Od afrodiziaka do zdravila proti nespečnosti

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Koriander sodi med najstarejše znane začimbe na svetu, saj arheološke najdbe dokazujejo, da so ga ljudje uporabljali že pred več kot 7000 leti. Njegova prvotna domovina so območja okrog Sredozemskega morja in na Srednjem vzhodu, že tisočletja pa ga poznajo tudi v večjem delu Azije. Koriander so uporabljali tako stari Grki kot antični Rimljani, saj so z njim odišavili kruh in preprečevali kvarjenje mesa. Tudi v srednjeveški Evropi so s koriandrovimi semeni in listi prekrili vonj in okus pokvarjenega mesa.

Koriander je odličen vir železa, magnezija in mangana.

Koriander ima zelo svojevrsten vonj in okus, zato ga boste bodisi ljubili bodisi sovražili – sivih odtenkov tu ni.

Enoletna zelo aromatična rastlina s tankim, v zgornjem delu razvejanim steblom zraste do 60 centimetrov visoko. Pritlehni listi z narezanimi robovi so trojno pernato oblikovani, zgornji pa so fino pernati. Cvetovi so majhni, beli ali rožnati, semena pa svetlorjava s premerom okoli štiri milimetre. Zaradi neprijetnega vonja starejših listov in nezrelih plodov se je rastline prijelo tudi ime steničje zelišče.

Koriander uspeva na vrtu ali v velikih loncih na kuhinjskih oknih in balkonu.

Koriander gre rad v cvet, zato ga sadimo sproti in po potrebi.

Odličen v boju z diabetesom

Koriander si počasi razvija precejšen ugled zaradi svojih zdravilnih lastnosti. V nekaterih delih Evrope je poznan kot rastlina proti diabetesu. Študije so pokazale, da so se ob uporabi začimbe pri miših slednjim znižale ravni sladkorja v krvi, prav tako pa je začimba spodbudila njihovo izločanje inzulina. Koriander spodbudno vpliva na žleze z notranjim izločanjem, kar pomeni, da pospešuje izločanje inzulina iz trebušne slinavke. To pomaga pri procesu uravnavanja in absorbcije sladkorja. Končni rezultat je padec ravni sladkorja v krvi, kar dokazuje koristnost rastline v boju s sladkorno boleznijo. Kot že omenjeno, koriander stimulira endokrine žleze. Tako vpliva tudi na izločanje inzulina, ta pa skrbi za primeren nivo sladkorja v krvi, zaradi česar je koriander nadvse primeren za sladkorne bolnike.

Koriander spodbuja izločanje inzulina in zmanjšuje količine sladkorja v krvi.

Pomaga tudi pri oteklinah

Če so otekline posledica revme ali artritisa, jih koriander odpravlja s cineolom (ena od sestavin eteričnega olja) in linolejsko kislino, ki ju vsebuje. Če gre za posledice anemije ali okvarjenih ledvic, pa koriander otekline blaži tako, da odvaja vodo iz tkiva.

Odlično prekrije vse neprijetne vonje.

V Indiji koriander uporabljajo za zdravljenje vnetij. Vsebuje namreč snovi, ki so ena izmed 11 sestavin eteričnih olj, in linolno kislino, ki učinkujejo proti revmi in artritisu. Koriander pomaga tudi pri izločanju dodatne vode iz telesa, kar pomaga ublažiti otekline, ki nastajajo zaradi motenj v delovanju ledvic ali zaradi anemije.

 koriander.jpg

Koriander dobro vpliva tudi na znižanje količine skupnega holesterola in trigliceridov.

Tudi v boju z aftami je nepremagljiv

Zoper neprijetnim, bolečim aftam v ustih, ki se pojavijo ob znižani imunski odpornosti, pomaga citronelol, ki deluje kot antiseptik. Hkrati, kot že omenjeno, koriander deluje antibakterijsko in tako preprečuje širjenje aft.

Koriander z mešanico drugih začimb pospešuje izločanje in iztekanje žolča ter ureja prebavo.

V zbirki pripovedk Tisoč in ena noč je koriander opisan kot učinkovit afrodiziak (spolno dražilo). Že v preteklosti so mu pripisovali veliko učinkovitost za spodbujanje teka. V Indiji ga še vedno uporabljajo v krepčilnih pripravkih in proti kašlju. V iranskem ljudskem zdravilstvu že stoletja uporabljajo koriander za odpravljanje tesnobe in nespečnosti.


Število ogledov strani: 3279

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrttedyka
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »