Kulinarika.net - zdravje: Beluši

Beluši

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Ali ste vedeli, da so zeleni in beli oziroma brezbarvni beluši poganjki iz iste vrste rastlin? Če se mladi (brezbarvni) poganjek hitro prerine iz tal, na soncu hitro ozeleni, saj začne v celicah nastajati klorofil.

Beluši so poganjki zelnatih trajnic. Ki so jih nekdaj skupaj s čebulo, lilijami in sorodnimi rastlinami uvrščali v družino lilijevk, sedaj pa beluše ali šparglje uvrščamo v družino beluševk.

Kaj pravi izročilo?

Beluše so začeli gojiti pred več kot 2.000 leti na območju Sredozemlja, omenjajo jih že Stari Egipčani. Prav tako so njihov okus in hrustljavost ter zdravilne lastnosti izpostavljali tudi Antični Grki in Rimljani.

Znana je tudi pripoved, da so imeli v rimskem cesarstvu celo »beluševo ladjevje« - posebne ladje, katerih najpomembnejša naloga je bila zbiranje najboljših beluševih rastlin z vsega, takrat znanega sveta.

Od 16. stoletja naprej so beluši znani po vsej Franciji in Angliji, od koder pa so jih priseljenci prenesli tudi v Ameriko.

Divji beluši uspevajo na najrazličnejših delih sveta, v Sloveniji pa jih najpogosteje najdemo na vrtovih in na manjših njivah.

Kaj se skriva v beluših?

Beluši so bogat vir folne kisline (vitamina B9), ki lahko pomaga pri zniževanju previsokih koncentracij homocistina – dejavnika povečanega tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, rakavih obolenj in celo nekaterih psihičnih težav. Poleg tega vsebuje precej vitamina C, tiamina (vitamina B1) in vitamina B6. V njih je še veliko rutina, flavonoida, ki mu strokovnjaki pripisujejo protivnetno delovanje, poleg tega pa krepčilno učinkuje na žile in ščiti celice.

belui.jpg

Beluši čistijo kri, zato naj jih izdatno uživajo ljudje, ki imajo večje tveganje bolezni srca in ožilja.

V beluših je tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami in prehitro obrabo. Prav tako beluši vsebujejo posebno zdravilno učinkovino, ki jo imenujemo protodioscin in za katero je značilno, da zmanjšuje izgubo kostne mase (pri osteoporozi), izboljšuje spolno slo in erekcijo ter pomaga pri zdravljenju večjega števila različnih rakavih obolenj.

Nekaj zanimivosti:

- Stari Grki in Rimljani so beluše uporabljali tudi pri čebeljih pikih, srčnih težavah, vodenici in zobobolu.

- Zelo zdrav je sveže stisnjen sok iz belušev, ki se ga v majhnih količinah spije zjutraj, saj spodbuja izločanje seča in pospešuje prebavo.

- Kitajski zeliščarji s koreninami belušev zdravijo vetje sklepov (artritis) in neplodnost.

- Priležnica francoskega kralja Ludvika XV je za afrodiziak uporabljala pripravek iz belušev, jajčnih rumenjakov, vanilje in gomoljik.


Število ogledov strani: 6570

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtkača
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »