ohrovt je odporen proti nizkim temperaturam.

Pozne sorte so izrazito odporne proti pozebi in prenesejo temperature celo do minus 10 stopinj Celzija. Brstični ohrovt ima to prednost, da je vedno pri roki, saj brste obiramo sproti in se z njimi lahko oskrbujemo vso zimo. Najboljši postanejo takrat, ko jih nekajkrat dobi slana. V dolgotrajnejšem mrazu brsti sicer zmrznejo, a jih kar oberemo in spravimo naravnost v zamrzovalnik. Če pa je zima zares mrzla in mraz traja dalj časa, je najbolje, da cele rastline izpulimo in jih shranimo v zračni kleti, v vlažnem pesku, kjer bodo zdržale več mesecev.

Brstični ohrovt uspeva na propustni zemlji, ki je dobro pognojena s hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili. Pri preobilnem gnojenju z dušikom se razvijejo veliki, a rahli brsti, ki gnijejo in jih mraz bolj poškoduje. Če gnojimo z večjimi odmerki kalija, rastline laže prenašajo nizke temperature.

brokoli_pozimi.jpg

Kdaj je najbolj primeren čas za sejanje brstičnega ohrovta?

Brstični ohrovt sejemo od marca do maja in v zaprti gredi vzgojimo sadike v 45 do 60 dneh, odvisno od časa setve. Lahko pa gojimo sadike v rastlinjaku ali plastenjaku v lončkih na paletah in jih presajamo čez 5 do 6 tednov.

Med sadike brstičnega ohrovta lahko posadimo čebulo in s tem ohranimo zbito prst.

Sadike, ki smo jih vzgojili v lončkih ali v lončkih kupili, z grudo zemlje posadimo in nemoteno rastejo naprej. Sadike, gojene v gredi ali na setvenici, pa po presaditvi, še zlasti, če smo s korenin otresli zemljo, močno zaostanejo v rasti. Presajamo v vlažno zemljo in razdaljo 50 do 70 cm med vrstami in 30 do 40 cm v vrsti. Pretegnjene sadike posadimo globlje, kot so rasle na setvenici ali v gredi, ker se korenine tvorijo tudi iz stebla.

Če sadike brstičnega ohrovta posadite preveč skupaj, jih lahko napade bolezen, najpogosteje peronospora.

Skrbno moramo spremljati, ali nam brstično ohrovt dobro uspeva. Če rastline do začetka septembra slabo nastavljajo brste, moramo odstraniti vegetativni vrh. S tem pospešimo razvoj brstov, od katerih so posamezni brsti težji, skupno število brstov pa je manjše, kot če vegetativnega vrha ne odstranimo.

Glavice ohrovta vedno pobiramo od spodaj navzgor.

Kako pobiramo glavice?

Najpomembnejše pravilo pri pobiranju glavic brstičnega ohrovta je, da vedno pobiramo pridelek od spodaj navzgor. Ko poberemo vse glavice brstičnega ohrovta, lahko uporabimo tudi liste na vrhu stebla. Rastlino nato izpulimo in odnesemo na kompost.

 


Število ogledov strani: 8667

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »