Kulinarika.net - zdravje: Pozdravite pomlad z zeleno zelenjavo

Pozdravite pomlad z zeleno zelenjavo

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Spomladi, ko se pojavi prva zelena zelenjava, si jo privoščimo v izobilju, saj je prav ta zelenjava vir nove energije in vitalnosti. Pomlad je tudi čas, da si očistimo telo, ki smo ga pozimi malo zanemarili.

SPOMLADANSKA ZELENJAVA POKA OD ZDRAVJA

Nežnost prvih spomladanskih listov zelene zelenjave je zgolj navidezna, saj pravzaprav kar pokajo od zdravja. Polni so namreč vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ti pa so nepogrešljivi, če si želimo prečistiti telo in ga napolniti z novo energijo.

Domačo zelenjavo boste prepoznali po tem, da je izrazito zelena, sveža in prijetnega vonja.

Zeleno zelenjavo lahko kupujemo vse leto. Kljub temu pa so sezonski poganjki, ki rastejo v našem okolju, najboljša izbira v prihajajočih pomladnih dneh.

IZBERITE EKOLOŠKO PRIDELANO ZELENJAVO

Katere pa so tiste najbolj udarne? To so mlada čebula, mlada špinača, mlada rukola, mlada blitva in zelena solata. Za njihovo temno zeleno barvo se skriva prava zakladnica vitaminov in mineralov. Pravi darovi zdravja matere narave torej. Hkrati pa so ti mladi poganjki lahko prebavljivi.

Naj vas ne zapelje zelenjava popolnih oblik in brezhibnega videza. Ozrite se po tistih, ki niso enakih oblik in ki imajo kako luknjico, saj so le – te pridelane na zdrav in ekološki način, brez pretirane uporabe pesticidov.

ŠPINAČA BO ODGNALA UTRUJENOST, RUKOLA PA STRUPE

Mlada špinača naše telo oskrbi s potrebno količino železa, da si lahko napolnimo zalogo le- tega, če nam ga je čez zimo začelo primanjkovati. Mlada špinača je tudi zelo bogata s kalijem, ki našemu telesu pomaga odvajati strupe in izločati odvečno tekočino. Vitamini skupine B bodo odgnali utrujenost, podprli delovanje živčnega sistema in z novo energijo napolnili naše lase, kožo in nohte.

Rukola je dragocen vir kalcija, magnezija, železa, kalija, vitaminov A, C in K ter folne in pantenonske kisline. Rukola pa je bogata tudi z indoli, ki naše telo varujejo pred hormonsko pogojenimi oblikami raka. Ne smemo pa pozabiti na antioksidante, ki nas varujejo pred mnogimi boleznimi. Rukola obenem spodbuja delovanje jeter, sečnih in prebavnih organov ter tako spodbuja izločanje nakopičenih strupov iz telesa.

PRAVA BOMBA ZDRAVJA JE REDKVICA

Prava bomba zdravja je tudi redkvica, saj je bogata z vitaminom C. Pomaga nam pri razgradnji maščob in boljšem vsrkavanju železa iz hrane rastlinskega izvora. Njena lupina je polna močnih antioksidantov, ki nas varujejo pred tumorji. Poleg lepega rdečega ploda so okusni in zdravi tudi njeni listi, ki jih na hitro pokuhamo in dodamo preostali zelenjavi in prilogam, da obogatimo njihov okus.

V teh prvih pomladanskih dneh se podajmo ven, na svež zrak in toplo sonce. Na krožnik si čim bolj pogosto naložimo zeleno zelenjavo. Poganja že tudi prvi regrat!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »