Kulinarika.net - zdravje: Kralji pomladi in zagrizeni borci proti staranju

Kralji pomladi in zagrizeni borci proti staranju

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Pomlad in začetek poletja si lahko popestrimo z okusnimi šparglji, ki so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona, ki se začne z aprilom in traja vse do sredine junija, vrhunec doseže ravno okoli prvomajskih praznikov, nato pa nam do jeseni krasi vrtove lepo zelenje, ki ga lahko uporabljamo s cvetjem v šopkih.

Kakšna pa je pravzaprav razlika med šparglji in beluši? Razlika je v načinu gojenja oziroma v pridelavi. Šparglji so zeleni in vijolični, beluši pa belo rumeni. Če spomladi pred odganjanjem poganjkov nasujemo nad rastlino zemljo v grebene, bodo poganjki rasli v temi in zato ostali beli oziroma se ne bodo obarvali. Takšne šparglje imenujemo tudi obeljeni šparglji ali beluši in so milejšega okusa ter vsebujejo manj grenčin kot zeleni šparglji, katerih mlade poganjke pustimo rasti na svetlobi, da se obarvajo. Režemo jih, ko so visoki 20 – 30 cm. Ko se spomladi pojavijo šparglji in beluši, raje izberimo nekoliko debelejše zelene šparglje, saj vsebujejo več vitaminov, pa tudi najmanj oleseneli so.

Aristokrati v kuhInji

Šparglji že od nekdaj veljajo za delikateso ter za zelo zdravo živilo, ki naj bi pomagalo pri mnogih tegobah in učinkovito izboljševalo celo moško spolno moč. To so vedeli že stari Rimljani, ki so slastne šparglje cenili kot aristokratsko jed. Šparglji že od pradavnine veljajo za afrodiziak, ne le zaradi svoje oblike, temveč zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki stimulira proizvodnjo spolnih hormonov in upočasnjuje proces staranja in ohranja mladostno svežino. Že nekaj stebel te čudovite zelenjave zadostuje, da naše telo pokrije potrebe po tem najpomembnejšem vitaminu. Šparglji so bogati tudi z vitaminom A, ki skrbi za dober vid, in skupino vitaminov B (B1, B2, B3 in B6), ki skrbijo za živce in celotno presnovo. Šparglji veljajo tudi za najbogatejše živilo s folno kislino (vitamin B8), saj že 100 gramov špargljev zadostuje za pokritje potreb našega telesa po tem vitaminu. Ker je folna kislina zelo občutljiva, lahko šparglje kuhamo največ 10 minut, popolnoma pa se moramo izogniti rdečemu vinu, ki popolnoma uniči vitamin B1. Šparglji vsebujejo tudi jod, zato se lahko z rednim uživanjem te fantastične rastline zavarujemo pred težavami zaradi pomanjkanja joda. Šparglje odlikuje tudi to, da so bogati s kalijem, kalcijem, magnezijem, cinkom, tiaminom, riboflavinom, rutinom, niacinom, železom, fosforjem, bakrom, manganom in selenom. Dejstvo je, da so zelo nizko kalorična vrtnina, saj ima 100 g špargljev le 75,3 kJ (18 kcal), v njih pa je tudi zelo malo natrija, so dober vir kalija in mikroelementov. Vsebujejo provitamin A oziroma karotenoide in so bogat vir vitamina C, ki ga je največ v vršičkih poganjkov. Zanimivo je, da zeleni šparglji vsebujejo več vitamina C kot beli šparglji. Šparglji so tudi bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, in luteina, ki je zelo pomemben za zdrave oči, vsebujejo pa tudi glutation, ki je pomemben v boju organizma proti raku.

sparglji

Značilen okus špargljev se razvije tekom kuhanja, nekatere snovi, ki so odgovorne za okus špargljev, so odgovorne tudi za značilen vonj urina, ki se pojavi kmalu po zaužitju špargljev. Ker so lahko prebavljivi in vsebujejo malo ogljikovih hidratov in maščob, so zelo primerni za dietno prehrano sladkornih bolnikov in ljudi, ki imajo v krvi veliko maščob. Špargljevi poganjki so dober diuretik, saj pospešujejo izločanje vode in ugodno vplivajo na delovanje ledvic, jeter in žolča, zato so več kot odlična hrana za ledvične bolnike in za tiste s povišanim krvnim pritiskom. Poleg tega, da vplivajo na povečano izločanje vode, imajo šparglji tudi blago odvajalni učinek, obenem pa pospešujejo nastajanje veznega tkiva, zato jih zdravniki priporočajo rekonvalescentom po operativnih posegih, vzbujajo pa tudi apetit. Zaradi vsebnosti folne kisline so priporočljivi za nosečnice, saj je folna kislina zelo pomembna za pravilen razvoj otroka.

zavezniki ljubimcev

Pri uživanju špargljev pa morajo biti previdni ljudje s protinom, ker šparglji vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino. Šparglje odsvetujejo tudi tistim z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in z obolelimi sečili.

Poleg vsega naštetega pa ima špargelj še dandanes sloves afrodiziaka, za kar se ima verjetno zahvaliti obliki mladih poganjkov. Že Rimljani so sok špargljev mešali v svoje tako imenovane ljubezenske napoje. In ljudsko izročilo pravi: 'Kdor poje veliko špargljev, ima veliko ljubimcev.'

Morda lahko svojemu najdražjemu, najdražji ali pa kar sebi šparglje pripravite na način, kot ga predlaga ga. Polona Kovič v knjigi Alternativna kuhinja. Za šparglje z orehi potrebujete:

  • 700 gramov špargljev
  • 5 žlic sesekljanih orehov
  • 15 gramov rozin
  • 2 žlici masla

Špargljem odstranite otrdele spodnje dele, jih operite in soparite 10 minut. Položite jih na krožnike. Na maslu prepražite orehe in rozine samo toliko, da se rozine zmehčajo. Nato jih stresite preko špargljev in jih ponudite s kruhom.


Število ogledov strani: 7146

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecCila
MOJ vrtAnemiilat
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »